Η Fiat εγκατέλειψε την Ένωση Βιομηχάνων Ιταλίας

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της FIAT ανακοίνωσε πως η εταιρία εγκαταλείπει την Ένωση Βιομηχάνων της Ιταλίας…

Η Fiat εγκατέλειψε την Ένωση Βιομηχάνων Ιταλίας
1'

Η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat, με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της, Σέρτζιο Μαρκιόνε, έκανε σήμερα γνωστό ότι η επιχείρηση αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ένωση Βιομηχάνων Ιταλίας, Confindustria.

«Πρόκειται για το επίσημο αντίο στην Ένωση Βιομηχάνων, που θα ισχύσει από την πρώτη Ιανουαρίου του 2012. Δεν κάνουμε ποτέ ένα βήμα μπροστά και στην συνέχεια, ένα πίσω», τονίζει ο Μαρκιόνε, στην επιστολή που απευθύνει προς την επικεφαλής των ιταλών επιχειρηματιών, Έμα Μαρτσεγκάλια.

Σύμφωνα με τα όσα υπογραμμίζουν οι αναλυτές, η απόφαση αυτή της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, συνεπάγεται απόλυτη ελευθερία στην υπογραφή νέων συμβολαίων με τους εργάτες και υπαλλήλους των κατά τόπων βιομηχανικών της μονάδων. Κύριος στόχος, δηλαδή, είναι να ξεπεραστούν οι συλλογικές συμβάσεις, που βασίζονται σε πανιταλικές συμφωνίες, οι οποίες προκύπτουν από διαπραγματεύσεις της Confindustria με τα συνδικάτα.

Πρόκειται για μέθοδο «ξεχωριστών συμφωνιών» που η Fiat έχει, άλλωστε, ήδη εφαρμόσει στις ιταλικές βιομηχανίες Μιραφιόρι, Πομιλάνο και Γκρουλιάσκο. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η Ένωση Βιομηχάνων Ιταλίας, εξαιτίας της απόφασης, αυτής, του Μαρκιόνε πρόκειται να στερηθεί ετήσιες συνεισφορές, ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Η Έμα Μαρτσεγκάλια, σχολιάζοντας την κίνηση της αυτοκινητοβιομηχανίας του Τορίνο, δήλωσε ότι «σέβεται την απόφαση αλλά δεν συμμερίζεται τις αιτίες στις οποίες στηρίζεται, από την στιγμή που οι συμφωνίες της Confindustria με τα συνδικάτα δεν αποδυναμώνουν τις κατά τόπους συμβάσεις που έχει υπογράψει η Fiat».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή