Πρόεδρος Αγροτικών Συνεταιρισμών: Γιατί διαφωνούμε στην πώληση Δωδώνης
Η πώληση της βιομηχανίας γάλακτος έχει αναστατώσει τον κλάδο αλλά και τους πολίτες της Ηπείρου, οι οποίοι μάταια προσπαθούσαν να την εμποδίσουν. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννη εξηγεί στην παρακάτω επιστολή του τους λόγους των αντιδράσεων τους.
«Ενδεχόμενα οι πολίτες της περιοχής να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που κατά τη γνώμη μας θα προκαλέσει η τυχόν πώληση της Αγροτικής Βιομηχανίας Γάλακτος ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ στην συγκεκριμένη εταιρεία.
Θα προσπαθήσω με απλά λόγια να εξηγήσω όλα όσα συνέβησαν για να γίνει από όλους κατανοητό το μέγεθος του σκανδάλου.
Σε ότι αφορά την διαδικασία αποκρατικοποίησης που ακολουθήθηκε:
- Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί έγινε με μαϊμού διεθνή διαγωνισμό.
- Η διαδικασία του διαγωνισμού που ακολουθήθηκε δεν είχε τη λογική της πλειοδοτικής προσφοράς, αλλά της αξιολόγησης των προσφορών με βάση κριτήρια που είναι άγνωστα σε όλους μας. Αυτό και μόνο το στοιχείο όπως ευκόλως γίνεται κατανοητό, καθιστά τον διαγωνισμό διαβλητό ευθύς εξ αρχής.
- Η επιλογή του εκκαθαριστή γίνεται μάλλον με ένα περίεργο τρόπο. Στις 26 Ιουλίου παραιτείται από πρόεδρος εταιρείας στοιχημάτων που ήταν, στις 27 Ιουλίου αποφασίζεται μέσα σε μια μέρα η πώληση της ΑΤΕ και την επομένη, στις 28 Ιουλίου, διορίζεται εκκαθαριστής για την ΔΩΔΩΝΗ.
- Αποκλείει την προσφορά που κατέθεσαν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου με στρατηγικό επενδυτή την εταιρεία ΒΙΚΟΣ ΑΕ χωρίς ποτέ να εξηγηθούν οι λόγοι της απόρριψης. Αυτό προκύπτει και από επίσημη απάντηση που έδωσε ο εκκαθαριστής και η οποία λέει τα εξής:
«Αναφερόμενοι στην από 03-09-2012 αποστολή σας γνωρίζουμε ότι:
Η αξιολόγηση των δεσμευτικών Προσφορών που κατατέθηκαν από τους υποψήφιους αγοραστές στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση της συμμετοχής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος υπό εκκαθάριση στη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην 26-04-2012 Αναλυτική Διακήρυξη όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Όπως γνωρίζετε, κατά τις διατάξεις τις Αναλυτικής Διακήρυξης (βλ. άρθρο 2.9, μεταξύ άλλων) δεν υφίσταται υποχρέωση παροχής των αιτουμένων εγγράφων και στοιχείων»
- Σύμφωνα με τους βουλευτές διαφόρων κομμάτων που συνάντησαν τον εκκαθαριστή για να τους ενημερώσει ως προς τη διαδικασία, οι απαντήσεις ήταν και ασαφείς και διαφορετικές.
- Η προσπάθεια των βουλευτών Ηπείρου της Ν.Δ. να συναντήσουν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να ενημερωθούν επί του θέματος ορίστηκε μεν δεν έγινε ποτέ δε, με ευθύνη του υπουργού.
- Η σιωπή στην συνέχεια εκ μέρους των βουλευτών Ηπείρου της Ν.Δ. επί του θέματος προκαλεί σε μας πολλές απορίες και ερωτηματικά. Θεωρείτε φυσιολογική αυτή τη σιωπή; Νομίζω πως όχι. Όταν μάλιστα εκδίδουν ανακοινώσεις για την επίσκεψη Μέρκελ, δεν μπορούν να σιωπούν στο θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ… Τι συμβαίνει άραγε; Να υποθέσουμε ότι υπάρχει κεντρική κομματική εντολή να μην ασχοληθούν με την υπόθεση; Μόνο έτσι εξηγείτε. Και αν υπάρχει τέτοια εντολή ποιούς θέλει να προστατέψει η ηγεσία της Ν.Δ.; Το βέβαιο πάντως είναι ότι δεν θέλει να προστατέψει την βιομηχανία.
- Στην διαδικασία πώλησης δεν τηρήθηκαν το καταστατικό της βιομηχανίας το οποίο στο άρθρο 8 παράγραφος 1 προβλέπει καθαρά ότι οι ενώσεις μέτοχοι στην βιομηχανία προτιμούνται στην περίπτωση πώλησης των μετοχών από την ΑΤΕ. Αυτό αποτελεί για μας ένα ακόμη ουσιώδες επιχείρημα το οποίο διεκδικούμε και δικαστικά. Θεωρούμε ότι σύμφωνα με το καταστατικό η ΑΤΕ θα έπρεπε να κάνει πρόταση αγοράς των μετοχών της πρώτα στις Ενώσεις – μετόχους και εφόσον αυτές δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να αγοράσουν το πακέτο των μετοχών της τότε θα έπρεπε να αναζητήσει τρίτο αγοραστή. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Ωστόσο εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη στην οποία προσφύγαμε και από την οποία περιμένουμε να μας δικαιώσει.
Γιατί τώρα έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις σε ότι αφορά την εταιρεία που επιλέχτηκε:
Υπάρχουν πολλοί λόγοι με ποιο σημαντικούς τους εξής:
- Δεν ξέρει κανείς από μας ποιοι βρίσκονται πίσω από την εταιρεία. Το επιχείρημα των πέντε φίλων από την Ρωσία, την Γαλλία, την Αγγλία, και την Ελλάδα που ξαφνικά εκεί όπου καθόταν αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και στην Ήπειρο, νομίζω ότι είναι μάλλον για αδαείς. Αστεία σε κάθε περίπτωση.
- Ακόμη και αν θέλουμε να δεχτούμε ότι οι πέντε αυτοί καλοί φίλοι με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην περιοχή μέσα από την εξαγορά της ΔΩΔΩΝΗΣ, τα οικονομικά τους δεδομένα που είναι γνωστά δεν δικαιολογούν αισιοδοξία για μια εταιρεία οικονομικά εύρωστη.
- Το μετοχικό της κεφάλαιο είναι μόλις 250.000 αγγλικές λίρες ήτοι 310.000 ευρώ. Ποσό που όπως καταλαβαίνει κανείς δεν παραπέμπει σε οικονομικά εύρωστη επιχείρηση.
- Αυτό λοιπόν το στοιχείο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η επιλεγείσα επιχείρηση δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τον τομέα της γαλακτοκομίας μας δημιουργεί έντονη ανησυχία. Ο κλάδος της γαλακτοκομίας έχει τεράστιο ανταγωνισμό και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε κάποιους που δεν τον γνωρίζουν να ανταποκριθούν σε αυτόν. Νομίζω ότι η επιφύλαξή μας αυτή είναι εύκολα κατανοητή.
- Φοβόμαστε λοιπόν ότι η εν λόγω επιχείρηση αγοράζοντας πολύ φθηνά την ΔΩΔΩΝΗ, θα την πωλήσει σε τρίτους πολύ σύντομα. Σε ποιούς τρίτους; Άγνωστο. Μπορεί και σε ανταγωνιστές της, με κίνδυνε να μην υπάρχει η ΔΩΔΩΝΗ ως επιχειρηματική οντότητα στην Ήπειρο.
- Ολοκληρώνοντας υπάρχει και κάτι πολύ σημαντικό. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει δεσμευτεί για την πολιτική της σε σχέση με την κτηνοτροφία της Ηπείρου. Ξέρετε και ξέρουμε ότι η ΔΩΔΩΝΗ αποτελούσε διαχρονικά το ανάχωμα λειτουργίας καρτέλ γάλακτος στην χώρα. Και αυτό γιατί ήταν ο ρυθμιστής των τιμών με τις οποίες στήριξε τους παραγωγούς και ως εκ τούτου δεν επέτρεπε συμφωνίες μεταξύ των επιχειρηματιών στο θέμα αυτό. Η θέση της λοιπόν αυτή σήμερα αλλά και ο ρόλος της δεν διασφαλίζεται πέρνα των γενικών και αόριστων δηλώσεων οι οποίες έχουν γίνει από τους εκπροσώπους της στην Ελλάδα.
- Και το τελευταίο από τα σημαντικά το γεγονός ότι δεν μπορεί ένας εκ των μετόχων της ο οποίος χρωστάει στην βιομηχανία 12 εκατομμύρια να εμφανίζεται σήμερα αγοραστή της. Ουσιαστικά δηλαδή από τα 20.660.000 ευρώ που θα καταθέσει η εταιρεία για να αγοράσει τις μετοχές της βιομηχανίας τα μισά και παραπάνω τα χρωστάει ένα μέλος της κοινοπραξίας της.
Κλείνοντας.
Πρέπει να γνωρίζουν οι ηπειρώτες ότι αυτή την ώρα η βιομηχανία γάλακτος ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ έχει αποθεματικά προϊόντων αξίας 42 εκ ευρώ τουλάχιστον ως αποτέλεσμα έλλειψης διοίκησης που υπήρχε στην βιομηχανία τους τελευταίους μήνες. Ποιος λοιπόν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα η νέα, ξένη στον τόπο (και σας τέτοια αδιάφορη για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει), δεν θα μπει μέσα να πουλήσει μισοτιμής τα αποθεματικά, να εισπράξει κάποια εκατομμύρια περισσότερα από αυτά που διέθεσε για να την αγοράσει και την άλλη μέρα να πάρει των ομματίων της. Προσέξτε. Μια τέτοια κίνηση σε ένα εξάμηνο μπορεί να αποφέρει κέρδη πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ. Πουλώντας τα αποθεματικά και πτωχεύοντας την άλλη μέρα την βιομηχανία. Ποιος μπορεί να τους εμποδίσει; Ύστερα που τους είδατε που τους απαντήσατε. Δεν είναι προκλητικό άραγε το ποσό; Εμείς θεωρούμε πως είναι. Για το λόγο αυτό και φοβόμαστε ότι μπορεί να συμβεί και αυτό το σενάριο.
Να λοιπόν γιατί διαφωνούμε με την πώληση των μετοχών της ΑΤΕ στο ελληνο- αγγλικο- ρωσικο- γαλλικό σχήμα.
Ιωάννινα 22-10-2012"