Από μέρα σε μέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο των απολύσεων
Σε αληθινό σήριαλ έχει μεταμορφωθεί η υπόθεση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΕΔΥ), η κατάθεση του οποίου αναβάλλεται από ημέρα σε ημέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου- που έχει οδηγήσει σε ρήξη γιατρούς και κυβέρνηση, θα γίνει προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, ή την ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Επίσης και το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει να περιληφθούν ορισμένες παρατηρήσεις του μέσα στο νομοσχέδιο, και μάλιστα ο υπουργός Υγείας αποδέχθηκε τις εν λόγω ενστάσεις των βουλευτών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και πρώην υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, στη συζήτηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα.
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ – οι οποίοι έτσι και αλλιώς από την αρχή ήταν αρνητικοί στο θέμα της μεταρρύθμισης και της διαθεσιμότητας και οι οποίοι κλείνουν πλέον δύο μήνες απεργίας – αποφάσισαν στην χθεσινή τους έκτακτη Γενική Συνέλευση κινητοποιήσεις επ' αόριστον, ενώ δηλώνουν ότι δεν είναι δυνατό το νομοσχέδιο να εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς δεν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη. Αυτό όμως δεν ισχύει, διότι εξαρτάται καθαρά από το ίδιο το ΓΛΚ να αποφασίσει, εάν θα δεχθεί το νομοσχέδιο ή όχι, καθώς μπορεί να ζητήσει μετά την κατάθεσή του, να περιληφθούν συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία.
Ασφαλείς πληροφορίες επίσης κάνουν λόγο για το ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, με αφορμή το νέο σύστημα που δημιουργείται, θα υποβάλουν αιτήσεις στις δομές στις οποίες ήδη υπηρετούν, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να προτιμήσουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στο διάλογο για τη μεταρρύθμιση κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά, αναφέρει ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ρήτρα στην ΠΦΥ που μιλάει για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Και συνεχίζει: «Στην Ελλάδα η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης πιέζεται από την τρόικα και από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για απολύσεις. Είναι ένα λάθος νομοσχέδιο, και για το οποίο κανείς δεν γνωρίζει πότε θα κατατεθεί, τι θα ψηφισθεί και τι θα ισχύσει τελικά. Και εμείς οι γιατροί, δεν πρόκειται να συρθούμε στις αυτοαπολύσεις. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο υποβάθμισης και απολύσεων και πλέον ο υπουργός Υγείας δεν μπορεί να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό».
Πηγή: onmed.gr
Διαβάστε επίσης:
Πλαφόν συνταγών: Επιμένουν οι γιατροί στην άρση του μέτρου