Οι κανόνες εμπλοκής με την Τουρκία και ο Α. Σαμαράς
Μία από τις αλήθειες που σοκάρουν για τη δραματική νύχτα των Ιμίων το 1996, όταν Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν ένα βήμα πριν την πολεμική σύρραξη, είναι ότι ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του αγνοούσαν τους κανόνες εμπλοκής, που καθόριζαν την αντίδραση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αν οι Τούρκοι αποβίβαζαν στρατό στα Ίμια.
Για κανόνες εμπλοκής μίλησε την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου, και ο Τούρκος Ναύαρχος, Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, λέγοντας ότι έχει ήδη στα χέρια έτοιμους για εφαρμογή κατόπιν εντολής του Ερντογάν, τους κανόνες εμπλοκής στο Αιγαίο, αν προκληθεί θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα.
Τους ελληνικούς κανόνες εμπλοκής, δηλαδή το σχέδιο αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας των Τούρκων, τους γνωρίζει ο κ. Σαμαράς ή έχουμε επανάληψη της άγνοιας της κυβέρνησης Σημίτη;
Κανένας, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δίνει μία συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό, μετά την προχθεσινή προκλητική δήλωση του Τούρκου Αρχηγού του Ναυτικού.
Οι κανόνες εμπλοκής διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
1. Εκείνους που ισχύουν στα πλαίσια του ΝΑΤΟ κατά τις ειρηνικές περιόδους.
2. Εκείνους που ενεργοποιούνται στην περίπτωση έναρξης εχθροπραξιών και η πιο πρόσφατη επικαιροποίηση των εθνικών κανόνων εμπλοκής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έγινε το Σεπτέμβριο του 2008. Στην Ελλάδα, την ευθύνη για την άμυνα της χώρας έχει η κυβέρνηση με αποφάσεις που παίρνει το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας). Και το πέρασμα από τους κανόνες της ειρηνικής περιόδου στους κανόνες εμπλοκής των εχθροπραξιών γίνεται κατόπιν εντολής του ΚΥΣΕΑ. Η διαδικασία που προβλέπεται είναι η ακόλουθη: τα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων ζητούν από το ΓΕΕΘΑ τις σχετικές άδειες και εκείνο με τη σειρά του προωθεί τις αιτήσεις στο ΚΥΣΕΑ, που είναι το μόνο αρμόδιο για να δώσει τη σχετική έγκριση.
Στην κρίση των Ιμίων όλοι οι χειρισμοί έγιναν από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, καθώς ο κ. Σημίτης έκρινε, ότι εάν το ΚΥΣΕΑ μεταφερόταν να συνεδριάσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας «θα έδινε λάθος μήνυμα»!
Όταν ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης ζήτησε τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996 την αποδέσμευση των κανόνων εμπλοκής από το ΚΥΣΕΑ, που θα καθόριζε την αντίδραση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εάν οι Τούρκοι αποβίβαζαν στρατό στα Ίμια, η πολιτική ηγεσία της χώρας τότε όχι μόνο αρνήθηκε να το πράξει, αλλά έδειξε και να αγνοεί τη σημασία των κανόνων αυτών.
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Λυμπέρης στο βιβλίο του για τη νύχτα των Ιμίων, ενώ ο τότε υπουργός Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης του είχε ζητήσει να ετοιμάσει το σχετικό αίτημα προς το ΚΥΣΕΑ, όταν ο Α/ΓΕΕΘΑ επέμεινε να του δοθούν οι κανόνες εμπλοκής έλαβε την εξωφρενική απάντηση: «Αρχηγέ άφησε τώρα τους κανόνες εμπλοκής, εδώ έχουμε διαπραγματεύσεις»!
Γεγονός που σημαίνει ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση, είτε αγνοούσε τους ίδιους του κανόνες εμπλοκής ή τη σημασία των κανόνων αυτών, καθώς οι Τούρκοι ήταν έτοιμοι να αποβιβάσουν κομάντος στα Ίμια.