Το έξυπνο κράτος μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα τα προβλήματα
Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της με γοργούς ρυθμούς και αναζητά συμμάχους από τα υπόλοιπα κόμματα για να τελειώνει με το θέμα και της επόμενης αξιολόγησης.
Του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη
Η κοινωνία δε μπορεί να αντέξει άλλα φορολογικά μέτρα και ο τουρισμός δέχεται ισχυρό πλήγμα με την αύξηση του ΦΠΑ. Είναι η ώρα της ευθύνης για όσους έχουν τη τύχη της πατρίδας μας στα χέρια τους.
Διάφορα γεγονότα, στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης, επηρεάζουν τους υποψηφίους επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας και να αναζητήσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Το Brexit θα έκανε τα πράγματα χειρότερα για την Βρετανία και την Ευρώπη. Μεγάλα είναι τα ρίσκα για το City του Λονδίνου. Κίνδυνος ενίσχυσης των ακροδεξιών στην Ευρώπη ελλοχεύει πίσω από ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Υπερβολικές οι ανησυχίες για οικονομική κρίση. Ο λαός πρέπει να επιλέγει με επιχειρήματα και όχι και με συνθήματα.
Σε ότι αφορά το οικονομικό επιχείρημα, το Βrexit θα έκανε την Βρετανία πιο φτωχή. Δεν θα οδηγούσε αναγκαστικά σε ένα εμπορικό πόλεμο, αλλά δίχως αμφιβολία θα έπληττε το βρετανικό εμπόριο με την υπόλοιπη Ευρώπη, μειώνοντας την παραγωγικότητα και τα εισοδήματα. Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με άλλες εκτιμήσεις, η Βρετανία θα κατέληγε περίπου 2% φτωχότερη.
Ενδεχομένως το ρίσκο του Brexit να υπονομεύσει το City του Λονδίνου, που αποτελεί μεγάλη πηγή εξαγωγών και εσόδων για τους Βρετανούς.
Είναι άστοχη η εκτίμηση πως μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα λειτουργούσε ως ένα ισχυρό σοκ στις ηγεσίες των Βρυξελλών και θα τις ανάγκαζε να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.
Μια ψήφιση εξόδου από την ΕΕ θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο τις εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις που εξαπλώνονται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η ανάπτυξη είναι πρωτίστως θέμα επιχειρηματικού κλίματος και εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας. Συνεπώς, η εφαρμογή του συμβολαίου συνεργασίας με τους δανειστές μας είναι αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή στην ανάπτυξη, όχι μόνον όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Όλα αυτά φτιάχνουν το κλίμα και την εμπιστοσύνη και διαμορφώνουν το φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον για να γίνουν επενδύσεις με κέρδος για τον ιδιώτη επιχειρηματία.
Είναι άμεση ανάγκη να συσταθεί Υπουργείο Επενδύσεων που θα εποπτεύει όλες τις διαδικασίες και θα αξιοποιεί με το πιο διαφανή και σοβαρό τρόπο τη δημόσια περιουσία. Απαιτείται να βελτιωθεί η παραγωγικότητα στο δημόσιο τομέα και να παταχθεί η φοροδιαφυγή στην οικονομία, έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας και κατόπιν να προχωρήσουμε σε ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από τη κρίση.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε αρκεί να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και σχεδιάσουμε έξυπνα το κράτος μας.