Ξανθός: Εργαλείο μέτρησης κόστους στα δημόσια νοσοκομεία

Η πρώτη συνάντηση εργασίας του ΔΣ του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) με τους διοικητές των 18 νοσοκομείων της χώρας που θα αναπτύξουν πιλοτικά το ελληνικό σύστημα DRG, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (20/07/2018), παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

Ξανθός: Εργαλείο μέτρησης κόστους στα δημόσια νοσοκομεία
2'

Πρόκειται για το σύστημα των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ). Τα νοσοκομεία που συμμετέχουν στην πιλοτική φάση του προγράμματος είναι: «Ευαγγελισμός», «Ιπποκράτειο», «Λαϊκό», «Έλενας Βενιζέλου», Παίδων «Αγία Σοφία», «Άγιος Σάββας», «Τζάνειο», Ωνάσειο, «Παπαγεωργίου», «Άγ. Δημήτριος», Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το νέο σύστημα θα λειτουργεί ως «εργαλείο» μέτρησης κόστους, συγκριτικής αξιολόγησης και ελέγχου της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των νοσοκομείων. «Δεν πρόκειται για ένα μηχανισμό περικοπών, ελέγχου του ιατρικού έργου ή ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ αλλά για ένα σύστημα που θα ενισχύσει τη διαφάνεια, την τεκμηρίωση του κόστους, τη μέτρηση του παραγόμενου έργου και- σε δεύτερο χρόνο- τη δικαιότερη κατανομή των πόρων ανάλογα με τη δραστηριότητα (activity based funding)» τόνισε ο κ. Ξανθός. Επισήμανε, επίσης, ότι με τη συνδρομή του ΚΕΤΕΚΝΥ και των 18 πιλοτικών νοσοκομείων θα δοθεί το σήμα ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποκτά νέα κουλτούρα διοίκησης, συγκεκριμένη στρατηγική και πλαίσιο αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών του και δεν επαφίεται απλώς στην καλή διάθεση και την εμπειρική γνώση των Διοικητών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΕΤΕΚΝΥ, Φίλιππος Ταραντίλης, υπογράμμισε τη σημασία της συμβολής των διοικητών στη διαδικασία ανάπτυξης του συστήματος DRG το οποίο θα αποτελέσει μια μεταρρυθμιστική τομή, διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα συντείνει στον εξορθολογισμό της κατανομής των πόρων, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας, στη βελτίωση της πρόσβασης, στη μείωση της παραοικονομίας και των out-of-pocket πληρωμών και στη δυνατότητα ρύθμισης της νοσοκομειακής περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν αγοραστεί ήδη (από το 2014) οι άδειες χρήσης του γερμανικού συστήματος DRG ενώ για την ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος, η χώρα μας θα κάνει χρήση της τεχνικής βοήθειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή