Έμπολα: Επικαιροποιημένες οδηγίες για τους ταξιδιώτες
Επικαιροποιημένες ταξιδιωτικές οδηγίες από τις Ευρωπαϊκές Αρχές, (ECDC) με πληροφορίες για όσους ταξιδεύουν στις πληγείσες χώρες της Δ. Αφρικής, εξέδωσε ηΓενική Διεύθυνση Υγείας και Καταναλωτών της ΕΕ.
Τι είναι η ασθένεια Έμπολα;
Η Έμπολα είναι μια σοβαρή ασθένεια, συχνά θανατηφόρα, η οποία προκαλείται από τον ιό Έμπολα.
Μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά (π.χ. σάλιο, ούρα, εμετός) από μολυσμένα άτομα, νεκρά ή ζωντανά.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε διάστημα δύο έως και 21 ημερών μετά την έκθεση στον ιό. Η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά με πυρετό, κόπωση, ανορεξία, εμετό, διάρροια, κοιλιακό πόνο, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, ή άλλα απροσδιόριστα συμπτώματα. Σε μεταγενέστερο στάδιο, μερικοί ασθενείς εμφανίζουν επίσης έντονη εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία και πολυοργανική ανεπάρκεια.
Δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο ή επικυρωμένη θεραπεία για την ασθένεια αυτή.
Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα και πώς να τον αποφύγετε
Ακόμη και αν ζείτε ή έχετε ταξιδέψει σε περιοχές με ευρεία μετάδοση του ιού, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα είναι χαμηλός, εκτός αν έχετε εκτεθεί άμεσα στα σωματικά υγρά νεκρών ή ζωντανών ατόμων ή ζώων που έχουν μολυνθεί. Στην επαφή με σωματικά υγρά περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς έως και τρεις μήνες μετά την ανάρρωσή τους.
Η συνήθης επαφή σε δημόσιους χώρους με άτομα που δεν φαίνεται να είναι άρρωστα δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης του Έμπολα. Δεν κινδυνεύετε να μολυνθείτε με τον ιό Έμπολα ανταλλάσσοντας χρήματα ή αγαθά ή κολυμπώντας σε πισίνα. Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια. Επίσης, ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως συμβαίνει με τη γρίπη.
Ο ιός Έμπολα σκοτώνεται εύκολα με σαπούνι, χλωρίνη, το φως του ήλιου, υψηλές θερμοκρασίες ή το στέγνωμα. Αν τα ρούχα σας μολυνθούν με υγρά, μπορείτε να εξουδετερώσετε τον ιό Έμπολα πλένοντάς τα στο πλυντήριο. Ο ιός Έμπολα δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει. Μπορεί να επιβιώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε ρούχα ή υλικά που λεκιάστηκαν με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά.
Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού Έμπολα μέσω της επαφής με σκεύη ή μολυσμένα υλικά σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, αν δεν εφαρμοστούν σωστά οι κατάλληλες διαδικασίες ελέγχου της μόλυνσης.
Εκδήλωση εστίας της νόσου το 2014
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε την εστία της νόσου Έμπολα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε ως «συμβάν δημόσιας υγείας με διεθνείς προεκτάσεις». Παρακάτω δίνονται κάποιες συμβουλές για τους ταξιδιώτες που φτάνουν ή έρχονται από περιοχές με ευρεία μετάδοση του ιού.
Συμβουλές για τους ταξιδιώτες που μεταβαίνουν στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και άλλες περιοχές με ευρεία μετάδοση του ιού
Ακολουθήστε τις συμβουλές που παρέχονται από τις εθνικές αρχές σας σχετικά με τα ταξίδια σε χώρες με ευρεία μετάδοση του ιού. Εάν ταξιδεύετε σε μια τέτοια χώρα, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης λαμβάνοντας τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
• Αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή με το αίμα ή τα σωματικά υγρά ασθενούς ή ατόμου που έχει αποβιώσει, καθώς και με αντικείμενα που μπορεί να έχουν μολυνθεί.
• Πλένετε τα χέρια σας τακτικά, χρησιμοποιώντας σαπούνι ή αντισηπτικά.
• Αποφύγετε την επαφή με άγρια ζώα, ζωντανά ή νεκρά• μην καταναλώνετε κρέας θηραμάτων.
• Αποφύγετε χώρους που θα μπορούσαν να κατοικούνται από νυχτερίδες, όπως σπήλαια, απομονωμένα καταφύγια ή ορυχεία.
• Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αυξημένος. Συνεπώς, είναι φρόνιμο:
• να εντοπίζετε κατάλληλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα στην οποία μεταβαίνετε, μέσω του οργανισμού σας ή των τοπικών επιχειρηματικών επαφών, των φίλων ή των συγγενών σας• και
• να εξασφαλίσετε ότι, σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, η ταξιδιωτική σας ασφάλιση καλύπτει την ιατρική διακομιδή σας εκτός της χώρας, ώστε να περιορίσετε την έκθεσή σας σε τοπικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.
Συμβουλές για τους ταξιδιώτες που φεύγουν από τη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και άλλες περιοχές με ευρεία μετάδοση του ιού
Ο κίνδυνος να έχετε εκτεθεί στον ιό Έμπολα είναι χαμηλός, εκτός εάν ήρθατε σε επαφή με ασθενείς, αγγίξατε άτομα που έχουν αποβιώσει ή επισκεφτήκατε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.
Ωστόσο, αν εμφανίσετε πυρετό, ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης, διάρροια ή άλλα σοβαρά συμπτώματα (π.χ. εμετό, ανεξήγητη αιμορραγία και έντονο πονοκέφαλο) εντός τριών εβδομάδων μετά την αναχώρησή σας από μια περιοχή με ευρεία μετάδοση του ιού, πρέπει:
• να ζητήσετε αμέσως ιατρική περίθαλψη αναφέροντας το ιστορικό των ταξιδιών σας, και
• να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τη μονάδα ιατρικής περίθαλψης προτού πάτε εκεί, προκειμένου να δώσετε τη δυνατότητα στο νοσηλευτικό προσωπικό να προετοιμάσει κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας κατά την εισαγωγή σας.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με σχετική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι χώρες όπου υπάρχει μετάδοση του ιού Έμπολα θα πρέπει να υποβάλλουν τα άτομα που εξέρχονται απ’ αυτές σε ελέγχους για διάγνωση ανεξήγητης ασθένειας που ενδέχεται να οφείλεται σε πιθανή μόλυνση από τον ιό Έμπολα, και ότι όσοι έχουν προσβληθεί από Έμπολα ή έχουν έρθει σε επαφή με προσβεβλημένα άτομα θα πρέπει να ταξιδεύουν μόνο εάν το ταξίδι πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενδεδειγμένης ιατρικής διακομιδής.