Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Πώς η στοματική υγεία επηρεάζει τη γενική υγεία

Υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας ενηλίκων και παιδιών παρέχουν πλέον τα Κέντρα Υγείας.

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Πώς η στοματική υγεία επηρεάζει τη γενική υγεία
2'

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, την Τρίτη 20 Μαρτίου, επικεντρώνεται στη διατήρηση της υγείας του στόματος ως αποφασιστικού παράγοντα για τη διατήρηση της γενικής μας υγείας.

Με μήνυμα «Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου - Σκέψου την υγεία σου» η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία επικαιροποιεί επιστημονικά την πιο παλιά αντίληψη ότι «το στόμα είναι ο καθρέπτης της υγείας μας». Στη σύγχρονη εποχή η εκπαίδευση του οδοντιάτρου σε συνδυασμό με την υποστηρικτική τεχνολογία μπορούν να προλάβουν, να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν σε συνεργασία με πολλές άλλες ειδικότητες των επιστημών υγείας, διάφορα νοσήματα τα οποία, ενώ υφίστανται από καιρό η μόνη κλινική εκδήλωσής τους είναι μέσα στη Στοματική Κοιλότητα. Παράλληλα η διατήρηση των ιστών του στόματος σε άριστη λειτουργική κατάσταση αποτρέπει τη δημιουργία ανεπιθύμητων καταστάσεων στη γενική υγεία, επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης, Τμήμα Στοματικής Υγείας & Οδοντιατρικής Περίθαλψης του υπουργείου Υγείας προτείνουν για την προστασία του στόματος και του σώματος από νωρίς στη ζωή μας:

  • ακολουθώντας υγιεινή διατροφή, με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και πλούσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα
  • φορώντας προστατευτικό νάρθηκα όταν ασχολούμαστε με αθλήματα επαφής
  • μη αμελώντας να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας για τακτικό έλεγχο και καθαρισμό
  • υιοθετώντας συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής:
  • βουρτσίζουμε τα δόντια μας για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα, με απλή ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και φθοριούχα οδοντόπαστα
  • δεν ξεπλένουμε με νερό αμέσως μετά το βούρτσισμα, αντ’ αυτού φτύνουμε την περίσσεια της οδοντόπαστας
  • ξεπλένουμε με ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα ή μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη, μετά τα γεύματα και τα σνάκς, εάν δεν είναι δυνατό το βούρτσισμα των δοντιών
  • καθαρίζουμε τα μεσοδόντια με τη χρήση οδοντικού νήματος ή άλλων καθαριστικών μέσων για επιπλέον όφελος.

Το 90% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στοματική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ πολλές από τις νόσους του στόματος μπορούν να προληφθούν μέσω της αυξημένης υποστήριξης της Πολιτείας, των επιστημονικών ενώσεων και των κοινωνικών φορέων στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, επισημαίνει η γενική γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, σε σχετική εγκύκλιο, τονίζει ότι τα Κέντρα Υγείας, πλέον, παρέχουν υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας ενηλίκων και παιδιών. Επίσης, υπενθυμίζει ότι για την τρέχουσα σχολική χρονιά, το υπουργείο Υγείας έχει δώσει οδηγίες για την καθολική υλοποίηση από τα Κέντρα Υγείας της χώρας προγράμματος αγωγής στοματικής υγείας στα παιδιά της 1ης και 2ης τάξης των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής ευθύνης τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγωγή στοματικής υγείας, προληπτικό έλεγχο του στόματος από οδοντίατρο, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων προς παιδιά και γονείς. Το πρόγραμμα δύναται να διεξάγεται και στις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού με τη συνεργασία των κατά τόπους δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δείτε ΕΔΩ το ενημερωτικό φυλλάδιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για τη σχέση στόματος και γενικής υγείας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή