Οι κάλπες στην Κύπρο και ο κίνδυνος από τη Δύση

Σε 21 μέρες η Κύπρος στήνει κάλπες. Οι δημοτικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου θα αποτελέσουν την πρώτη επίσημη καταγραφή της δυναμικής του κινήματος κατά της κυβέρνησης Χριστόφια.

Οι κάλπες έρχονται σε κλίμα εξαιρετικά βαρύ για τον Κύπριο πρόεδρο. Και, βέβαια, δεν είναι μόνο η υπόθεση της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση του Μαρί, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι, με το πόρισμα να επιρρίπτει προσωπικές ευθύνες στον πρόεδρο Χριστόφια. Είναι η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Μεγαλόνησος, με την οικονομία της να έχει μετατραπεί -μέσα σε λίγους μόνο μήνες- από ασφαλές λιμάνι σε καρυδότσουφλο στο μέσον τρικυμίας. Αυτό που προσάπτουν, πλέον, στην κυβέρνηση Χριστόφια είναι μια πρωτοφανής αδράνεια. Την ώρα που η ανεργία έχει ξεπεράσει το 7% (μέγεθος απίστευτο για τα κυπριακά δεδομένα), το έλλειμμα και τα επιτόκια καλπάζουν, η κυβέρνηση αναλώνεται σε ατέρμονες συζητήσεις χωρίς να περνά σε πράξεις. Όλα αυτά, λίγες εβδομάδες μετά το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής, που -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ζητούσε την παραίτηση του Κύπριου προέδρου!

Από την άλλη πλευρά, ακριβώς στο κίνημα κατά της κυβέρνησης και τη δυναμική του επενδύει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, που και αυτός θα μετρήσει τα κουκιά στις 18 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες πληροφορίες της στήλης από τη Λευκωσία, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ., Νίκος Αναστασιάδης, πρόκειται -εντός των προσεχών ωρών- να ανακοινώσει ότι δίνει στις δημοτικές εκλογές το χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση Χριστόφια.

Σε αυτό το ασταθές πλαίσιο, όμως, έρχονται να προστεθούν και αξιόπιστες πληροφορίες ότι πρόκειται αναληφθούν και άλλες πολιτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες, οι οποίες άνθισαν για κάποιο διάστημα (μέχρι να τις απορρίψει πλήρως ο λαός) και στην Ελλάδα. Μόνο που, σε ένα νησί με τη στρατηγική σημασία και την ευαίσθητη ισορροπία πάνω στην οποία έχει μάθει να ζει η Κύπρος, τέτοιες εξελίξεις μπορεί να είναι και πολύ επικίνδυνες. Για όλους μας.

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

Κάντε στη σελίδα του blog στο facebook!

Κάντε στη σελίδα του blog στο twitter!