Μετά τον κορονοϊό η αγορά εργασίας
Στα Μέγαρο Μαξίμου χαμογελούν. Λίγο, αλλά χαμογελούν. Η Ελλάδα είναι παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον κόσμο για την διαχείριση της πανδημίας και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Τονίσαμε πως χαμογελούν λίγο και όχι πολύ, γιατί οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν σε κάθε περίπτωση ότι ακόμη δεν έχει τελειώσει τίποτα. Ίσα ίσα με την παραμικρή απροσεξία μπορούμε να γυρίσουμε εβδομάδες πίσω και αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για την Οικονομία.
Η κυβέρνηση πέτυχε πολλά μέχρι στιγμής αλλά δεν μπορεί να επαναπαυθεί παρά τα διθυραμβικά σχόλια του διεθνούς Τύπου. Σειρά τώρα έχει η οικονομία και εκεί είναι τα δύσκολα. Όπως τα διεθνή ΜΜΕ αποθεώνουν την Ελλάδα, τα ίδια ΜΜΕ επισημαίνουν πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, χώρες όπως εμείς, η Ισπανία και η Πορτογαλία που στηριζόμαστε στον τουρισμό, να αντιμετωπίσουμε έναν οικονομικό Αρμαγεδδώνα.
Το είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός πρόσφατα στο μήνυμά του προς του Έλληνες πολίτες πως επελέγη η οικονομική παράλυση προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Τι θα γίνει όμως στην Οικονομία;
Το κυβερνητικό επιτελείο σύμφωνα με τις πληροφορίες σχεδιάζει να προχωρήσει βήμα βήμα. Άλλωστε όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ένα πλάνο εκ των προτέρων, κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Καμμία χώρα δεν το έκανε ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ούτε στην μετάβαση στην επόμενη ημέρα.
Αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας είναι πως η επιστροφή στην κανονικότητα και η επούλωση των πληγών της οικονομίας θα τρέξει παράλληλα με την πορεία της πανδημίας. Γιατί η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης υπάρχουν χώρες οι οποίες θα τελειώσουν με τον φονικό ιό τον Δεκέμβριο του 2020!
Η Ελλάδα από την άλλη σύμφωνα με τους ερευνητές από τη Σιγκαπούρη εκτιμάται ότι είδε το σημείο καμπής την 30η Μαρτίου, το 97% των κρουσμάτων θα καταγραφεί την 9η Μαΐου, το 99% θα καταγραφεί στις 25 Μαΐου, ενώ το τέλος της πανδημίας για τη χώρα μας εκτιμάται στις 13 Ιουλίου.
Αυτό μάς δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες δεν παύει, όμως να προκαλεί προβλήματα στην ρευστότητα της αγοράς. Ο τουρισμός στα τάρταρα, η νυχτερινή ζωή θα υπνοβατεί και η ανεργία θα αυξηθεί.
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία ακόμη μάχη. Αυτήν της Οικονομίας και, εάν δεν καταφέρει να συντάξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης ενάντια στις επιπτώσεις της πανδημίας, τότε η νίκη στο υγειονομικό κομμάτι θα έχει αποδειχθεί Πύρρειος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
«Επιχείρηση κανονικότητα» στο Μαξίμου – Από την άρση των μέτρων στον γρίφο της οικονομίας