Κ. Λουράντος: Σε δραματική κατάσταση η φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων
Λάβρος κατά της κυβέρνησης Σαμαρά για την πολιτική που εφαρμόζει στον τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης ήταν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, για να παρουσιάσει τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο.
Ο κ. Λουράντος κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση, ότι εξυπηρετεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και παρουσίασε με στοιχεία και αποδείξεις τις συνέπειες από τη μείωση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης (ελλείψεις φαρμάκων, αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, μείωση στο προσδόκιμο ζωής), αναφέρθηκε στο rebate και το ωράριο των φαρμακείων, καθώς και στην απελευθέρωση της διάθεσης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από σούπερ-μάρκετ και στη διακίνηση φαρμάκων από τα ΕΛΤΑ.
Η φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014, ποσό που θα ισχύσει και για το 2015 σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, τόνισε ο κ. Λουράντος. Οι κοινωνικές επιπτώσεις από την περικομμένη φαρμακευτική δαπάνη, που βαίνει συνεχώς μειούμενη τα τελευταία χρόνια, είναι δραματικές.
Ελλείψεις φαρμάκων: Το πρόβλημα αφορά και σε φάρμακα καθημερινής χρήσης, ακόμα και σε παιδικά εμβόλια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ.
Μεγάλη αύξηση της συμμετοχής και χαράτσια για τους ασφαλισμένους: Στην πράξη μιλάμε για διπλασιασμό, ακόμα και τριπλασιασμό της συμμετοχής σε κάποιες περιπτώσεις, υποστήριξε ο κ. Λουράντος. Εν ονόματι της αύξησης στη διάθεση των γενόσημων, ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρθηκε στη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, με την οποία επιβαρύνεται και πάλι ο ασφαλισμένος. Υπενθύμισε δε τα λεγόμενα του προηγούμενου υπουργού Υγείας, Α. Γεωργιάδη, «ας πάρει ο κόσμος γενόσημα για μην πληρώνει χαράτσια», ισχυρισμό που κατέρριψε ο κ. Λουράντος παρουσιάζοντας συνταγές που αποδεικνύουν το αντίθετο. Προσθέτοντας και το 1 ευρώ ανά συνταγή που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, γίνεται φανερό ότι η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης μεταφέρθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος στις τσέπες των καταναλωτών.
Η εξίσωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισ. ευρώ δεν βγαίνει, καθώς σε αυτή έχουν περιληφθεί τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ύψους 800 εκατ. περίπου), καθώς και τα εμβόλια. Αν αφαιρεθεί και ο ΦΠΑ, σημείωσε ο κ. Λουράντος, δεν μένει τίποτα.
«Το κράτος δεν καλύπτει ούτε τις απαραίτητες ανάγκες του πληθυσμού σε φάρμακα» είπε και συμπλήρωσε ότι «ο κόσμος αναγκάζεται να πληρώνει από την τσέπη του και οι φαρμακοποιοί βοηθούν με τεράστιες πιστώσεις, όμως δεν αντέχουν πια».
Το πραγματικό ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, που ζήτησε από τον Οργανισμό ο ΠΦΣ: Για το 2013 η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώθηκε στα 2,53 δισ. ευρώ (ιδιωτικά φαρμακεία, φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, claw back εταιρειών, rebate φαρμακείων). Ήδη, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η φαρμακευτική δαπάνη έχει φτάσει στο 1,127 δισεκατομμύριο ευρώ.
Αναφορικά με το ζήτημα του ωραρίου των φαρμακείων, ο κ. Λουράντος τόνισε πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» του κλάδου. «Επιθυμούμε οργάνωση και τάξη και όχι χάος και μπάχαλο, όπως επικρατεί σήμερα αφού όποιος θέλει ανοίγει και κλείνει όποτε θέλει» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται στο πρόγραμμα εφημεριών και διανυκτερεύσεων από την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.
Θίγοντας επίσης το ζήτημα της διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ και από σούπερ-μάρκετ, διευκρίνισε ότι πρόκειται για φάρμακα μη αποζημιούμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία, ότι έχουν πιθανές παρενέργειες και ότι πρέπει να διακινούνται μόνο από επιστήμονες υγείας (από φαρμακοποιούς και σε εξαιρετικές περιπτώσεις από γιατρούς), όπως ορίζει ο νόμος αλλά και η σχετική κοινοτική οδηγία.
Σε συνάφεια με το παραπάνω θέμα, αναφέρθηκε και στη διακίνηση φαρμάκων από τα ΕΛΤΑ, τονίζοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. «Ποιος θα κάνει την ενημέρωση για τη συμμετοχή και τις τιμές των φαρμάκων, ή θα υπογράψει ότι για τυχόν επιλογή ακριβότερου φαρμάκου, ο ταχυδρόμος;» αναρωτήθηκε. Επίσης, έφερε ως παράδειγμα για τις ειδικές συνθήκες διατήρησης των φαρμάκων, την ανάγκη ύπαρξης μετρητή θερμοκρασίας στα οχήματα που μεταφέρουν φαρμακευτικά σκευάσματα.
«Ερωτώ την κυβέρνηση, τι θέλετε επιτέλους κύριοι, να εξυπηρετούμε τον πολίτη ή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που εσείς υπηρετείτε; Να στηρίζουμε την πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας ή τα ράφια των σούπερ-μάρκετ που εσείς υπηρετείτε; Να υπάρχουν φαρμακεία και φαρμακευτική περίθαλψη σε όλη την επικράτεια ή μόνο στα κέντρα των νομών και στους κεντρικούς δρόμους των μεγαλουπόλεων;» ήταν κάποια από τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Λουράντος.
Τέλος, σημείωσε τη συσχέτιση του προσδόκιμου ζωής με το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, άρα και το επίπεδο της φαρμακευτικής περίθαλψης. Φαρμακευτική δαπάνη που δεν καλύπτει τις ανάγκες του ελληνικού λαού σημαίνει επιδείνωση του προσδόκιμου ζωής και κράτος που δεν σέβεται τους πολίτες του.
Διαβάστε επίσης:
Κ. Φρουζής: Η κυβέρνηση ξοδεύει για την υγεία λιγότερα από όσα επιτρέπει η τρόικα
Ο «επικίνδυνος»... Άδωνις ξαναχτυπά με ντελιβεράδικα φαρμάκων!
Οι... αριθμοί πάνω από τους Έλληνες για τον Αντώνη Σαμαρά