Κοινή επιτροπή υπουργείων Υγείας και Παιδείας για την ιατρική εκπαίδευση

Σύσταση κοινής Επιτροπής των υπουργείων Υγείας και Παιδείας αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουλίου, με αντικείμενο την προπτυχιακή εκπαίδευση σε σχέση με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, τις ιατρικές ειδικότητες και την ανάπτυξη, καθώς και τις υπό συζήτηση διαρθρωτικές αλλαγές του τομέα Υγείας.

Κοινή επιτροπή υπουργείων Υγείας και Παιδείας για την ιατρική εκπαίδευση
2'

Στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά, και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, συμμετείχαν Κοσμήτορες και Πρόεδροι Σχολών Επιστημών Υγείας των Πανεπιστημιακών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων και συναρμόδιων φορέων (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ),όπως επίσης και οι δύο πρώην υπουργοί Υγείας, Δημήτρης Κρεμαστινός και Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να απαλλαγούμε από λογικές βολέματος και μέσα από τον δημιουργικό διάλογο που ήδη έχουμε ξεκινήσει να πετύχουμε την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών δομών της Υγείας».

Ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, αφού προηγουμένως χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Κουρουμπλή για την διεξαγωγή της συζήτησης, επεσήμανε την ανάγκη της από κοινού αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων που αναδείχθηκαν με σύνεση και εποικοδομητική διάθεση, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες που βιώνει η χώρα.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ να συνδυαστεί με την εκπαίδευση στην γενική ιατρική, τονίζοντας ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση των ιατρών.

Από την πλευρά των θεσμικών οργάνων των γιατρών, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η υγεία θα πρέπει να γίνει προτεραιότητα των επιλογών της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε η βιωσιμότητα του συστήματος και τα κίνητρα τα οποία πρέπει να δημιουργηθούν, να διαμορφώσουν συνθήκες ομαλής λειτουργίας των υπηρετούντων στο σύστημα καθώς και να βάλουν τελεία στη μετανάστευση των ιατρών».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο και να ισχύσει και στη χώρα μας ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να σταματήσουν οι νέοι γιατροί, να φεύγουν από τη χώρα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή