Κάπνισμα στα νιάτα, Αλτσχάιμερ στα γεράματα

Διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν αλτσχάιμερ ή άνοια στα γεράματα έχουν οι μεσήλικες μανιώδεις καπνιστές...

Κάπνισμα στα νιάτα, Αλτσχάιμερ στα γεράματα
1'

Διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν αλτσχάιμερ ή άνοια στα γεράματα έχουν οι μεσήλικες μανιώδεις καπνιστές.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι το βαρύ κάπνισμα στους μεσήλικες αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για τη νόσο Αλτσχάιμερ όσο και για αγγειακή άνοια σε άνδρες και γυναίκες από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες», γράφει η Ρέιτσελ Γουίτμερ, ερευνήτρια στο Kaiser Permanente του Όκλαντ στην Καλιφόρνια και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο και καρδιακά νοσήματα.

Σχεδόν το 25% των 21.123 εθελοντών μεταξύ 50 και 60 ετών που έλαβαν μέρος στην έρευνα και κάπνιζαν περισσότερα από δύο πακέτα την ημέρα κινδύνευαν περισσότερο από Αλτσχάιμερ και αγγειακή άνοια.

Η Γουίτμερ αναφέρει ακόμη ότι σε σχέση με τους μη καπνίζοντες, οι καπνίζοντες πάνω από δύο πακέτα την ημέρα έχουν 114% αυξημένο κίνδυνο να πάθουν άνοια, 157% Αλτσχάιμερ και 172% αγγειακή άνοια.

Είναι δύσκολο βέβαια όπως διευκρίνισε να μελετήσει κάποιος τον αντίκτυπο του καπνίσματος στον εγκέφαλο γιατί συχνά όσοι καπνίζουν πολύ πεθαίνουν νωρίς από κάποια άλλη αιτία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρκίνο που συνδέεται με το κάπνισμα. Επίσης 430.000 ενήλικες -μη καπνιστές- πεθαίνουν ετησίως από την εισπνοή του καπνού.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή