Κακοκαιρία: Λήψη μέτρων για τη Δημόσια Υγεία σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, με αφορμή τα έντονα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα, που έπληξαν ήδη είτε πλήττουν περιοχές της χώρας, εξέδωσε εγκύκλιο για τη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Κακοκαιρία: Λήψη μέτρων για τη Δημόσια Υγεία σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας
2'

Πέρα από τις Δημοτικές Ενότητες των Δήμων Μεγαρέων, Ελευσίνας και Μάνδρας – Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής οι οποίες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η εγκύκλιος κοινοποιείται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Στόχος είναι η προστασία της υγείας του πληθυσμού των πληγεισών περιοχών και η πρόληψη επιπτώσεων στη δημόσια υγεία από απρόβλεπτης έντασης βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται σε όλη τη χώρα.

Όπως επισημαίνεται, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης μηχανικών βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης και εισόδου σε αυτό ξένων υλών (π.χ. αιωρούμενα σωματίδια, χώματα, λάσπες κ.λ.π.), που είναι δυνατόν να υποβαθμίσουν την ποιότητα του πόσιμου νερού (λ.χ. μεταβολή φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού από αλλαγή αλκαλικότητας εδάφους, ηλεκτροχημικού δυναμικού του υλικού ύδρευσης σε συνδυασμό με τη διαβρωτικότητα του νερού, μικροβιολογική μόλυνση του νερού). Για το λόγο αυτό θα πρέπει να διενεργηθεί αμέσως υγειονομικός έλεγχος λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης (γεώτρηση ή πηγή υδροληψίας, δεξαμενές, εγκαταστάσεις, δίκτυο διανομής) και αποχέτευσης. Συγκεκριμένα θα πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα ή η δημιουργία οποιασδήποτε διαρροής (θραύση σωλήνων, εμπόδια στη ροή, κ.λ.π.) που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο πόσιμο νερό.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, οι οποίοι είναι ήδη καταπονημένοι και επιπλέον λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους, ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων.

Σε περίπτωση συχνών και μεγάλης διάρκειας διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρείται επιβεβλημένο να ενημερωθεί το κοινό για το σωστό και υγιεινό χειρισμό και συντήρηση των τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον έλεγχο των τροφίμων κυρίως στις περιπτώσεις που γίνεται μαζική προετοιμασία και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τρόφιμα ευαλλοίωτα.

Προσοχή επίσης θα πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις όπου διανέμονται στους πληγέντες τυποποιημένα τρόφιμα. Θα πρέπει αυτά να διακινούνται με ασφάλεια και να αποθηκεύονται μέχρι τη διανομή τους σε χώρους με απόλυτη τάξη, καθαριότητα και με συνθήκες συντήρησης τέτοιες ώστε να αποφεύγονται τυχόν αλλοιώσεις ή επιμολύνσεις τους.

Απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής των τροφίμων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ενδελεχείς και να καλύπτουν όχι μόνο την παρασκευή αλλά και την μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση μέχρι την παράδοσή τους στους πληγέντες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή