Tα χρωστούμενα των 50 εκατ. από την Αλβανία στον «Άκτωρα» και η αφωνία των διπλωματικών υπηρεσιών

Η Ελλάδα και οι διπλωματικές της υπηρεσίες αποδεικνύονται, δυστυχώς, κατώτερες των περιστάσεων, αδυνατώντας -ή… αμελώντας- να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, συνεισφέροντας σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και το ΑΕΠ της χώρας.

Tα χρωστούμενα των 50 εκατ. από την Αλβανία στον «Άκτωρα» και η αφωνία των διπλωματικών υπηρεσιών
1'

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση του «Άκτωρα». Η εταιρεία συμμετείχε στο μεγάλο έργο του οδικού δικτύου της Αλβανίας, αυτό της οδικής σύνδεσης των Τιράνων με το Ελμπασάν, ωστόσο το αλβανικό κράτος δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του, σχετικά με τις πληρωμές που όφειλε να αποδώσει.

Συγκεκριμένα, ο «Άκτωρ» διεκδίκησε και κέρδισε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο το ποσό αποζημίωσης ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο το αλβανικό κράτος δεν εκταμιεύει το ποσό, ως οφείλει.

Το ποσό αυτό αφορά μεταξύ άλλων σε αποζημίωση για εκτελεσθείσες εργασίες και μη καταβολής του ΦΠΑ. Η εταιρεία ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες έπειτα από την επιδίκαση της υπόθεσης και αιτήθηκε στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε εκτέλεση της επίμαχης απόφασης κατά του Αλβανικού Δημοσίου.

Αν και το υπουργείο Δικαιοσύνης ανταποκρίθηκε θετικά και προώθησε άμεσα την υπόθεση στο ελληνικό ΥΠΕΞ, από τότε… σιγήν ιχθύος. Όπως μαθαίνουμε, δεν έχει γίνει απολύτως καμία ενέργεια. Η ανώτατη ελληνική διπλωματική αρχή καλείται να σταθεί στο ύψος της αποστολής της και να υπερασπιστεί το ελληνικό επιχειρείν και τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας αποφασιστική δράση προκειμένου το αλβανικό κράτος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Ό,τι, δηλαδή, θα έκανε οποιοδήποτε άλλο Υπουργείο Εξωτερικών

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα

23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα