Δαγρές: Τα φαρμακεία στο επίκεντρο του σχεδιασμού της ΠΦΥ

Συγχύστηκε ο εξορθολογισμός δαπανών με τον εκμηδενισμό δαπανών, κάτι που στον τομέα της Υγείας είναι ντροπιαστικό να συμβαίνει, τονίζει το μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές και υποψηφίου στις εκλογές του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου.

Δαγρές: Τα φαρμακεία στο επίκεντρο του σχεδιασμού της ΠΦΥ
4'

Σαν Έλληνας περισσότερο και από επιστήμονας και ελεύθερος επαγγελματίας, σημειώνει, δυστυχώς επισημαίνω ότι συγχύστηκε ο εξορθολογισμός, ειδικά σε μία χώρα που ενώ έχει να δώσει 14 δισ. ευρώ ετησίως σε...τοκοχρεωλύσια (!) και ενώ δεν έχει ακόμα πατάξει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή μιας χούφτας ευνοημένων της ελίτ της κοινωνίας (κατά δηλώσεις Πωλ Τόμσεν), από την άλλη υποκρίνεται ότι δήθεν δεν διαθέτει χρήματα για την φαρμακευτική και υγειονομική γενικώς κάλυψη των πολιτών της.

Και συνεχίζει ο κ. Δαγρές:

«Η υπογραφή της αυθαίρετης και αμφιβόλου σκοπιμότητας μνημονιακής δέσμευσης για Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη στο 1% του ΑΕΠ, που επιφέρει και αυτές τις τυφλές και χωρίς όριο μειώσεις των φαρμάκων, είναι η πηγή όλων των τραγικών που συμβαίνουν μέχρι και σήμερα στον χώρο του φαρμάκου.

Απομονώνω το ότι αυτή η εγκληματική μνημονιακή δέσμευση εκτόξευσε στον ουρανό την επιβάρυνση της τσέπης του ασφαλισμένου για φάρμακα, πολλαπλασίασε τις ελλείψεις φαρμάκων, αύξησε σημαντικά την ανεργία, και απειλεί πλέον και με τραγική αποβιομηχάνιση/αποδυνάμωση της Ελλάδας που διαθέτει 24 εργοστάσια παρασκευής/συσκευασίας φαρμάκων, πραγματικά ανεκτίμητο στολίδι και πολύτιμο εθνικό εφόδιο στον κατά τα άλλα αναιμικό παραγωγικό χάρτη της χώρας.

Ποιό είναι το μήνυμα των φετινών εκλογών του κλάδου και ποιές οι διαφορές από άλλες χρονιές, ρωτάμε τον κ. Δαγρέ:

«Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον νυν πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και αυτό κατά τον υπουργό έχει «βοηθήσει» τον κλάδο των φαρμακοποιών, δηλώσεις που έγιναν την ίδια ακριβώς ημέρα που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση η πρόθεση...διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ και εκτός Φαρμακείου, και με φόντο την τελμάτωση της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ασφαλιστικού Συστήματος προς εμάς από το 2011, σε έναν κλάδο που σε μία μείωση δαπάνης περίπου 55% ο ίδιος αδικήθηκε υφιστάμενος δυσανάλογη μείωση της τάξης του άνω του 70% του τζίρου, αποδεικνύεται ότι το πρώτο μήνυμα της τελευταίας τριετίας συμπεριλαμβανομένων και των φετινών εκλογών είναι σαφές: ο κομματικά εξαρτώμενος συνδικαλισμός σαν αυτόν που φυσικά ορέγεται η Κυβέρνηση έχει χρεωκοπήσει.

Έχει ευνουχίσει την ικανότητα ενός κλάδου να διεκδικεί τα δίκαιά του, έχει εξουδετερώσει τη φωνή των ομάδων των πολιτών της κοινωνίας μας καθιστώντας τους έρμαια συμφερόντων, και έχει μετατρέψει την ενασχόληση με τα κοινά σε διακοσμητική και μάταιη διαδικασία, καθιστώντας τον πλέον γάγγραινα για τον κλάδο και μέρος του προβλήματος στην Ελλάδα.

Συνεπώς, για να πάμε μπροστά είναι μονόδρομος η αποβολή εξαρτώμενων συνδικαλιστών από τα κοινά και η απαλλαγή των Θεσμικών Οργάνων από αυτή την εξαιρετικά δηλητηριώδη αγκύλωση.

Χρειάζεται νέο και άφθαρτο αίμα στα κοινά, αλλιώς οι σύλλογοι σταδιακά αυτοκαταργούνται καταστρέφοντας λίγο-λίγο στην πορεία τα περισσότερα από τα μέλη τους και αφήνοντας τα υπόλοιπα τελείως γυμνά και ανυπεράσπιστα.

Ό,τι παύει να διεκδικεί δυναμικά δείχνει σημάδια έλλειψης ζωτικότητας. Και ότι δεν έχει ζωτικότητα αρρωσταίνει και πεθαίνει. Αυτό είναι Φυσική Νομοτέλεια.

Ευτυχώς αυτή η κρίσιμη αλλαγή μέχρι στιγμής, και σε σύνολο 43 από τους 54 συλλόγους της χώρας, φαίνεται να συμβαίνει σε ανέλπιστα μεγάλο βαθμό, και αυτό είναι το δεύτερο ελπιδοφόρο μήνυμα των φετινών εκλογών».

Ποιά είναι τα σημαντικότερα προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι φαρμακοποιοί; Αλλα και τα πιο δυνατά τους σημεία;

«Τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου σήμερα είναι οι πολλαπλές παραφυάδες των 3 παρακάτω σημείων:

Α) η τεράστια πτώση τζίρου συνεπεία της παρανοϊκής σύνδεσης της Φαρμακευτικής Δαπάνης της χώρας ως ποσοστό 1% επί του ΑΕΠ,

Β) τα οικονομικά τραύματα από τις καθυστερήσεις πληρωμών του πρόσφατου παρελθόντος και η δυσοίωνη προοπτική του μέλλοντος σε αυτό, κρίνοντας από την κατάσταση του ΕΟΠΥΥ,

Γ) η απώλεια ταυτότητας σε μερίδα του κλάδου, που απειλεί με την ακούσια αδράνειά μας πολλές φορές να εξαρθρώσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Φαρμακείων και να μας υποβιβάσει σε κατώτερο σκαλί από αυτό που ανήκουμε σαν φαρμακοποιοί, και έτσι να μας καταστήσει εύκολη λεία σε συμφέροντα που κινούνται σε εκείνο το κατώτερο επίπεδο (εμπορικό επίπεδο)».

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Έπεσε σε κώμα λόγω παρενεργειών φθηνού γενόσημου

«Κατέβασαν» τα νυστέρια οι γιατροί στο νοσοκομείο του Ρίου

Ξεκινούν οι 1000 πρώτες απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Ο Σόρος-μέτοχος της TEVA- πίσω από την τροπολογία για τα φάρμακα;

Αυτό είναι το ΣΧΕΔΙΟ βήμα προς βήμα για τη διάλυση της δημόσιας υγείας

«Κανείς δεν θα δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι ψήφιζε»

Ο Άδωνις «σκοτώνει» την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή