Η BMW «προσλαμβάνει» ρομποτικούς σκύλους

Ο SpOTTO χρησιμοποιεί ένα σύνολο από αισθητήρες ώστε να μπορεί να ελέγχει πως όλα δουλεύουν ρολόι στο εργοστάσιο κινητήρων Hams Hall της γερμανικής εταιρείας.

Newsbomb

2'

Του Γιάννη Σκουφή

Η ρομποτική τεχνολογία σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη είναι το next big thing για κάθε τομέα της βιομηχανίας. Ειδικότερα για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων η AΙ έχει μπει για τα καλά στις παραγωγικές διαδικασίες σχεδίασης και εξέλιξης ενός προϊόντος.

Μάλιστα, η τεχνητή νοημοσύνη δίνει μία νέα διάσταση στην ρομποτική και για αυτό βλέπουμε τελευταία αρκετές εταιρείες να κατευθύνονται προς τα ρομπότ. Από τα ανθρωποειδή του Elon Musk μέχρι τα τετράποδα της Boston Dynamics, της εταιρείας που αγόρασε to 2020 η Hyundai για 921 εκατομμύρια δολάρια.

Αν και ο βασικός σκοπός των τετράποδων ρομπότ αφορά στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπάρχουν και άλλα πεδία δράσης. Όπως για τον SpOTTO που πήρε το όνομά του από δύο Ottos, τον πρώτο, Gustav Otto, έναν από τους ιδρυτές της BMW, και τον δεύτερον, τον γιο του Nicolaus, τον εφευρέτη του τετράχρονου κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ο SpOTTO ακούγεται σαν ένα βιομηχανικό… μαντρόσκυλο που κυκλοφορεί στο εργοστάσιο της BMW- Mini που βρίσκεται στο κέντρο της Βρετανίας και που κατασκευάζει 400.000 κινητήρες TwinPower ετησίως.

Ο ρόλος του ρομποτικού σκύλου δεν είναι να φυλάει τις εγκαταστάσεις από κλέφτες, αλλά να κάνει συγκεκριμένες βόλτες και μέσω των αισθητήρων του να ανιχνεύει για τυχόν υπερθερμάνσεις και διαρροές συμπιεσμένου αέρα από τα βαριά μηχανήματα της γραμμής παραγωγής.

Ο SpOTTO, που μπορεί να ανεβαίνει ακόμη και τις σκάλες του εργοστασίου Hams Hall της BMW, στο μέλλον θα μπορεί να αναλάβει περισσότερες εργασίες, όπως η ανάγνωση αναλογικών οργάνων και η καταγραφή ενδείξεων. Και ποιος ξέρει, μελλοντικά ίσως να καταδίδει και όσους εργάτες τεμπελιάζουν…

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή