Αλεξανδρούπολη: Χειροπέδες σε χειρουργό νοσοκομείου για «φακελάκι»
Πολίτης δεν δίστασε να καταγγείλει τον χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο που ζήτησε χρήματα προκειμένου να χειρουργήσει τη σύζυγό του.
Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών οδηγείται σήμερα Τετάρτη (18/05) ο διευθυντής του ωτορινολαρυγγολογικού τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου, με την κατηγορία της δωροληψίας και της απόπειρας εκβίασης.
Ο χειρουργός συνελήφθη χθες, από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, επειδή απαίτησε «φακελάκι» 500 ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση σε μια γυναίκα, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια όταν ο σύζυγος της ασθενούς κατήγγειλε το περιστατικό. Σε προκαθορισμένη συνάντηση, που έγινε χθες Τρίτη στο νοσοκομείο, ο χειρουργός παρέλαβε από τον ιδιώτη το ποσό των 500 ευρώ, το οποίο είχε προσημειωθεί.
Άμεσα επενέβησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και συνέλαβαν το γιατρό, ενώ σε έρευνα στο γραφείο του βρέθηκε το «φακελάκι».
«Αισχρό να εκβιάζεις ασθενή»
Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό ο μόλις μίας εβδομάδας διοικητής του ΠΓΝΑ, Δημήτρης Αδαμίδης, μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για το φαινόμενο του χρηματισμού, για τη δυνατότητα αντιμετώπισής του, τονίζοντας ότι η διαφθορά δεν είναι κάτι καθολικό στο σύστημα Υγείας, αλλά είναι γνωστό ότι κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετά περιστατικά, πολλά εκ των οποίων έχουν καταγγελθεί από τα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών.
«Είναι αισχρό, ειδικά στη σημερινή εποχή το να εκβιάζεις έναν ασθενή για την αποκατάσταση της υγείας του, ζητώντας χρήματα που δεν δικαιούσαι. Υπάρχουν τέτοια περιστατικά, δεν πρέπει όμως να το γενικεύσουμε. Υπάρχουν εξαίρετοι συνάδελφοι, τιμιότατοι στο νοσοκομείο μας, σε όλες τις ειδικότητες, είτε είναι πανεπιστημιακοί είτε του ΕΣΥ» διευκρινίζει. Ο κ. Αδαμίδης κάνει λόγο για καθήκον και όχι απλά δικαίωμα των πολιτών να καταγγέλλουν ανάλογες συμπεριφορές στην Δ.Ε.Υ. (τηλ. 2310531884).
Επισημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ιδιαίτερη αμοιβή στο γιατρό, ανεξαρτήτως ειδικότητας για οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών υγείας (εξέταση, ή επεμβάσεις). «…Για να κάνεις μία ιατρική πράξη εντός του νοσοκομείου δεν επιτρέπεται η χορήγηση αμοιβής. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μετατραπεί το νοσοκομείο σε συστεγαζόμενα ιδιωτικά ιατρεία. Αποστολή ενός δημόσιου νοσοκομείου είναι η παροχή, και το κάνει, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς όλους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Καθιστά σαφές ότι «καθήκον της διοίκησης είναι να εξασφαλίσει τέτοιες διαδικασίες που θα ναι αποτρεπτικές παρόμοιων περιστατικών». Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ιεραρχήσει στην ατζέντα του τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό.