Πρωτιά στην παχυσαρκία για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών

Το -έτσι κι αλλιώς- υψηλό ποσοστό των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών, το οποίο έδινε αρνητική πρωτιά στη χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία, αυξήθηκε ακόμη περισσότερο την περίοδο της κρίσης.

Πρωτιά στην παχυσαρκία για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών
2'

Συγκεκριμένα, από 8,2%, για τα παιδιά ηλικίας 8 έως 11 το 2009, ανήλθε στο 9,4 % το 2014, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τις συνέπειες σε επίπεδο υγείας, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για σημαντικά αυξητική τάση.

Έρευνα που εκπόνησε κατά το διάστημα 2009 – 2014 το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε δείγμα 59.500 μαθητών δημοτικού στην Αττική δείχνει ότι η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται με γοργότερο ρυθμό στις περιοχές που κατοικούν οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα, όπως τον Πειραιά, τη Δυτική Αττική, καθώς και σε κάποια νοτιοανατολικά προάστια.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του Χαροκόπειου κ. Λάμπρος Συντώσης, η παχυσαρκία φαίνεται πως συνδέεται άμεσα με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων, κάτι που κάνει επιτακτική τη στοχευμένη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και την ενημέρωση όλης της οικογένειας.

Φυσικά, συνυφασμένη με την ανοδική τάση του δείκτη της ζυγαριάς είναι η κακή διατροφή των παιδιών και η «καθήλωσή» τους μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης και του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ενδεικτικά, έξι στα δέκα παιδιά δημοτικού περνούν το Σαββατοκύριακό τους ασχολούμενα κατά κύριο λόγο με τον υπολογιστή, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και βλέποντας τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον κ. Συντώση, η οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα έκανε επιτακτική την ανάγκη να μελετηθούν και κοινωνικο-οικονομικοί δείκτες στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών.

Για το λόγο αυτό, από το 2012 υλοποιείται πρόγραμμα από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με στόχο την αξιολόγηση της διατροφικής συμπεριφοράς και της φυσικής δραστηριότητας 30.000 μαθητών, στην τρίτη και πέμπτη τάξη του Δημοτικού σχολείου.

Τι τρώνε τα Ελληνόπουλα σήμερα

Από τα στατιστικά στοιχεία, έχουν προκύψει σημαντικές διαφοροποιήσεις στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών. Στις θετικές αλλαγές συγκαταλέγονται η μείωση της κατανάλωσης γευμάτων fast food και η αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, ενώ στις αρνητικές η μείωση της κατανάλωσης ψαριού και οσπρίων και η αύξηση της συχνότητας παράλειψης του πρωινού γεύματος.

Δεν έχουν μεταβληθεί τα επίπεδα άσκησης αλλά…

Ευτυχώς, τα ποσοστά μαθητών που συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με το 2009.

Ωστόσο, φαίνεται πως έχουν αυξηθεί δραματικά τα ποσοστά των παιδιών που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά σε μια οθόνη.

Συγκεκριμένα, τις καθημερινές το 39,7% των μαθητών βρίσκεται μπροστά σε μία οθόνη με το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 να είναι 29,7%. Τα Σαββατοκύριακα, όμως, το ποσοστό των μαθητών που κολλάνε στην οθόνη εκτινάσσεται στο 58,8% έναντι 39,7% που ήταν πριν από πέντε χρόνια.

Πηγή: Οnmed.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή