Οικογενειακός γιατρός: Τελειώνουν οι θέσεις εγγραφής στους περισσότερους γιατρούς

Εντονότερο γίνεται το πρόβλημα ανεύρεσης οικογενειακών γιατρών, όσο πλησιάζει η προθεσμία για την υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών στο σύστημα (31/12/2018). Όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), η συμμετοχή των γιατρών στο νέο θεσμό είναι μικρή και ήδη οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν καλύψει τον αριθμό των πολιτών που έχουν δικαίωμα να εγγράψουν.

Οικογενειακός γιατρός: Τελειώνουν οι θέσεις εγγραφής στους περισσότερους γιατρούς
2'

Το πρόβλημα θα ενταθεί από τις επικείμενες αποχωρήσεις των γιατρών που θα επιλέξουν να διατηρήσουν το ιδιωτικό ιατρείο τους και σήμερα στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες Υγείας των ΠΕΔΥ. Από τους 2.100 γιατρούς που στελεχώνουν τα Κέντρα υγείας και τις μονάδες του ΠΕΔΥ, οι 800 θα πρέπει μέχρι τις 31/12/18 να αποφασίσουν αν θα κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία για να παραμείνουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Ο ΠΙΣ, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα υπεύθυνο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό, προειδοποιεί για τον κίνδυνο να εγκαταλείψουν οι πολίτες τη φροντίδα της υγείας τους, εάν δεν επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα. Επαναλαμβάνει τις αντιρρήσεις και τους φόβους του για την κατάργηση της ελεύθερης επιλογής γιατρού, με την εφαρμογή του συστήματος παραπομπών (gatekeeping) και ζητεί διευκρινίσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τους πολίτες που δεν θα καταφέρουν μέχρι το τέλος του έτους να εγγραφούν στο σύστημα. Θα έχουν πρόσβαση στις δομές υγείας ή θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τις ιατρικές επισκέψεις;

Μπροστά στην ανεπάρκεια των διαθέσιμων γιατρών να καλύψουν τον πληθυσμό, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε μια πρώτη αναδίπλωση, εξαιρώντας όλους τους παθολόγους της χώρας, συμβεβλημένους ή μη, από το θεσμό του gatekeeping. Δηλαδή, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες όπως σήμερα, θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν και να παραπέμπουν για εξετάσεις, προς άλλες ιατρικές ειδικότητες και προς τα νοσοκομεία.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, πάντως, ζητεί από το υπουργείο Υγείας να δει έστω και την ύστατη ώρα, τις πραγματικές ανάγκες υγείας των πολιτών και να αντιμετωπίσει την ιατρική λειτουργία όχι με λογιστικά κριτήρια, αλλά με όρους ασφάλειας και αξίωσης.

Την ακύρωση της εφαρμογής του νέου συστήματος ζητεί από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Καταδικάζει την πρωτοφανή προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να εγκαθιδρύσει το νέο σύστημα, με επίταξη των γιατρών των Κέντρων Υγείας, «τους οποίους επιχειρεί εκβιαστικά και κατά παράβαση της νομιμότητας να εξαναγκάσει να ασκήσουν τα καθήκοντα του οικογενειακού γιατρού. Την ώρα μάλιστα που οι επαγγελματικές συνθήκες και οι οικονομικές απολαβές που προτείνει το υπουργείο Υγείας στους γιατρούς που θα στελεχώσουν το νέο σύστημα είναι απαράδεκτες και απαξιωτικές». Επίσης, ο ΙΣΑ και 12 Σύλλογοι ασθενών, μετά από σύσκεψη την Τετάρτη (12/12/2018), ζητούν να δρομολογηθεί άμεσα συνάντηση με τον Ανδρέα Ξανθό, τονίζοντας ότι με το νέο σύστημα πλήττονται περισσότερο οι οικονομικά ασθενέστεροι, καθώς αποκόπτονται από τον εξειδικευμένο γιατρό που έχουν ανάγκη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή