Με πόσα αμείβεται ο Akio Toyoda;

Για την τρέχουσα χρονιά ο πρόεδρος και απόγονος του ιδρυτή της εταιρείας έλαβε το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ σε εκτελεστικό στέλεχος στην ιστορία της Toyota.

Με πόσα αμείβεται ο Akio Toyoda;
2'

Του Γιάννη Σκουφή

Τα 9,4 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε ως αποζημίωση ο Akio Toyoda (σε αυτή τη μορφή καταβάλλονται οι αμοιβές των CEO) καταδεικνύει τις αλλαγές στις ευαισθησίες της ιαπωνικής κοινωνίας όσον αφορά τις αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών.

Στο παρελθόν, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Carlos Ghosn, είχε έρθει αντιμέτωπος με το ιαπωνικό νόμο για φερόμενη απόκρυψη αποδοχών ύψους εκατομμυρίων δολαρίων. Η περίπτωση του Ghosn προκάλεσε ανησυχία για τις αμοιβές των στελεχών στην Ιαπωνία, ενώ ο ίδιος φοβόταν την αντίδραση της κοινής γνώμης αν γίνονταν γνωστά τα πραγματικά ποσά που εισέπραττε.

AKIO-TOYODA-SALARY-(1).jpg

Σήμερα, ωστόσο, οι υψηλές αποδοχές του Toyoda δεν προκαλούν την ίδια αντίδραση. Στην ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρείας που δημοσιεύθηκε στις 25 Ιουνίου, αναφέρεται ότι η συνολική αποζημίωσή του περιλαμβάνει 1,68 εκ. ευρώ σε σταθερές αποδοχές, 1,88 εκ. ως μπόνους και 5,85 εκ. σε μετοχές. Συνολικά οι αποδοχές του αυξήθηκαν κατά 62% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Παρόλα αυτά δεν είναι το κορυφαία αμειβόμενο στέλεχος στην Ιαπωνία, μιας και η θέση αυτή ανήκει στον Rene Haas της Softbank Group Corp., ο οποίος λαμβάνει περίπου 20 εκ. ευρώ ετησίως.

Επίσης δεν είναι από τους ακριβοπληρωμένους στην αυτοκινητοβιομηχανία γενικά, μιας και η διευθύνουσα σύμβουλος της General Motors, Mary Barra, έλαβε 27,8 εκατομμύρια δολάρια το 2023, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares, είδε τις αποδοχές του να αυξάνονται κατά 56% στα 39,5 εκατομμύρια δολάρια.

Οι αποδοχές του Toyoda βασίζονται σε δείκτες απόδοσης και την πορεία της τιμής των μετοχών της εταιρείας τα τελευταία 10 χρόνια. Επιπλέον, αναμένεται ότι δεν θα λάβει πρόσθετη αποζημίωση όταν αποχωρήσει από την εταιρεία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή