Πούτιν: Νεοναζί τρομοκρατούν τον πληθυσμό στην Ουκρανία
Kαμία αναθεώρηση του Β΄ Παγκοσμίου - Έτοιμες για υπογραφή μεγάλες συμφωνίες για συνεργασία σε διάστημα και αεροναυπηγική
Oι νεοναζιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία διεξάγουν πόλεμο εναντίον του πληθυσμού της χώρας και αυτό για άλλη μια φορά αποδεικνύει την ανάγκη να προφυλαχθεί η ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου από τις προσπάθειες κάποιων να την ξαναγράψουν.
Αυτό δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε Κινέζους δημοσιογράφους ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στη Σαγκάη, που ξεκινά αύριο. Θύμισε μάλιστα ότι Ρωσία και Κίνα είχαν προ τετραετίας υιοθετήσει κοινή δήλωση για τα 65χρονα της αντιφασιστικής Νίκης, όπου υπογραμμίζεται η κοινή τους θέση ότι «κάθε αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του Β΄ Παγκοσμίου είναι ανεπίτρεπτη».
«Οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και το μαρτυρούν αυτό τα σημερινά τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία, οι ανεξέλεγκτες νεοναζιστικές δυνάμεις, που έχουν εξαπολύσει πραγματική τρομοκρατία εναντίον ειρηνικών ανθρώπων», υπογράμμισε ο κ. Πούτιν.
«Φυσικά και θα αντιστεκόμαστε και στο εξής στις προσπάθεις αλλοίωσης της ιστορίας, ηρωοποίησης των φασιστών και των συνεργατών τους, συκοφάντησης της μνήμης και του καλού ονόματος των ηρώων-ελευθερωτών», είπε ο Ρώσος ηγέτης, σημειώνοντας ότι «όλο και συχνότερα αντιμετωπίζουμε προσπάθειες αναθεώρησης, παραποίησης της ιστορίας».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους «Κινέζους φίλους» γιατί διαφυλάσσουν προσεκτικά τη μνήμη «των χιλιάδων συμπατριωτών μας, οι οποίοι έδωσαν τις ζωές τους για την απελευθέρωση της ΒΔ Κίνας από τους κατακτητές».
O B.Πούτιν θα συναντηθεί αύριο με τον ομόλογό του Σι Τζινπίν στη Σαγκάη και στη συνέντευξή του υπογράμμισε ότι η διεύρυνση των σχέσεων με την Κίνα είναι αναμφισβήτητα μια προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, που έχει κάθε λόγο να διατρανώσει ότι ουδόλως κάμπτεται από τις - μάλλον κωμικές - κυρώσεις και απόπειρες της Δύσης να πετύχουν «συγκράτηση» τόσο της Ρωσίας και της Κίνας κατά μόνας, όσο και των σινορωσικών σχέσεων στο σύνολό τους.
«Η σινορωσική συνεργασία ανέρχεται σε ένα νέο στάδιο καθολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικών σχέσεων», είπε ο Β.Πούτιν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι συζητήσεις με τον Σι Τζινπιν θα δώσουν ισχυρή ώθηση τόσο στη διμερή συνεργασία, όσο και στην εμβάθυνση του συντονισμού των δύο χωρών στη διεθνή σκηνή.
Κίνα και Ρωσία όχι μόνο τάσσονται υπέρ της δημιουργίας μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όχι μόνο έχουν επιλύσει όλα τα εκκρεμή διμερή ζητήματα, αλλά επιθυμούν και προωθούν τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας τους, ειδικά σε τομείς υψηλής σημασίας όπως η επιστήμη και οι υψηλές τεχνολογίες. Μεταξύ αυτών αναφέρονται περί τις 40 κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της ατομικής ενέργειας και του Διαστήματος, αλλά και η συμπαραγωγή ενός νέου επιβατικού αεροσκάφους, το οποίο θα ανταγωνιστεί τα δυτικά ανάλογα, αλλά και η έναρξη της παραγωγής του βαρέος ρωσικού ελικοπτέρου Μι-26 σε κινεζικό έδαφος.
Σύμφωνα με τον προεδρικό σύμβουλο επί διεθνών θεμάτων Γιούρι Ουσακόφ η ημερήσια διάταξη των διμερών διαβουλεύσεων περιλαμβάνει 43 θέματα, από τα οποία τα 30 τουλάχιστον θα καταλήξουν στην υπογραφή διμερών συμφωνιών. Μεταξύ αυτών και η προμήθεια υδρογονανθράκων, που απασχολεί πάντοτε την Κίνα και πλέον και τη Ρωσία, η οποία επιθυμεί ταχύτερα να βρει εναλλακτικούς της Ευρώπης αγοραστές.
Στέλνοντας ποικίλα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση Πούτιν και Σι τη δεύτερη ημέρα της συνάντησής τους θα παρευρεθούν και θα σημάνουν την έναρξη κοινών ναυτικών γυμνασίων στη λεκάνη της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας, στα οποία θα συμμετέχουν 14 πλοία επιφανείας, 2 υποβρύχια, 9 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα καταστρώματος και δύο μονάδες ειδικών δυνάμεων πεζοναυτών.
Διαβάστε επίσης:
Στα ύψη η δημοτικότητα του Βλάντιμιρ Πούτιν
«Υποστηρίζει» τη διαμεσολάβηση του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία ο Πούτιν
Πούτιν: Εντολή για επιστροφή των στρατευμάτων από τα γυμνάσια