Η πολιτική περίοδος δεν προσφέρεται για κομματική περιχαράκωση
Τα προηγούμενα καθιστούν φανερό ότι οι κοινωνικές ανάγκες αλλά και η πολιτική περίοδος δεν προσφέρονται για στρατηγικές διαμόρφωσης ψηφοδελτίων με στόχους την κομματική περιχαράκωση η την διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος ! Δηλαδή, για συνεργασίες α λα καρτ, για διμετωπους ! Ούτε για αποκλεισμούς η επιλεκτικούς συνομιλητές στο χώρο του κέντρου και της αριστερας , όταν μάλιστα έχουν συγκλίνουσες επιδιώξεις για αποκέντρωση και ανάπτυξη,συνοχη.
Του Χάρη Τσιοκα, πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ
Αναμφισβήτητα οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση αποτελούν ένα βαθύτατα κοινωνικό και πολιτικό γεγονός! Πολύ περισσότερο τώρα , που διεξάγονται σε μια περίοδο που η δημοκρατία ,τα δίκτυα κοινωνικής πρόσβασης και προστασίας , μαζί με τις περιφερειακές παραγωγικές δυνάμεις πλήττονται αμφισβητούνται και ανακατανέμονται σε ολοένα και λιγότερες πλην όμως "ισχυρές" δυνάμεις !
Προφανώς αυτές οι βίαιες ανακατανομές που γίνονται "στο όνομα των δανειστών", δημιουργούν θύματα , με επιπτώσεις πιο επώδυνες στη πραγματική οικονομία , τη δημοκρατία , στη μεσαία τάξη , στην αγροτική οικονομία , την εργασία ,τις εργασιακές σχέσεις και τις προσβάσεις στα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγυης! Θυμίζω ότι για τις προοδευτικές δυνάμεις της αριστερας και του κέντρου , η αυτοδιοίκηση , διαχρονικά αποτελούσε κρίσιμο πυλώνα της δημοκρατικής ολοκλήρωσης ,προκειμένου να επιτυγχάνεται η παραγωγική ανάπτυξη και η κοινωνική απελευθέρωση με συνοχή και αλληλεγγύη!
Γι αυτό και τα αντίστοιχα προοδευτικά κόμματα , στις αυτοδιοίκητικες εκλογικές αναμετρήσεις , επέλεγαν πάντα την στήριξη συνδυασμών με συμμαχιες που είχαν σταθερά προσανατολισμένη τη δράση τους στην αντιπαράθεση με τις δυνάμεις που επιβάλουν ένα σύστημα συγκεντρωτικά ελεγχόμενο ,κατασταλτικό , με οικονομία όχι ανταγωνιστική αλλά «αυτορρυθμιζόμενα ελεγχόμενη» από τις δυνάμεις της αχαλίνωτης αγοράς!
Η εκλογική λοιπόν αναμέτρηση των προοδευτικών δυνάμεων στόχευε και στοχεύει , στην δημοκρατική, κοινωνική και εκλογική, συρρίκνωση των πολιτικών συσχετισμών που επιδιώκουν : --την μετάλλαξη της δημοκρατίας σε επικοινωνιακή και εξουσιοδοτική μακριά από την αντιπροσώπευση του πολίτη , τον έλεγχο και τη διαφάνεια των τοπικών κοινωνιών --την εκχώρηση του παραγωγικού μοντέλου στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου , με αφαίρεση πόρων και αρμοδιοτήτων και δράσεων από τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες! -- την εκχώρηση των δικτύων κοινωνικής συνοχής και προστασίας σε ολιγοπώλια της εμπορευματοποίησης και --την αντικατάσταση των αποκεντρωμένων δομών αντιπροσώπευσης και ελέγχου από συγκεντρωτικές δομές , άμεσα ελεγχόμενες η "επηρεαζόμενες" από την επικοινωνιακή δημοκρατία και τους διαχειριστές της !
Επειδή λοιπόν στην περίοδο που διανύουμε αυτά τα θέματα που προανέφερα αναδεικνύονται ως μείζονα ζητήματα για την πορεία της χώρας ,της κοινωνίας και της οικονομίας ταυτόχρονα , το ερώτημα που τίθεται είναι: Ποια μπορεί να είναι η σύγχρονη διεκδίκηση των προοδευτικών , αριστερών , σοσιαλιστικών , και κεντρώων δυνάμεων , αν όχι οι συμμαχίες , που θα επιδιώκουν την αναμέτρηση με τον νεοφιλελεύθερο συντηρητισμό που αναιρεί πόρους , αρμοδιότητες , αναπτυξιακή δυνατότητα , προστασία , δημοκρατική αντιπροσώπευση , έλεγχο και συμμετοχή από το αποκεντρωμένο κράτος και τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας... ;
Τα προηγούμενα καθιστούν φανερό ότι οι κοινωνικές ανάγκες αλλά και η πολιτική περίοδος δεν προσφέρονται για στρατηγικές διαμόρφωσης ψηφοδελτίων με στόχους την κομματική περιχαράκωση η την διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος ! Δηλαδή ,για συνεργασίες α λα καρτ ,για διμετωπους ! Ούτε για αποκλεισμούς η επιλεκτικούς συνομιλητές στο χώρο του κέντρου και της αριστερας , όταν μάλιστα έχουν συγκλίνουσες επιδιώξεις για αποκέντρωση και ανάπτυξη,συνοχη.
Πολύ περισσότερο δεν γίνονται ανεκτές από την κοινωνία συμπεριφορές κομματικων ηγετικων ομαδων ότανοι αυτοδιοίκητκες εκλογές μεταλλάσσονται σε όχημα "διευθετήσεων εσωκομματικών ελέγχων" ! Γιατί τα κόμματα ανασυγκροτούνται και ανακτούν τη σχέση τους με την κοινωνική διεργασία και ανάγκη , όταν εξαντλούν τις δράσεις τους σε συνεργασίες που ενισχύουν την αποσυγκεντρωση και την αποκέντρωση πόρων , αρμοδιοτήτων και ελέγχων για ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας ! Το κριτήριο λοιπόν για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση έχει τεθεί κοινωνικά και πολιτικά ! Και η «ταυτότητα» του κάθε πολιτικού φορέα θα κριθεί από τις επιλογές, τις θέσεις και τις συμμαχίες του για τον ρόλο της αυτοδιοίκησης....