Σόιμπλε: Ο άνθρωπος που μίσησε την Ελλάδα όσο κανείς
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Σε ηλικία 81 ετών πέθανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας
Λένε πως όταν «φεύγει» κάποιος πολιτικός τον κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Τον συγκεκριμένο άνθρωπο, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον έχει ήδη κρίνει ο ελληνικός λαός, αλλά και οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να λησμονήσουμε ότι ο αρχιτέκτονας του χάους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ο άνθρωπος που διέλυσε την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Είναι ο άνθρωπος που σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ετών στην Bild, έσπευσε να δώσει συμβουλές στις «κακομαθημένες» κοινωνίες: «Αυτόν τον χειμώνα θα παγώσουν πολλοί Γερμανοί; Ας βάλουν τότε ένα πουλόβερ». Τόσο κυνικός, ακόμα και στα γεράματά του.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, που μεσούσης της ενεργειακής κρίσης έκανε λόγο για «κακομαθημένες κοινωνίες» που τα θεωρούν όλα δεδομένα και λίγο πολύ ξοδεύουν αλόγιστα, έχει κριθεί ήδη από τα λεγόμενά του και τα πεπραγμένα του όταν ήταν στην ελίτ εξουσίας.
Είναι χαρακτηριστική η στιχομυθία του Σόιμπλε με τον δημοσιογράφο της Bild το 2022, όταν του ανέφερε πως αυτόν το χειμώνα θα παγώσουν πολλοί Γερμανοί και ο Σόιμπλε έλεγε: «Ας βάλουν τότε ένα πουλόβερ. Ή ίσως και δεύτερο. Δεν χρειάζεται να γκρινιάζουμε για αυτό, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα». Όσον αφορά δε το ενδεχόμενο ενός μπλακ άουτ στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και για αυτό ο Σόιμπλε είχε λύση: «Για αυτό θα πρέπει να έχετε πάντα μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό στο σπίτι».
Μπορεί να μην έγινε ποτέ καγκελάριος, αλλά είναι γνωστό ότι κινούσε τα νήματα στην οικονομική πολιτική όλης της Ευρώπης και αναμφίβολα είναι ο άνθρωπος που μίσησε την Ελλάδα όσο κανείς άλλος. Ο Σόιμπλε εκτός από την ψυχρή θεώρηση των πραγμάτων διέθετε άλλη μια ικανότητα: Να διαστρεβλώνει την Ιστορία και τα πραγματικά γεγονότα. Σε σχέση με τα αίτια της ελληνικής κρίσης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παλαιότερα είχε αναφέρει τα εξής: «Το πρόβλημα ήταν ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης με λάθος προϋποθέσεις.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (σ.σ.: πρώην υπουργός Οικονομικών) το περιέγραψε επακριβώς. Αλλά στην Ελλάδα είπαν μετά ότι οι υπαίτιοι είναι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Μ’ αυτό πρέπει να ζήσει κανείς. Στην πραγματικότητα, πάντα ήθελα να βοηθήσω την Ελλάδα – και έχουμε βοηθήσει πολύ την Ελλάδα. Έχω καθαρή τη συνείδησή μου και πιστεύω ότι πολλοί στην Ελλάδα το έχουν αντιληφθεί. Στην Ευρωζώνη βρισκόμαστε τώρα ενώπιον νέων, μεγαλύτερων προκλήσεων και διαπίστωσα βεβαίως ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Αυτό δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα έπιασαν τόπο. Δεν είναι όλα καλά, αλλά πολλά έγιναν καλύτερα».
Ξεχνούσε βέβαια ότι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου που μπήκαν στην ΟΝΕ με πλαστά στοιχεία όπως υπονοεί, συντηρούσαν επί δεκαετίες το γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που πούλαγε καταναλωτική πίστη. Ο «σκιώδης καγκελάριος» κατά κοινή ομολογία έχει διαπράξει σοβαρά πολιτικά και οικονομικά εγκλήματα, δυναμιτίζοντας τα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνοχής κι ανοίγοντας την «Κερκόπορτα» σε τεχνοκρατικούς και κερδοσκοπικούς κύκλους να βυσσοδομούν σε βάρος της οικονομίας. Είναι ο ηθικός αυτουργός του οικονομικού πολέμου που υπέστη η Ελλάδα, όντας ο άνθρωπος που ήθελε να ρίξει στον Καιάδα όσους δεν ευθυγραμμίζονταν με τα δόγματα «Alles in Ordnung» («Όλα σε τάξη») και «Deutschland über alles» («Η Γερμανία πάνω απ’ όλα»). Είναι αυτός που μας έδινε 50 δισεκατομμύρια για να φύγουμε από την Ευρωζώνη και κατηγορούσε με σκαιότατο τρόπο τους Έλληνες. Όλα τα παραπάνω είναι αδύνατον να ξεχαστούν ακόμα κι αν κάποιοι λένε «ο νεκρός δεδικαίωται».
Ε λοιπόν όχι, δεν δεδικαίωται. Άλλο ο σεβασμός σε μια ανθρώπινη απώλεια (θάνατος) κι άλλο η γνώση, η κριτική των πεπραγμένων - ιδιαίτερα ανθρώπων που κατείχαν εξουσία- που με τις πράξεις και τις επιλογές τους επηρέασαν καταλυτικά τόσο την εθνική ζωή, όσο και την ατομική ζωή των πολιτών μιας χώρας.