Μπορούμε ως χώρα να αποφασίζουμε βάσει των συμφερόντων μας;

Γράφαμε πρόσφατα μερικές σκέψεις για το πώς θα μπορούσαμε (ή μάλλον θα έπρεπε) ηπίως να διαφοροποιηθούμε από την αντιρωσική υστερία ΗΠΑ και ΕΕ, ή έστω μερίδας της, με σκοπό να διατηρήσουμε ορθάνοιχτες και ελκυστικές τις πόρτες για τον τουρισμό και τις επενδύσεις από τη Ρωσία και δευτερευόντως την Ουκρανία.

Μπορούμε ως χώρα να αποφασίζουμε βάσει των συμφερόντων μας;
7'

Ακριβέστερα στη δεύτερη περίπτωση από το Κίεβο και την Ανατολική Ουκρανία, όπου και τα υψηλότερα εισοδήματα της χώρας.

Θα ήταν υπερβολικό να υποθέσουμε ότι διαβάζουν Newsbomb.gr οι ιταλικές Αρχές, αν και στην εποχή μας όλα μπορεί να συμβαίνουν μέσω Διαδικτύου, πάντως το βέβαιο είναι ότι οι αρμόδιοι για τον τουρισμό παράγοντες της Ιταλίας έκαναν μερικές παρόμοιες σκέψεις με τις δικές μας.

Καταρχάς Ρώμη και Μόσχα έχουν κηρύξει τη φετινή χρονιά Κοινό Τουριστικό Έτος Ρωσίας - Ιταλίας. Η Πρεσβεία μας άραγε στη Μόσχα έχει ιδέα τί είναι αυτό το πράγμα; Έχει ποτέ προτείνει κάτι σχετικό στην ηγεσία της και τα αρμόδια ελληνικά υπουργεία κι εκείνα τί της απάντησαν;

Εν συνεχεία και στο πλαίσιο του έτους αυτού η Ιταλία μόλις ανακοίνωσε ότι απλοποιεί στο μέγιστο τις διαδικασίες έκδοσης βίζας για τους Ρώσους πολίτες. Σύμφωνα με τον πρέσβη της Ιταλίας στη Μόσχα Τσέζαρε Μαρία Ραγκαλίνι, οι ιταλικές θεωρήσεις θα εκδίδονται ΔΩΡΕΑΝ στους Ρώσους, οι οποίοι σχεδίαζουν να επισκεφθούν πολιτιστικά δρώμενα στην Ιταλία, όπως οι παραστάσεις του θεάτρου Αρένα ντι Βερόνα ή το μουσικό φεστιβάλ στην πόλη Ματσεράτα ή την έκθεση της Ρώμης, που θα είναι αφιερωμένη στα 450 χρόνια από το θάνατο του Μικελάντζελο και διοργανώνεται από τις 14 Μαΐου έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Όλως τυχαίως ακριβώς την θερινή περίοδο των διακοπών, γιατί φυσικά όλα τα παραπάνω είναι απλώς η έξυπνη αφορμή, το επικοινωνιακό πλεονέκτημα, που σκέφτηκαν οι γείτονές μας για να αναδείξουν και να προωθήσουν ακόμη πιο ενεργά το τουριστικό τους προίόν στη Ρωσία, το οποίο επέλεξαν πέρυσι 1,2 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες.

Οι δηλώσεις αυτές του Ιταλού πρέσβη μεταδόθηκαν από το κεντρικό πρακτορείο της Ρωσίας ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ και εκατοντάδες άλλες ιστοσελίδες και ΜΜΕ και πάνω απ' όλα χάρισαν χαρά στα τουριστικά γραφεία, που ασχολούνται με την Ιταλία και βλέπουν κάποιον να συντονίζει, να βοηθά, να επικροτεί το έργο και την επιχειρηματικότητά τους.

Τη στιγμή, λοιπόν, που οργιάζουν οι φήμες και οι συζητήσεις μεταξύ των υποψήφιων Ρώσων ταξιδιωτών ότι μπορεί η ΕΕ να προκαλέσει δυσκολίες στις διακοπές τους ή να συνεχίσει τα "καψόνια", που ήδη τους κάνουν πολλά ευρωπαϊκά προξενεία, η Ιταλία κατορθώνει και κάνει τη διαφορά.

Στο ίδιο τηλεγράφημα του ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ υπήρχε η αναφορά ότι και η Ελλάδα υπόσχεται, δια ανωνύμου εκπροσώπου του προξενείου μας στη Μόσχα, ότι οι Ρώσοι τουρίστες θα αντιμετωπίζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή φιλική προσέγγιση και θα εξασφαλίζουν γρήγορα τις βίζες τους, όπως δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της ¨Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μάγια Λομίτζε.

Η κα Λομίτζε πάντως παρατήρησε ότι "προφορικά μας διαβεβαίωσαν πολλά ευρωπαϊκά προξενεία της Ευρώπης ότι θα διατηρηθούν οι προηγούμενοι κανόνες έκδοσης θεωρήσεων, όμως τώρα απαιτείται και η έγγραφη επιβεβαίωση, ώστε να εγγυηθούν την ηρεμία στους επιχειρηματίες του τουρισμού και τους απλούς τουρίστες". Δηλαδή όλες οι καλές προθέσεις θα αποδειχθούν στην πράξη.

Και εντέλει γιατί πληρώνουμε Πρέσβεις, Προξένους, Γραφεία Τύπου, Διευθυντές ΕΟΤ και ΟΕΥ (με ευθύνη παρακαλώ και στην τουριστική επιχειρηματικότητα), ειδικούς επικοινωνιακούς συνεργάτες και πολυπληθές γραφείο ΕΟΤ στη Μόσχα κλπ και οι επαφές μας με το ρωσικό Τύπο είναι φοβισμένες και ανώνυμες;

Γιατί δεν στρατεύονται όλοι στο αυτονόητο της προώθησης και ανάδειξης της χώρας, αλλά απλώς παρατηρούν αυτό, που συμβαίνει έτσι κι αλλιώς μόνο του, δηλαδή την αύξηση του ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία θρίαμβου Τουρκίας και Αιγύπτου στη ρωσική αγορά;

Εμείς ως Ελλάδα μπορεί να μην έτυχε να οργανώσουμε (ξαναρωτάμε: ποιος να το σκεφθεί και να το προτείνει;) διμερές τουριστικό έτος, αλλά έχουμε ή μπορούμε να αναδείξουμε ή και να επινοήσουμε δεκάδες αφορμές προσκυνηματικού, πολιτιστικού, ιστορικού, εκπαιδευτικού, επιστημονικού, φυσιολατρικού, ανθρωπιστικού χαρακτήρα, που θα μπορούσαν να μας δώσουν το επικοινωνιακό πλεονέκτημα, Ενα πλεονέκτημα το οποίο χρειαζόμαστε για να μην έχουμε μείωση από την αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπως αναμένουν οι παράγοντες της δικής μας αγοράς.

Σε όσα είχαμε προτείνει την προηγούμενη φορά θα προσθέταμε την ΔΩΡΕΑΝ οργάνωση π.χ. αποστολών παιδιών σε κατασκηνώσεις ανά την Ελλάδα, Ελληνόπουλων και μη, με τους γονείς τους ή όχι, από το Κίεβο, την Κριμαία, τη Δυτική και την Ανατολική Ουκρανία σε συνεργασία με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ή άλλους φορείς. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εξαιρετική επικοινωνιακή και "ουδέτερη", "συμφιλιωτική" αφορμή, αν υπήρχε λίγο μυαλό και φορέας να τα οργανώσει.

Γιατί δηλαδή η Ιταλία δικαιούται να ανακοινώνει και να εκδίδει ΔΩΡΕΑΝ θεωρήσεις Σένγκεν επί ένα πεντάμηνο, σε όποιον Ρώσο επικαλεστεί πολιτιστικό ταξίδι κι εμείς δεν μπορούμε να μετακινηθούμε ούτε εκατοστό από τις προβλέψεις της Συνθήκης, που έχουν κάνει σουρωτήρι επανειλημμένως πολλές χώρες της Ευρώπης όταν αυτό τις εξυπηρετεί, ενώ το δικό μας ΥΠΕΞ την υπερασπίζεται ωσάν να επρόκειτο για τη θεμελιώδη συνθήκη για την ύπαρξη της χώρας.

Την ώρα που γράφαμε αυτές τις γραμμές, έφθανε στη Μόσχα για ιδιωτική επίσκεψη ο Γιαννάκης Κασουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που επισκέπτεται τη ρωσική πρωτεύουσα μετά την τελευταία όξυνση της κρίσης στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι η επίσκεψη είναι ιδιωτική, για να παρουσιάσει τη ρωσική έκδοση βιβλίου του βετεράνου Κύπριου διπλωμάτη Σ.Ζακχαίου και ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Αναστασιάδη για τη Ρωσία, γι' αυτό και αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Είπε μάλιστα στον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, που έσπευσε να τον συναντήσει, ότι η ΕΕ έχει κοινή θέση για την Ουκρανία και αναμένει να ακούσει τη δική του. Όλα αυτά βέβαια παρουσία τηλεοπτικών καμερών, που μετέδιδαν σε ολόκληρη τη Ρωσία και την ηγεσία της το μήνυμα ότι η μικρή και βασανισμένη Κύπρος δεν είναι ευτυχής με τις εξελίξεις, κατανοεί ότι αυτές δεν συνάδουν με τα συμφέροντα της, γι' αυτό και με δυο έστω συμβολικές κινήσεις δείχνει ότι έχει περισσότερο σθένος ως χώρα και μεγαλύτερη σωφροσύνη από πολλές μεγαλύτερες και υποτίθεται ισχυρότερες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ένα 24ωρο νωρίτερα η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθετούσε με τις ψήφους της αντιπολίτευσης και αποχή των κυβερνητικών βουλευτών, πλην ενός, ψήφισμα με το οποίο καλούσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του να μην επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία και να μην πράξουν το παραμικρό, που θα μπορούσε να πλήξει τις ήδη ταλαιπωρημένος από την τραπεζική κρίση κυπρο-ρωσικές σχέσεις. Ας πάρει για άλλη μια φορά μερικά διδάγματα πολιτικής η ελλαδική ελίτ από την κυπριακή πολιτική ηγεσία, που όσο και να μας μοιάζει "επαρχιώτικη", "γραφική" και "συμφεροντολόγα" (ελάτε ας μη κρυβόμαστε πίσω από την πολιτική ορθότητα...), έχει προπονηθεί να επιβιώνει σε ακραίες συγκρουσιακές συνθήκες και ξέρει να αντιδρά υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά της.

Ας μάθουμε κι εμείς να ελισσόμεθα όσο χρειάζεται και να υπερασπιζόμαστε ολοκληρωμένα και σθεναρά τα συμφέροντά μας, γιατί μέχρι στιγμής μοιάζουμε έντρομοι να υποστηρίζουμε συμφέροντα άλλων: των γερακιών των ΗΠΑ, της ρωσοφοβικής μερίδας της ΕΕ, των ανταγωνιστών μας στη Ν.Ευρώπη κ.ο.κ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή