Η υποκρισία ως πρακτική κυβερνητικής στήριξης
Ο κ. Γιούνκερ ήταν σαφής στις δηλώσεις του: «Δεν θέλω να παρέμβω, αλλά θα είναι πρόβλημα εάν υπάρξει λάθος εκλογικό αποτέλεσμα». Ευτυχώς! Σκεφτείτε να ήθελε να παρέμβει τι θα έλεγε!
Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Το πρόβλημα, βέβαια, δε δημιουργείται απλώς και μόνο από μια δήλωση ενός αξιωματούχου, ακόμα κι αν αυτός είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν. Μια δήλωση, ίσον καμιά δήλωση. Σε μια λεκτική υπερβολή, όλοι έχουν δικαίωμα, αλίμονο!
Το πραγματικό πρόβλημα είναι η ομοβροντία δηλώσεων, θέσεων και διαπιστώσεων κοινοτικών αξιωματούχων, που όλα –μα όλα!- έχουν ως άμεση ή έμμεση κατακλείδα «ψηφίστε Σαμαρά»!
Θέλετε παραδείγματα; Υπάρχουν άφθονα: Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ενέταξε τις διαπιστώσεις του σε μια «πολιτικώς ορθή» διατύπωση. Είπε ότι «...κυβέρνηση και λαός έχουν πετύχει πολλά μα θυσίες...». Και καλά, ο λαός δεν αλλάζει! Αλλά, γιατί να αλλάξει μια κυβέρνηση που έχει πετύχει πολλά; Το πιάσαμε το υπονοούμενο!
Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίσης ακολουθεί την πεπατημένη Μοσκοβισί, καθώς αναφέρει στη φθινοπωρινή της έκθεση ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις 3 καλύτερες χώρες σχετικά με τη δημοσιονομική της επίδοση. Τι σημαίνει αυτό; Ομάδα –και κυβέρνηση- που κερδίζει κι ανεβαίνει στο ευρωπαϊκό βάθρο, δεν την αλλάζεις.
Ίσως κάποιος αφελής, θα περίμενε οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών να αναρωτηθούν πότε, επιτέλους, η βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες θα περάσει και στην καθημερινότητα των πολιτών; Ποιες μεταρρυθμίσεις ολοκληρώθηκαν και πόσες παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες; Πόσο άλλαξε η δομή της ελληνικής οικονομίας, ώστε να διασφαλιστεί το ότι δεν θα ξαναγίνει η Ελλάδα από οικονομικής απόψεως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης; Αλλά αυτά είναι αφέλειες, ας τις προσπεράσουμε...
Δυστυχώς, τέτοιες παραινέσεις κι ερωτήματα δεν εντοπίσαμε από τα χείλη των κοινοτικών αξιωματούχων. Όπως δεν εντοπίσαμε ανάλογες παραινέσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που καταγράφουν ελλείμματα και εκφεύγουν του Συμφώνου Σταθερότητας. Επίσης δεν θυμόμαστε να τράβηξαν το αυτί της τρόικας που έκανε τη δύσκολη στην ελληνική κυβέρνηση, την οποία σήμερα οι πολιτικοί προϊστάμενοι των τροϊκανών «επαινούν» εν όψει εκλογών στα τέλη Ιανουαρίου.
Ίσως να μην ψάξαμε αρκετά για τέτοιες δηλώσεις. Αλλά όσο ψάξαμε, δεν βρήκαμε καμία...