Οικογενειακός γιατρός: «Χαλαρώνει» η υποχρεωτική εγγραφή – Εξαίρεση για τους παθολόγους
Κανονικά θα συνεχιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών από όλους τους παθολόγους της χώρας, όπως ισχύει σήμερα, χωρίς να αποκλείονται όσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί στις λίστες οικογενειακών γιατρών μέχρι 31/12/2018.
Αυτό σημαίνει ότι οι παθολόγοι, συμβεβλημένοι ή μη, θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν και να παραπέμπουν για εξετάσεις, προς άλλες ιατρικές ειδικότητες και προς τα νοσοκομεία, καθώς εξαιρούνται από το θεσμό του gatekeeping. Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τον Ατομικό Ιατρικό Φάκελο των πολιτών που εξυπηρετούν.
Τα παραπάνω συμφωνήθηκαν μεταξύ του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ), σε συνάντηση τη Δευτέρα (10/12/2018). Στην ουσία, πρόκειται για αναδίπλωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με την αυστηρότητα της εφαρμογής του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, καθώς οι γιατροί στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και οι ιδιώτες οι οποίοι μπήκαν στο σύστημα, δεν επαρκούν για να καλύψουν τον πληθυσμό. Μάλιστα, το πρόβλημα ενδέχεται να οξυνθεί, καθώς στο τέλος του έτους ενεργοποιείται το άρθρο 26 του ν. 4461/2017 (ΦΕΚ Α 38), δυνάμει του οποίου θα απολυθούν οι γιατροί που με δικαστικές αποφάσεις παραμένουν μέχρι τώρα στις θέσεις τους στις δημόσιες δομές (πρώην ΙΚΑ, πρώην ΕΟΠΥΥ, πρώην ΠΕΔΥ, νυν Κέντρα Υγείας). Αναδίπλωση υπάρχει και στο θέμα του gatekeeping, στη δυνατότητα παραπομπής δηλαδή προς ειδικούς γιατρούς και προς νοσοκομεία που προβλεπόταν αρχικά μόνο για τους οικογενειακούς γιατρούς. Πλέον μιλάμε σίγουρα για χαλάρωση, εφόσον το δικαίωμα αυτό διατηρούν όλοι οι παθολόγοι.
Αναλυτικότερα, η αντιπροσωπεία της ΕΕΠΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Ευάγγελο Τούλη, και ο κ. Ξανθός κατέληξαν στα εξής:
- Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σχετικά με την επιλογή οικογενειακού γιατρού θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση των πολιτών από όλους τους παθολόγους ως έχει, χωρίς να αποκλείονται όσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί στις λίστες οικογενειακών γιατρών μέχρι 31/12.
- Ο θεσμός του gatekeeping για παραπομπή σε νοσοκομεία δεν θα αφορά τους παθολόγους συμβεβλημένους ή μη.
- Δεν θα υπάρξει κανένας αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση και την παραπεμπτικογραφία για όλους τους παθολόγους.
- Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία η δημιουργία και διαχείριση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα είναι εφικτή για όλους τους παθολόγους, συμβεβλημένους ή μη.
Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα βελτίωσης των όρων των συμβάσεων των ήδη συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών. Για το θέμα, θα προγραμματιστεί συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό. Τέλος, ο Ανδρέας Ξανθός δεν έκανε δεκτή την πρόταση, να συμπεριληφθούν οι παθολόγοι στη διαπραγμάτευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τις συλλογικές συμβάσεις των ειδικών γιατρών.
Ως προς το θέμα των επικείμενων απολύσεων γιατρών από τις δημόσιες δομές ΠΦΥ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά από το υπουργείο Υγείας να δώσει άμεσα λύση. Για τον ΠΙΣ, οι γιατροί αυτοί, οι οποίοι απασχολούνται τις ελεύθερες ώρες τους και στα ιδιωτικά τους ιατρεία, θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους στις δημόσιες δομές.
Ευρεία σύσκεψη στον ΙΣΑ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συγκαλεί ευρεία σύσκεψη της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας του ΙΣΑ και των Συλλόγων Ασθενών για την ΠΦΥ, την Τετάρτη (12/12/2018), με θέμα την αδυναμία υλοποίησης του θεσμού του οικογενειακού ιατρού.
Ο ΙΣΑ συνιστά ψυχραιμία στους γιατρούς αλλά και στους ασθενείς, τους οποίους διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει όπως κάνει μέχρι σήμερα. Στα μέλη του συστήνει «να μην υποκύπτουν σε εκβιαστικά διλήμματα δεδομένης της κατοχυρωμένης συνταγογράφησης από όλους τους ιατρούς συμβεβλημένους και πιστοποιημένους». Στη σύσκεψη θα αποφασιστεί η περαιτέρω συλλογική δράση του κλάδου, αφού η προ μηνός περίπου συνάντηση με τον υπουργό Υγείας δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, «παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε πάρει» σημειώνει ο ΙΣΑ.