ΕΘΝΙΚΑ

Καθηγητής Διπλωματίας Αντώνης Κλάψης στο Newsbomb.gr: «Μικρό καλάθι» για τη συνάντηση της Άγκυρας

Καθηγητής Διπλωματίας Αντώνης Κλάψης στο Newsbomb.gr: «Μικρό καλάθι» για τη συνάντηση της Άγκυρας
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi

Ο Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης μιλάει στο Newsbomb.gr για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και την επίσκεψη Ράμα 

«Μικρό καλάθι» εκτιμάει πως πρέπει να κρατάμε από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία o Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο κ. Κλάψης ξεκαθάρισε την τρέχουσα κατάσταση.

«Καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί οι πάγιες τουρκικές θέσεις δεν έχουν αλλάξει. Είδαμε μια χαλάρωση για 15 μήνες κι αυτό είναι θετικό, αλλά από την άλλη η στρατηγική, οι αμφισβητήσεις, δεν έχουν φύγει από το τραπέζι», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει κάποιο σημείο να αισιοδοξούμε».

«Δύσκολα ένα ταξίδι από μόνο του να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Για να μπορέσει πρέπει να έχει υπάρξει πολύ καλή διπλωματική προετοιμασία, κάτι που δεν φαίνεται να υφίσταται», σχολίασε. Στόχος του ταξιδιού σύμφωνα με τον κ. Κλάψη είναι να παραμείνουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Σε ειδικό ερώτημα για τις τουρκικές ασκήσεις που θα βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ θα είναι ο κ. Μητσοτάκης στην Τουρκία ο καθηγητής τόνισε στο Newsbomb.gr: «Δε νομίζω ότι αλλάζουν κάτι. Καλό θα ήταν να είχαν αποφευχθεί οι ανακοινώσεις των ασκήσεων».

Διευκρίνισε δε πως «τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκύπτουν από την τουρκική συμπεριφορά».

Για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο ο κ. Κλάψης ανέφερε στο Newsbomb.gr ότι «η ελληνική θέση επί της αρχής είναι σωστή και τεκμηριωμένη» .

Ωστόσο για τον ίδιο δεν προκαλεί εντύπωση η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να προσαρμόσει τις συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με τα συμφέροντά της. «Θέλει να εφαρμόσει αναθεωρητική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο με την θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας” και να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή», είπε σημειώνοντας ότι αυτή η τακτική δεν είναι κάτι καινούριο. «Δεν ξεκίνησε με τον Ερντογάν, δεν την εφύηρε ο Ερντογάν», σημείωσε.

Για την επίσκεψη Ράμα

Ερωτώμενος τέλος για την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα και την πιθανότητα «τουρκικού δακτύλου» ο κ. Κλάψης απάντησε: «Η Τουρκία έχει αναπτύξει σημαντικές σχέσεις με την Αλβανία για προφανείς λόγους. Η επίσκεψη Ράμα εντάσσεται στην προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές , οπότε έρχεται στην Αθήνα γιατί έχει εδώ εκλογικό ακροατήριο. Δεν ξέρω κατά πόσο συνδέεται με την υποψηφιότητα Μπελέρη, αλλά έρχεται σε περίοδο που δεν είναι καλές οι ελληνοαλβανικές σχέσεις».

Σχετικές ειδήσεις