Ο Τσίπρας, οι… άλλοι και το «νέο ΠΑΣΟΚ»

Μια διαφορετική Κεντρική Επιτροπή για το ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και με το ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση - Άρθρο γνώμης της δημοσιογράφου Αμαλία Κάτζου

Ο Τσίπρας, οι… άλλοι και το «νέο ΠΑΣΟΚ»
Φωτογραφεία Αρχείου
3'

Το σίγουρο είναι πως θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και θα αναζητηθούν τα αίτια της ήττας.

Επίσης σίγουρο είναι πως το 31,5% δένει τα χέρια κάποιων που ήταν έτοιμοι να ασκήσουν κριτική στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για τις επιλογές και το χειρισμό συγκεκριμένων θεμάτων.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας πάει στην Κεντρική Επιτροπή αποφασισμένος να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα πως ο μετασχηματισμός του κόμματος είναι μονόδρομος. Και αυτή του την απόφαση θα τη στηρίξει στο ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Το κόμμα πρέπει να κάνει άνοιγμα στην κοινωνία και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την περαιτέρω προσέγγιση του μεσαίου χώρου, φέρεται να δήλωσε ο Τσίπρας σε όσους συμμετείχαν στην Πολιτική Γραμματεία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ οι διάφορες τάσεις εντός του κόμματος σχεδιάζουν τη γραμμή με τη οποία θα κατέβουν στην Κεντρική Επιτροπή. Οι λεγόμενοι «προεδρικοί»
και όσοι ανήκουν στην «Πλατφόρμα» θα συνταχθούν με τη γραμμή Τσίπρα περί ανασυγκρότησης του κόμματος.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα κρατήσουν οι «53» που αποτελούν την πιο αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και που όλο το προηγούμενο διάστημα επέκριναν την επιλογή του Τσίπρα να ενσωματώσει στην κυβέρνηση στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Όμως τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άτυπος επικεφαλής των «53», σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία, με την άποψη του Τσίπρα περί διεύρυνσης του κόμματος. Και μπορεί να ακούγεται περίεργο, ωστόσο κάποιοι το θεωρούν αναμενόμενο, καθώς τόσο ο Τσίπρας στήριξε σε όλα το πρώην υπουργό Οικονομικών και από την πλευρά του ο Ευκλείδης συνειδητοποίησε πως χωρίς τον Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συγκέντρωνε το 31,5%.

Ερώτημα λοιπόν παραμένει η στάση που θα κρατήσουν στο θέμα της διεύρυνσης, τα υπόλοιπα μέλη των 53, όπως ο Νίκος Φίλης, η, Θεανώ Φωτίου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Θεόδωρος Δρίτσας, Χρήστος Μαντάς κλπ.

Πάντως μετά τις εκλογές η ομάδα των «53» εμφανίζεται αποδυναμωμένη, καθώς στελέχη της (Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Κυρίτσης, Χρήστος Καραγγιαννίδης, Μάκης Μπαλαούρας, Αφροδίτη Σταμπουλή) δεν εκλέχθηκαν, ενώ οι λεγόμενοι Προεδρικοί κατέλαβαν πολύ καλές θέσεις.

Ζητούμενο αποτελεί και η στάση που θα κρατήσει ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, με τις πληροφορίες να μην αποκλείουν να υπάρξει αλλαγή με πρόσωπο – έκπληξη για τη συγκεκριμένη θέση.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως ο Τσίπρας «έχει το μαχαίρι, έχει και το πεπόνι» και είναι αυτός που θα αποφασίσει μέχρι πού θα φτάσει η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η εσωστρέφεια που επικρατεί στο ΚΙΝ.ΑΛ μετά τις εκλογές, αποτελεί… βούτυρο στο ψωμί του Αλέξη Τσίπρα, που στόχος του είναι να ενισχύσει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο μεσαίο χώρο, περιορίζοντας περαιτέρω τη δυναμική του ΚΙΝ.ΑΛ.

Αν και σε ποιο βαθμό μπορεί να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος θα αποδειχθεί τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι τότε το «κέντρο» θα αποτελεί το μήλον της Εριδος αλλά και η «πολύφερνη νύφη» τόσο για τον Τσίπρα όσο και για τη Γεννηματά.

Διαβάστε επίσης:

Αποτελέσματα Εκλογών - Θρίλερ για μία έδρα: Ένσταση ο Κουρουμπλής - Θα γίνει επανακαταμέτρηση

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή