Μαρίνα Σάττι
Η Μαρίνα Σάττι θα ανέβει στη σκηνή για να τραγουδήσει το «Zari» και να ξεσηκώσει την αρένα με τον ζουρνά και τα παραδοσιακά στοιχεία
Πηγή: Sarah Louise Bennett/EBU
MEDIA

Eurovision 2024: Αναλυτικός οδηγός για τον μεγάλο τελικό – Η Μαρίνα Σάττι, τα φαβορί, η ψηφοφορία

Η αντίστροφη μέτρηση για τον τελικό της 68ης διοργάνωσης της Eurovision έχει ξεκινήσει 

Όταν το ρολόι δείξει 22.00, το βράδυ του Σαββάτου, το σήμα έναρξης της 68ης διοργάνωσης της Eurovision θα «πέσει» στη συχνότητα της ΕΡΤ1. Οι 26 χώρες θα παρελάσουν και η μεγάλη γιορτή της μουσικής θα ξεκινήσει.

Για την Ελλάδα και τους Eurofans είναι μία χρονιά με πολλές προσδοκίες, έπειτα από αρκετά χρόνια. Η Μαρίνα Σάττι θα ανέβει στη σκηνή για να τραγουδήσει το «Zari» και να ξεσηκώσει την αρένα με τον ζουρνά και τα παραδοσιακά στοιχεία. Το κομμάτι συνέθεσαν οι: Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι VLOSPA, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Creative director της εμφάνισης της Μαρίνας στη σκηνή της Eurovision είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR, άνθρωποι με περγαμηνές και ιδιαίτερη πορεία.

Στον τελικό οι είκοσι χώρες, που πέρασαν από τον Α’ και τον Β’ Ημιτελικό, θα συναντήσουν τις Big 5 (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία) και τη διοργανώτρια Σουηδία με στόχο την πρώτη θέση.

Η σειρά εμφάνισης είναι η εξής

  1. Σουηδία
  2. Ουκρανία
  3. Γερμανία
  4. Λουξεμβούργο
  5. Ολλανδία
  6. Ισραήλ
  7. Λιθουανία
  8. Ισπανία
  9. Εσθονία
  10. Ιρλανδία
  11. Λετονία
  12. Ελλάδα
  13. Αγγλία
  14. Νορβηγία
  15. Ιταλία
  16. Σερβία
  17. Φινλανδία
  18. Πορτογαλία
  19. Αρμενία
  20. Κύπρος
  21. Ελβετία
  22. Σλοβενία
  23. Κροατία
  24. Γεωργία
  25. Γαλλία
  26. Αυστρία

Όπως ανακοίνωσαν οι συντελεστές του 68ου διαγωνισμού, επίσης, η Charlotte Perrelli, η Carola και η Conchita Wurst πρόκειται να εμφανιστούν στη σκηνή της αρένας του Μάλμε για να αποδώσουν φόρο τιμής στους ABBA στον τελικό. Άλλωστε, φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που οι ABBA κέρδισαν για τη Σουηδία την πρώτη της νίκη με το Waterloo.

Τα μεγάλα φαβορί για την κούπα

Η Κροατία κρατά γερά την πρώτη θέση στις στοιχηματικές. Το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim», που ερμηνεύει ο Baby Lasagna, σχολιάστηκε έντονα και περνά το δικό του μήνυμα, στρέφοντας την προσοχή στις κοινωνικές και πνευματικές προκλήσεις και στην αγωνία που βιώνει κάθε άνθρωπος που εγκαταλείπει τον τόπο του σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών.

Στη δεύτερη θέση, αναπάντεχα και αιφνιδιαστικά, έχει ανέβει το Ισραήλ. Η συμμετοχή στη Eurovision προκαλεί εντάσεις καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Όταν η Έντεν ανέβηκε στη σκηνή με το «Hurricane» την Πέμπτη, στον Β’ Ημιτελικό, οι αποδοκιμασίες δεν ήταν λίγες. Ωστόσο, προκειμένου να μην περάσει κάτι τέτοιο στην live μετάδοση, οι Σουηδοί φρόντισαν να καλύψουν όσα λέγονται με «ψεύτικα» χειροκροτήματα.

Αντιδράσεις υπήρξαν και στην πρόβα της Τετάρτης, με τα γιουχαΐσματα να είναι έντονα και να χρειάζεται η επέμβαση της αστυνομίας. Από την πρώτη στιγμή, Eurofans και συμμετέχοντες ξεσηκώθηκαν καθώς θεώρησαν ότι θα έπρεπε να έχει αποκλειστεί λόγω του πολέμου. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη και οι διοργανωτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι σουηδικές αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας και έχουν προετοιμαστεί για πιθανές αναταραχές κατά τη διάρκεια της Eurovision.

Η Ελβετία, που θα εκπροσωπηθεί από τον Nemo με το τραγούδι «The Code», να βρίσκεται στην τρίτη θέση. Ο καλλιτέχνης και το κομμάτι επιλέχθηκαν από περισσότερα από 400, με τον 25χρονο ράπερ και μουσικό να θεωρείται εξαιρετικά γνωστός στη χώρα του. «Είναι απίστευτη τιμή να μπορώ να εκπροσωπήσω την Ελβετία στον διαγωνισμό. Αυτή η πλατφόρμα προσφέρει τεράστια ευκαιρία να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και γενεών», έχει δηλώσει για τη συμμετοχή του.

Γαλλία και Ιρλανδία ολοκληρώνουν, σύμφωνα με τις προβλέψεις, την πρώτη πεντάδα. Ουκρανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ελλάδα, Φινλανδία, συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας, Τζουστ Κλάιν, καταφέρνει να ξεσηκώσει το πλήθος με το τραγούδι Europapa, το οποίο αφιερώνει στον πατέρα του που έχει φύγει από τη ζωή όταν εκείνος ήταν παιδί. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες η συμμετοχή του εκτυλίσσεται σε θρίλερ. Ειδικότερα, ενώ συμμετείχε κανονικά στην εναρκτήρια flag parade στη σκηνή της Eurovision 2024, όταν ήρθε η ώρα να κάνει την πρόβα για το act του, δεν εμφανίστηκε για άγνωστους λόγους. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η EBU, μέσω εκπροσώπου, προχώρησε στην εξής δήλωση: «Αυτή τη στιγμή διερευνούμε ένα περιστατικό που μας αναφέρθηκε και αφορά τον Ολλανδό καλλιτέχνη. Δεν θα κάνει πρόβες μέχρι να δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο σχετικά με αυτό και θα ενημερώσουμε όταν μας δοθεί η ευκαιρία». Η Daily Mail υποστηρίζει ότι ο Ολλανδός δεν έκανε την πρόβα, επειδή ήθελε να κάνει μία δήλωση επί σκηνής, μετά το περιστατικό με την εκπρόσωπο του Ισραήλ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου όπου ο ίδιος έκανε γκριμάτσες όταν εκείνη μιλούσε.

Το δικό της κοινό έχει και η Ιταλία, με την Αντζελίνα Μάνγκο να ξεσηκώνει την Ευρώπη με το κομμάτι «Noia». «Ζω γιατί ο πόνος κάνει τις χαρές μεγαλύτερες», λένε οι στίχοι του «Noia» που στα ελληνικά σημαίνει «βαρεμάρα». «Το τραγούδι αναδεικνύει τον τρόπο που βλέπω τη ζωή, χαμογελώντας και χορεύοντας πάνω από τα πράγματα που με πληγώνουν. Είναι ένας τρόπος για να εξασκηθώ στον πόνο. Καταφέρνω να βλέπω τα πράγματα με ειρωνεία και αυτό θέλω να μεταδώσω στους ανθρώπους, ειδικά στους συνομηλίκους μου», δήλωσε η τραγουδίστρια.

Η Ουκρανία, στη φετινή Eurovision, θα εκπροσωπηθεί από τις Alyona Alyona και Jerry Heil, με το τραγούδι «Teresa & Maria» που αναφέρεται στη Μητέρα Τερέζα και την Παναγία. Η μελωδία έχει γοητεύσει ιδιαίτερα και τη δική μας Μαρίνα Σάττι, με την ίδια να έχει παραδεχτεί ότι έχει ζηλέψει το κομμάτι. Το τραγούδι γράφτηκε για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι όλοι είναι ικανοί να πετύχουν μεγάλους στόχους και ότι «όλες οι ντίβες γεννήθηκαν ως ανθρώπινα όντα», τονίζοντας ότι όλοι ξεκινάμε από μικρά και ότι οι πράξεις μας είναι που μας καθορίζουν.

Οι αλλαγές στην ψηφοφορία

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, η ψηφοφορία θα ξεκινήσει με την έναρξη του σόου, επιτρέποντας στους θαυμαστές να υποστηρίξουν τα αγαπημένα τους acts καθ’ όλη τη διάρκεια των ζωντανών εμφανίσεων. Αυτή η σημαντική αλλαγή έχει σχεδιαστεί για να μετριάσει την προκατάληψη που συνδέεται με τη σειρά των διαγωνιζόμενων και να συμπυκνώσει τη συνολική διάρκεια του σόου, εξασφαλίζοντας μια πιο δυναμική και ελκυστική εμπειρία για τους θεατές σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, οι τηλεθεατές σε χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό (Rest of The World) θα έχουν πλέον σχεδόν 24 ώρες για να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια πριν ξεκινήσει το ζωντανό σόου. Να σημειωθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τις κριτικές επιτροπές και το televoting.

To 12άρι της Ελλάδας από την Έλενα Παπαρίζου

Το 12άρι της Ελλάδας στον μεγάλο τελικό της 68ης Eurovision θα ανακοινώσει φέτος η «Number one» Έλενα Παπαρίζου. Η διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια, η μοναδική που κατέκτησε την πρώτη θέση για την Ελλάδα στη Eurovision του 2005, στο Κίεβο της Ουκρανίας, με το τραγούδι «My number one», τη βραδιά του τελικού, το Σάββατο 11 Μαΐου 2024, θα ανακοινώσει τους 12 βαθμούς της ελληνικής κριτικής επιτροπής, σε μια χρονιά που σηματοδοτεί την επέτειο των 50 χρόνων από την πρώτη συμμετοχή της χώρας μας στον διαγωνισμό τραγουδιού.

Διαβάστε επίσης

Τηλεθέαση: Σάρωσε ο δεύτερος Ημιτελικός της Eurovision με τη Μαρίνα Σάττι

Eurovision 2024: Σε αυτή τη θέση θα εμφανιστεί η Μαρίνα Σάττι στον τελικό

Eurovision 2024: Οι 26 χώρες του τελικού, οι ελπίδες για τη Μαρίνα Σάττι και τα φαβορί

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ