Η μυρωδιά του καινούργιου αυτοκινήτου μπορεί να έχει και συνέπειες

Μία νέα έρευνα έδειξε πως η ευχάριστη για πολλούς μυρωδιά ενός καινούργιου αυτοκινήτου μπορεί να οφείλεται σε χημικές ουσίες επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Η μυρωδιά του καινούργιου αυτοκινήτου μπορεί να έχει και συνέπειες
1'

Του Γιάννη Σκουφή

Μία έρευνα μιας ομάδας επιστημόνων στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πεκίνου κατέληξε σε δυσάρεστα αποτελέσματα.

Η μάρκα του μοντέλου δεν έγινε γνωστή, αλλά ήταν ένα μεσαίου μεγέθους plug-in υβριδικό SUV που είχε κυκλοφορήσει στους δρόμους λιγότερο από ένα μήνα. Όπως είναι φυσικό τα πάντα στην καμπίνα μύριζαν «καινούργιο».

Το SUV τοποθετήθηκε για 12 ημέρες σε εξωτερικό χώρο ώστε οι μετρήσεις να μην επηρεαστούν από άλλα οχήματα και κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, οι ερευνητές κατέγραψαν περίπου 20 χημικές ουσίες που παρήχθησαν μέσα στην καμπίνα.

Τα αποτελέσματα είναι μάλλον ανησυχητικά καθώς μέσα σε αυτές τις ουσίες ήταν το βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη και η ακεταλδεΰδη, οι οποίες συνδέονται με βαριές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Ειδικά τα επίπεδα φορμαλδεΰδης και ακεταλδεΰδης ήταν πολύ πάνω από τα όρια που προβλέπει η κινεζική νομοθεσία και έτσι οι ερευνητές διαπίστωσαν πως υπάρχει κίνδυνος για την υγεία οδηγών και επιβατών. Ακόμα και με μόλις 30 λεπτά παραμονής στην καμπίνα!

Από την άλλη, άλλες έρευνες υποστηρίζουν πως τα επίπεδα των χημικών ουσιών που εκπέμπονται από τα καινούργια υλικά των αυτοκινήτων δεν ξεπερνούν τα όρια και πως εξαφανίζονται μέσα σε μερικές μέρες. Το σίγουρο είναι πως όσο λιγότερο έντονη είναι η μυρωδιά, τόσο το καλύτερο…

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή