ΠΙΣ: Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις 86 διαγνωστικές εξετάσεις
Αντιδράσεις από τους γιατρούς έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Υγείας, να κοστολογήσει 86 ιατρικές πράξεις -η δαπάνη των οποίων έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς- ώστε να αποζημιώνονται στο εξής από τον ΕΟΠΥΥ.
Μεταξύ αυτών, οι σημαντικότερες είναι οι: ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και Β’ Επιπέδου, προγεννητικός γονιδιακός έλεγχος για κυστική ίνωση, HPV, αξονική στεφανιογραφία, κολπικό υπερηχογράφημα, PCR για Γρίπη Α/Η1Ν1.
Ωστόσο, η ένταξη των συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων στις αποζημιούμενες δεν συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, για τις διαγνωστικές εξετάσεις.
Σε σχετική ανακοίνωση, η Ένωση των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) τονίζει ότι «η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί τον ιατρικό κόσμο στα πλαίσια της ευρύτερης παροχής υπηρεσιών υγείας προς όλους τους ασφαλισμένους, αλλά δεν συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση του προϋπολογισμού του».
Και συνεχίζει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: «Η κοστολόγηση μάλιστα των περισσότερων εξ αυτών σε τιμές κάτω του κόστους αποτελεί νέο πλήγμα, τόσο στην αποζημίωση του ιατρικού έργου, το οποίο επιβαρύνεται με τις ληστρικές επιδρομές του clawback και rebate, όσο και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους».
Στη συζήτηση παρενέβη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Ο ΠΙΣ ζητά, οι παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας να συνυπολογίζουν την προστασία της υγείας των πολιτών, αλλά και τη βιωσιμότητα των ιατρικών εργαστηρίων και επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω των μεγάλων επιβαρύνσεων (υποκοστολογήσεις, rebate, clawback κλπ). Ως εκ τούτου, θεωρεί αναγκαία την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, προκειμένου να μη βιώσει η χώρα επιπλέον ανεργία και λουκέτα.
Επίσης, στην επιστολή ο ΠΙΣ θίγει και το θέμα των νέων συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας. Όπως τονίζει, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει σταματήσει το έργο της και οι συμβάσεις δεν έχουν προχωρήσει. Αποτέλεσμα είναι, οι πάροχοι να βρίσκονται σε εκκρεμότητα και οι νέοι γιατροί να μην μπορούν να συμβληθούν.