James Stavridis: Τα ρωσικά υποβρύχια είναι πιο προηγμένα από τα δικά μας
Το ΝΑΤΟ έχει υπό παρατήρηση τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Φαίνεται ότι μετά την ρωσική πολεμική εμπλοκή στην Συρία οι Νατοϊκοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τα πολεμικά τους σχέδια σχετικά με την ρωσική πολεμική μηχανή.
Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Συρία αποκάλυψε σίγουρα δυνατότητες αλλά και αδυναμίες τις οποίες μελετά το ΝΑΤΟ.
Ο ναύαρχος Mark Ferguson, διοικητής του αμερικανικού ναυτικού στην Ευρώπη δήλωσε σχετικά με τα ρωσικά υποβρύχια ότι «είναι πολύ πιο δύσκολα στον εντοπισμό».
«Οι Ρώσοι διαθέτουν πιο προηγμένα οπλικά συστήματα και πυραυλικά συστήματα ικανά να πλήξουν επίγειους στόχους σε μακρινή απόσταση. Επίσης βλέπουμε ότι η επιχειρησιακή ικανότητα του ρωσικού προσωπικού σε αποστολές μακριά από την χώρα τους, βελτιώνεται» τόνισε σχετικά.
Τα ρωσικά επιθετικά υποβρύχια και υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Αντίθετα οι ΗΠΑ διαθέτουν 53 επιχειρησιακά υποβρύχια των οποίων ο αριθμός αναμένεται να πέσει στα 41 στα τέλη του 2020 λόγω περικοπών δαπανών, πρόσθεσε ο Ferguson.
O James Stavridis, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ δηλώνει σχετικά:
«Δεν μπορούμε να ελέγχουμε πλήρως τις κινήσεις των ρωσικών υποβρυχίων. Τα επιθετικά μας υποβρύχια έχουν ένα προβάδισμα, το οποίο όμως δεν είναι αρκετό. Τα ρωσικά υποβρύχια συνιστούν μία υπαρξιακή απειλή για τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ. Αντίστοιχα η επέκταση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ ανατολικότερα προς την Ρωσία αντιμετωπίζεται και αυτή από την Ρωσία σαν υπαρξιακή απειλή».
Η ανάπτυξη των ρωσικών υποβρυχίων έχει σαν στόχο την υπεράσπιση των «θαλάσσιων συνόρων της Ρωσίας» και την αποτροπή του ΝΑΤΟ από την διεξαγωγή επιχειρήσεων σε περιοχές όπως την Βαλτική και την Μαύρη Θάλασσα.
Συγκεκριμένα η Ρωσία ανέπτυξε 6 υποβρύχια στην Μαύρη θάλασσα ενισχύοντας έτσι την θέση της και στην Μεσόγειο, όπως διαβάζουμε στο pentapostagma.gr.
Αυτή την βδομάδα το Πεντάγωνο ζήτησε χρηματοδότηση από την ειδική επιτροπή του Κογκρέσου για τις αμυντικές δαπάνες με σκοπό «την ανάσχεση των επιθετικών δυνατοτήτων της Ρωσίας.
Αναφέρθηκε επίσης η Συρία σαν εστία πιθανής έντασης....