Προσλήψεις στις ΜΕΘ: Μηνυτήρια αναφορά από βουλευτές – Εξηγήσεις ζητά ο ΠΙΣ
Την ανησυχία του εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τη διαδικασία στελέχωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, τις ερωτήσεις βουλευτών και το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας.
Της Διονυσίας Προκόπη
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος και Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσαν τη Δευτέρα (18/04/2016) μηνυτήρια αναφορά, ενώπιον της εισαγγελέως του Άρειου Πάγου, κατά παντός υπευθύνου, για «σειρά έκνομων ενεργειών εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, και ιδίως του Αναπληρωτή Υπουργού Παύλου Πολάκη, με σκοπό την παρέμβαση στη διαδικασία και την αλλοίωση των τελικών αποτελεσμάτων».
Το υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του, έχει απαντήσει για το θέμα, ότι «προκειμένου να στελεχωθούν άμεσα οι ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΝΝ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, το υπουργείο Υγείας επέλεξε να προχωρήσει στην πρόσληψη 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών με προκήρυξη μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Παρότι στο παρελθόν το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν τηρούσε καμία διαδικασία σε ανάλογες περιπτώσεις, το υπουργείο επέμεινε η κατανομή των θέσεων στις αντίστοιχες μονάδες να γίνει με ορθολογικό τρόπο και με τη συνδρομή της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, όπως επίσης η διαδικασία επιλογής να γίνει με μοριοδότηση των υποψηφίων βάσει κριτηρίων ΑΣΕΠ.
Στη συνέχεια- και παρότι είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες - το υπουργείο Υγείας σε δειγματοληπτικό έλεγχο της μοριοδότησης των γιατρών που είχε γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ διαπίστωσε λάθη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Για παράδειγμα είχε υπολογιστεί κακώς ως γενική προϋπηρεσία ο χρόνος για την απόκτηση της ειδικότητας, προϋπηρεσία σε ΜΕΘ που δεν αποδεικνυόταν από πουθενά ή είχαν προσμετρηθεί ανύπαρκτοι μεταπτυχιακοί τίτλοι. Με στόχο τη γρήγορη αλλά και διαφανή ολοκλήρωση της διαδικασίας, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε επανέλεγχο όλων των φακέλων των υποψηφίων προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η μοριοδότηση θα είναι απολύτως σύμφωνη με τα δημοσιευθέντα στην προκήρυξη κριτήρια».
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι «από όλα αυτά, φαίνεται η παρέμβαση του υπουργείου Υγείας στη διαδικασία στελέχωσης των ΜΕΘ-ΜΑΦ-ΜΕΝΝ, καθώς θεώρησε εσφαλμένο τον τρόπο που ακολούθησαν οι αρμόδιες επιτροπές του ΚΕΕΛΠΝΟ».
Για το λόγο αυτό, ζητά εξηγήσεις, τόσο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και από τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, και συγκεκριμένα να απαντήσουν στο ερώτημα αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.
Επίσης, θα πρέπει να απαντήσουν γιατί καθυστέρησε τόσους μήνες ο διαγωνισμός για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, συνεχίζει ο ΠΙΣ και προσθέτει: «Η κωλυσιεργία αυτή κόστισε τη ζωή δεκάδων συνανθρώπων μας που προσβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τον ιό της γρίπης και όχι μόνο.
Είναι γεγονός, ότι οι ΜΕΘ πρέπει να στελεχωθούν άμεσα, με ικανό και έμπειρο προσωπικό, που να εξασφαλίζει την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ως θεματοφύλακας της υγείας του ελληνικού λαού, είναι της άποψης ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, χωρίς παρεμβάσεις, πολιτικές ή διοικητικές, παρά με μόνο κριτήριο την ικανότητα, τη συμπεριφορά και την εξειδίκευση κάθε λειτουργού».