Τα αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας δεν επηρεάζονται από τις εκλογές

Ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί στις 25 Ιανουαρίου, τα αιτήματα των κλάδων και φορέων δεν μπορούν να περιμένουν ούτε να χρονοτριβούν.

Τα αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας δεν επηρεάζονται από τις εκλογές
4'

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για κλάδους, όπως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ και αποτελεί βασικό βραχίονα της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και αξιόπιστο πρεσβευτή στις παγκόσμιες αγορές.

Οι στόχοι και οι προσδοκίες δεν αλλάζουν ούτε φυσικά τα αιτήματα, ωστόσο αυτό που επιβάλλεται να γίνει σχεδόν επιτακτικά, είναι οι λύσεις που πρέπει να δοθούν άμεσα.

Έτσι, η ατζέντα της φαρμακοβιομηχανίας παραμένει σταθερή: Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, τα θέματα τιμολόγησης και αποζημίωσης, η κατάργηση των χαρατσιών rebate και clawback και η ανάγκη για ένα σταθερό πλαίσιο και ένα χρονοδιάγραμμα – συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και κλάδου, αποτελούν τα σταθερά αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία δεν παρεκκλίνει σε κανένα σημείο και παραμένει σταθερή μέχρι κεραίας.

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας επιμένουν εδώ και καιρό σε μία διόρθωση και όχι αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 300 εκατ. ευρώ από τα 2 δις ευρώ που είναι σήμερα και που αγγίζει τα όρια ανθρωπιστικής κρίσης, όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο κλάδος. Να σημειωθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει στο προεκλογικό του πρόγραμμα ότι τα 2 δισ ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης, θα αυξηθούν άμεσα κατά 360 εκατ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας επίσης, ζητούν να σπάσει ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα ανά κατηγορία. Με αυτόν τον τρόπο, επέρχεται δικαιοσύνη στο σύστημα, ενώ και το clawback που θα κληθούν να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, θα είναι ηπιότερο.

Η τιμολόγηση και η αποζημίωση, αποτελούν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και που δημιουργούν τεράστιο προβληματισμό. Ειδικότερα η αποζημίωση, προκαλεί πονοκέφαλο στις φαρμακοβιομηχανίες, καθώς η χώρα μας, διαθέτει ένα από τα πιο πολύπλοκα συστήματα σε όλη την Ευρώπη, το οποίο οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ, ζητούν να αλλάξει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Επιστημονικός Διευθυντής της ΠΕΦ κ. Μάρκος Ολλανδέζος, ζητάμε να αλλάξει η διαδικασία της τιμολόγησης και της αποζημίωσης και να απλοποιηθεί. Δεν μπορεί πλέον να ισχύει η τιμολόγηση με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ. Ζητάμε ένα πιο ευέλικτο σύστημα, για παράδειγμα ένα καλάθι από 10 χώρες, ή και λιγότερες. Δυστυχώς αυτό δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει ο ΕΟΦ, τονίζει ο κ. Ολλανδέζος, ωστόσο ευελπιστούμε να γίνει το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, με τις διαρκείς μειώσεις των φαρμάκων οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ εκτιμούν ότι σε λίγο καιρό, δεν θα μπορούμε να έχουμε καινούρια γενόσημα. Η πολιτική των γενοσήμων πρέπει να αναθεωρηθεί και να πάψουμε κάποτε να μιλάμε μόνο για τιμές, θα πρέπει να πάμε σε άλλα διαρθρωτικά μέτρα, τονίζουν.

Αναφορικά με τα δύο χαράτσια rebate και clawback τα οποία δεν ταλαιπωρούν μόνο την φαρμακοβιομηχανία, αλλά και όλους τους ιδιώτες παρόχους υγείας, ο κ. Ολανδέζος, μας θυμίζει, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, ότι για το 2013 το rebate ανήλθε σε 222 εκατ. ευρώ και το clawback σε 152 εκατ. ευρώ. Για το 2014, το rebate ήταν 258 εκατ. ευρώ και το clawback 190 εκατ. ευρώ.

Πάντως να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης σε στρογγυλό τραπέζι στο 10ο συνέδριο της ΕΣΔΥ, ανέφερε με έμφαση πως δεν γνωρίζει εάν το 2015 καταργηθεί το clawback. Φυσικά ο κ. Βορίδης έχει επισημάνει πολλάκις ότι θα πρέπει να πολεμήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής, ωστόσο για να συμβεί αυτό, πρέπει να λειτουργήσουν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα, όπως πρωτόκολλα, Κατεθυντήριες Γραμμές και πλαφόν.

Μία συμφωνία πλαίσιο η οποία θα τηρηθεί σταθερά για τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια και ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο θα αναφέρεται στην υλοποίηση όλων των δράσεων μεταξύ Πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας, αποτελεί ένα ακόμη πάγιο αίτημα για το οποίο επιμένουν εντονότατα οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Αλήθεια, τι απέγινε εκείνο το Κοινωνικό Συμβόλαιο που είχε καταθέσει η ΠΕΦ στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά; Ας ελπίσουμε να μην έχει την τύχη μίας ακόμη προεκλογικής υπόσχεσης και να υλοποιηθεί μόλις ολοκληρωθούν οι εκλογές και σχηματισθεί νέα κυβέρνηση!

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή