Κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ η δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα

Χαμηλές παραμένουν οι δαπάνες για την υγεία στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό Νότο, παρά τη μικρή ανάκαμψη που καταγράφεται ως μέσος όρος, το 2012, στις χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ η δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα
2'


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, το μεγάλο βάρος των περικοπών στη δαπάνη υγεία στην Ευρώπη σηκώνει η φαρμακευτική, η μείωση της οποίας συνεχίζεται από το 2009.

Κατά μέσο όρο στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ, οι δαπάνες για την υγεία (δημόσιες και ιδιωτικές) ανήλθαν το 2012 στο 9,3% του ΑΕΠ, έναντι ποσοστού 9,2% το 2011. Οι χώρες με μεγαλύτερη δαπάνη υγείας είναι οι ΗΠΑ (16,9%), η Ολλανδία (11,8%) και η Γαλλία με 11,6% του ΑΕΠ.

Οι χώρες στις οποίες συνεχίζεται να καταγράφεται υποχώρηση είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Τσεχία. Για την περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι δαπάνες έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές με συνέπειες για τη δημόσια υγεία, σημειώθηκε το 2012 μείωση κατά 25% από το επίπεδό τους το 2009 σε πραγματικές τιμές. Μάλιστα, η δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα, που είναι κάτω του 6% του ΑΕΠ ή 67% επί της συνολικής (δημόσιας και ιδιωτικής) βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τη μέση δημόσια δαπάνη στις χώρες του ΟΟΣΑ (72%). Με άλλα λόγια, η συνολική δαπάνη υγείας της Ελλάδας φτάνει το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (9,3% του ΑΕΠ), επειδή οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους σε σύγκριση με τους πολίτες άλλων χωρών.

Σε άλλες περιοχές του κόσμου, η τάση ήταν ωστόσο ανοδική: στη Χιλή και στο Μεξικό για παράδειγμα, με αυξήσεις στις δαπάνες για την υγεία το 2012 ύψους 6,5% και 8,5% αντίστοιχα, οι οποίες συνδέονται σε μεγάλο μέρος «με τη συνέχιση των προσπαθειών για να διασφαλιστεί μια καθολική κάλυψη της ιατρικής ασφάλισης και η πρόσβαση όλων στην περίθαλψη», διευκρινίζει ο ΟΟΣΑ.

Πάντως, σχεδόν τα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ καταγράφουν μια πτώση σε πραγματικές τιμές των δαπανών τους για φαρμακευτικά προϊόντα από το 2009 και αυτή η μείωση συνέβαλε στη γενική επιβράδυνση των δαπανών για την υγεία τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Κοινή διαπίστωση η ανάγκη αύξησης των δαπανών για την Υγεία

Κ. Φρουζής: Οι Έλληνες αντιμετωπίζονται με αναξιοπρέπεια

Βορίδης: Αύξηση δαπανών για την υγεία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή