Βρετανία: Ινδικά γενόσημα πλήττουν την εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας

Τον κίνδυνο να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των ασθενών στο βρετανικό σύστημα υγείας επισημαίνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA), εξαιτίας των παραβάσεων των κανόνων βιομηχανικής παραγωγής από ινδικές φαρμακοβιομηχανίες φθηνών γενόσημων.

Βρετανία: Ινδικά γενόσημα πλήττουν την εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας
3'

Ο Gerald Heddell, επικεφαλής του ελεγκτικού μηχανισμού της MHRA, τονίζει ότι οι πολίτες στη Βρετανία ανησυχούν για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα φθηνών γενόσημων ινδικών φαρμακοβιομηχανιών, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα πλαστογράφησης των αποτελεσμάτων των κλινικών ελέγχων για σκευάσματά τους.

Τουλάχιστον δύο ινδικές φαρμακοβιομηχανίες, που προμηθεύουν με γενόσημα τα βρετανικά νοσοκομεία και φαρμακεία, δεν παρουσίασαν τα πραγματικά στοιχεία από τους κλινικούς ελέγχους σε προϊόντα τους ή ακόμα άλλαξαν τα αποτελέσματα, με βάση τα οποία οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάθε χώρας ή της Ε.Ε (στην προκειμένη περίπτωση της Βρετανίας) κρίνουν αν θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας ή όχι.

Επίσης, έχει προηγηθεί η απόσυρση γενόσημων της ινδικής εταιρείας Wockhardt, μιας από τις μεγαλύτερες ινδικές φαρμακοβιομηχανίες, από την αγορά της Βρετανίας, καθώς και η επιβολή προστίμου 500 εκατομμυρίων δολαρίων στον έτερο ινδικό γίγαντα Ranbaxy από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), που κατέληξε σε ολική απαγόρευση εισαγωγής των φαρμάκων της Ranbaxy στην αμερικανική αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 20% των γενόσημων που κυκλοφορούν στη Βρετανία εισάγονται από την Ινδία. Συγκεκριμένα για την εταιρεία Wockhardt, ο κ. Heddell αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Economic Times of India», πως για 90 γενόσημα υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με την ποιότητα και αποτελεσματικότητά τους, εκ των οποίων τα 60 αποσύρθηκαν.

«Το μεγάλο θέμα που μας ανησυχεί είναι, σε ποιο βαθμό μπορούμε να εμπιστευθούμε τα στοιχεία που δίνουν» οι ινδικές φαρμακοβιομηχανίες, τονίζει. Έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που εταιρείες έχουν ξαναγράψει κατεστραμμένα έγγραφα κλινικών ελέγχων και τα έχουν καταθέσει ως αυθεντικά αντίγραφα των πρωτότυπων. «Μπορούμε να εμπιστευθούμε στοιχεία από μια τέτοια φαρμακοβιομηχανία;», διερωτάται.

Την ώρα που οι βρετανικές αρχές αναγκάζονται να κάνουν επιτόπιους ελέγχους σε μονάδες παραγωγής γενόσημων στην Ινδία και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας τους, στην Ελλάδα διαλαλείται η ασφάλεια φαρμάκων προερχόμενων από τρίτες χώρες. Ως άλλοθι παρουσιάζεται και η έγκριση σκευασμάτων σε άλλες χώρες της Ε.Ε, επιχείρημα που καταρρίπτεται από την περίπτωση της Βρετανίας. Δηλαδή ένα φθηνό γενόσημο τρίτης χώρας, που είχε πάρει άδεια κυκλοφορίας στη Βρετανία θα μπορούσε να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα. Όπως αποδεικνύεται, όμως, ούτε αυτή η πρακτική διασφαλίζει τη δημόσια υγεία από αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα.

Διαβάστε επίσης:

Το 2014 ακόμα περισσότερα φθηνά γενόσημα στα νοσοκομεία

Φθηνό γενόσημο προκάλεσε τάσεις αυτοκτονίας σε νεαρό με αυτισμό

Ανεξέλεγκτα βάσει πρωτοκόλλου τα επικίνδυνα ισραηλινά φάρμακα στην ΕΕ

Στην «κόκκινη» λίστα ένα ακόμα ινδικό εργοστάσιο παραγωγής γενόσημων

Ο Σόρος-μέτοχος της TEVA- πίσω από την τροπολογία για τα φάρμακα;

Η TEVA κατηγορείται για δωροδοκίες αξιωματούχων χωρών και της Ευρώπης

Διεθνής συναγερμός: «Σφίγγουν» οι κανόνες για γενόσημα τρίτων χωρών

Σάλος και στη Βρετανία: Νέα ανάκληση ινδικών γενόσημων

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τα ινδικά γενόσημα της Ranbaxy

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή