Ξανθός: Κρίσιμος ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων
Σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας αποτελεί η εξάρτηση από το αλκοόλ, η οποία επιβαρύνει πολλαπλά τον εξαρτημένο, το οικογενειακό του περιβάλλον και το σύστημα υγείας, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, στο 16ο Διεθνές Συνέδριο της ESBRA (European Society for Biomedical Research on Alcoholism).
Το συγκεκριμένο συνέδριο διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Ιατρική του Σχολή. «Αποτελεί μια αναγνώριση του εξαιρετικού κλινικού και ερευνητικού έργου που παράγεται από τους γιατρούς και τους άλλους επαγγελματίες υγείας στον τομέα της αντιμετώπισης της εξάρτησης από το αλκοόλ» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κατά το χαιρετισμό του στο συνέδριο.
Η εξάρτηση από το αλκοόλ αυξήθηκε στην Ελλάδα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, επιβαρύνοντας περισσότερο τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Συνέβαλε περαιτέρω στις κοινωνικές ανισότητες, στην περιθωριοποίηση και στον κοινωνικό αποκλεισμό, πρόσθεσε ο υπουργός. Παρότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ στη χώρα μας είναι συγκριτικά χαμηλότερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, «καμπανάκι» χτυπάει το γεγονός της αύξησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στους εφήβους και της «βαριάς» κατά περίπτωση (επεισοδιακής) χρήσης ειδικά στην επαρχία.
Το υπουργείο Υγείας προωθεί την αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά συνολικά τις εξαρτήσεις, ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, καθώς και την εκπόνηση ενιαίου εθνικού στρατηγικού σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισής τους.
Παράλληλα, σχεδιάζονται πολυδύναμα κέντρα αντιμετώπισης όλου του φάσματος των εξαρτήσεων ειδικά στην περιφέρεια, με χρηματοδότηση από διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κρίσιμο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και η προτεραιότητα στην πρόληψη και στην παρέμβαση σε επίπεδο κοινότητας, με δικτύωση των δομών της ΠΦΥ με τις αντίστοιχες της Ψυχικής Υγείας και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Ειδικά για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από το αλκοόλ, σχεδιάζεται η συγκρότηση Μόνιμης Επιτροπής.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε κινητές μονάδες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε μη αστικές περιοχές, νέες μονάδες σωματικής αποτοξίνωσης (από οπιούχα και αλκοόλ), μονάδες απεξάρτησης από το αλκοόλ και τις αναδυόμενες εξαρτήσεις (διαδίκτυο, τζόγος) και προγράμματα κοινωνικής επανένταξης εστιασμένα στις ανάγκες κάθε ομάδας του πληθυσμού-στόχου.