Το Ντυνάν στην Πειραιώς, στον «πάγο» οι εργαζόμενοι του ΕΕΣ
Συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα η μεταβίβαση του «Ερρίκος Ντυνάν» στην Τράπεζα Πειραιώς έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος και άνευ χρεών προς τρίτους, τη στιγμή που τα χρέη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μπλοκάρουν την πληρωμή δεδουλευμένων μηνών στους περισσότερους από 400 εργαζομένους του.
Από την πρώτη στιγμή, οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) είχαν εναντιωθεί στο ξεπούλημα του νοσηλευτηρίου, καθώς με τον πλειστηριασμό ο Οργανισμός έχανε ένα σημαντικό περιουσιακό του στοιχείο χωρίς να εξασφαλίζει ούτε ευρώ.
Το θέμα επανέφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κυριακάκης, ο οποίος έκανε λόγο για μεθοδευμένη εκποίηση της περιουσίας του ΕΕΣ στην περίπτωση του Ντυνάν, ενώ στους 475 εργαζόμενους –μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλές μονογονεϊκές οικογένειες- οφείλονται δεδουλευμένα 10 μηνών. Τόνισε δε, ότι ο Οργανισμός θα έπρεπε να λειτουργεί απρόσκοπτα στη χώρα της ανθρωπιστικής κρίσης, όμως αυτή τη στιγμή απειλείται με κατάρρευση, καθώς βαρύνεται με χρέη 40 εκατ. ευρώ.
«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.), από τους πιο ιστορικούς και σημαντικούς ανθρωπιστικούς οργανισμούς της χώρας, μέλος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου υφίσταται κατά τα τελευταία έτη συστηματική απαξίωση από το Ελληνικό κράτος με επικείμενο τον κίνδυνο χρεωκοπίας εξαιτίας της κακοδιαχείρισης των οικονομικών πόρων από τη Διοίκηση, αποπομπής του από το Διεθνές Κίνημα και τον συνακόλουθο διασυρμό της χώρας.
Στην από 1/2/2013 επιστολή-τελεσίγραφο του Γ.Γ. της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου κ. Bekele Geleka καθίσταται σαφές το ενδεχόμενο αποπομπής του Ε.Ε.Σ. από το Διεθνές Κίνημα. Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλου ότι θα υπάρξει πλήρης συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της ΔΟΕΣ, οι μέχρι σήμερα πολιτικές της Πολιτείας και ειδικότερα του πρώην υπουργού Υγείας κυρίου Γεωργιάδη και του σημερινού κυρίου Βορίδη, εκθέτουν ακόμα περισσότερο τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις στην Διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού και του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν είχαν ως αποτέλεσμα τη μεθοδευμένη εκποίηση ενός τμήματος της πολύτιμης περιουσίας του Ερυθρού Σταυρού και μετά την οριστική πλέον εκποίηση του «Ερρίκος Ντυνάν» στην ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε. Οι τροπολογίες του κυρίου Βορίδη απάλλαξαν από κάθε ευθύνη τα Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού (άρθρο 16, Ν.4286/2014) και χάρισαν την άδεια λειτουργίας στην ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε (άρθρο 18, Ν.4296/2014) την ίδια στιγμή που τα χρέη του Ερυθρού Σταυρού εκκρεμούν και το προσωπικό του παραμένει απλήρωτο επί μήνες.
Με βάση τα ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1) Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αποτραπεί η χρεωκοπία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου και η αποπομπή του από το Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να προχωρήσει άμεσα ο εκσυγχρονισμός και ο εκδημοκρατισμός της λειτουργίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σύμφωνα με τις θέσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την άμεση καταστατική συνέλευση και εκλογές νέου κεντρικού Δ.Σ. και περιφερειακών Δ.Σ. πριν τη λήξη του τρέχοντος έτους;» ανέφερε η ερώτηση του βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Βορίδης, στην απάντησή του κατά τη συζήτηση Επίκαιρων Ερωτήσεων την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, επιχείρησε να διαχωρίσει τη θέση της κυβέρνησης από τις όποιες ευθύνες, τόσο ως προς τα προβλήματα στον Ερυθρό Σταυρό όσο και στην περίπτωση του εκπλειστηριασμού του «Ερρίκος Ντυνάν».
Το δημόσιο δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης στη διοίκηση του ΕΕΣ, διευκρίνισε ο κ. Βορίδης, παραδέχτηκε ωστόσο τον εποπτικό ρόλο του δημοσίου, με βάση τον οποίο παρενέβη υπέρ του διορισμού της προσωρινής διοίκησης στον Οργανισμό. Μία παρέμβαση, όμως, που έγινε όταν τα πράγματα είχαν φτάσει στο απροχώρητο και η πορεία προς τον εκπλειστηριασμό του τότε Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» με τους όρους της Τράπεζας Πειραιώς είχε καθοριστεί.
Επέμεινε μάλιστα στην υπεράσπιση της μεταβίβασης του «Ερρίκος Ντυνάν» στην Τράπεζα Πειραιώς, υποστηρίζοντας ότι ήταν η μόνη λύση για να μην κλείσει το νοσηλευτήριο. Λύση, η οποία όπως ισχυρίστηκε δόθηκε από τα δικαστήρια που εκπλειστηρίασαν το νοσοκομείο και η μόνη παρέμβαση της κυβέρνησης ήταν η μεταβίβαση και η άδεια λειτουργίας μαζί με το σύνολο του ενεργητικού.
Συνεχίζοντας την προσπάθεια αποποίησης ευθυνών και ενεργειών από τη μεριά της κυβέρνησης υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς και όχι του Οργανισμού, τον οποίο επιχορηγεί κάθε χρόνο με 12,5 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκτακτη κρατική επιχορήγηση με 2 εκατ. ευρώ προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Το συγκεκριμένο ποσό δόθηκε για την αποπληρωμή δεδουλευμένων των εργαζομένων του ΕΕΣ. Παρόλο όμως που η έκτακτη επιχορήγηση εγκρίθηκε στις 30 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι ακόμα περιμένουν. Το πρόβλημα είναι ότι το ποσό έχει δεσμευτεί, καθώς ο Οργανισμός έχει οφειλές και προς την εφορία. Για να προσπεραστεί αυτός ο σκόπελος, ο υπουργός Υγείας θα φέρει τροπολογία η οποία θα εξασφαλίζει φορολογική ενημερότητα στον ΕΕΣ, προκειμένου να αποδεσμευτούν τα 2 εκατ. και να ξεκινήσει η αποπληρωμή των δεδουλευμένων.
Παρόλο που για τη συγκεκριμένη περίπτωση η τροπολογία είναι αναγκαία ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, δεν ξεφεύγει από τη συνήθη πρακτική της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία αντί να παρέμβει «εποπτικά» πριν καταρρεύσει ο ΕΕΣ και το «Ερρίκος Ντυνάν» προτιμούσε από το 2012 να παρέχει φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες στο νοσηλευτήριο, υποτίθεται για την προστασία της λειτουργίας του, για να καταλήξει σήμερα στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς.