Η θερμή επιστολή Μπλίνκεν και ένα θερμό επεισόδιο

Η Αλεξία Τασούλη αναλύει τι σηματοδοτεί η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια

Άντονι Μπλίνκεν
Η Αλεξία Τασούλη αναλύει τι σηματοδοτεί η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια
AP PHOTO

Τα ξημερώματα της 27ης Ιανουαρίου 1996, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον τηλεφώνησε στον Σουλειμάν Ντεμιρέλ και του είπε «σας τηλεφωνώ επειδή ανησυχώ για το ενδεχόμενο κάποιας στρατιωτικής σύρραξης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, εξαιτίας της διαφωνίας όσον αφορά τα Ιμια... Σας ζητώ να κάνετε ο,τι μπορείτε για την επίλυση του θέματος δια της διπλωματικής οδού και όχι στρατιωτικά». Ακολούθησαν άλλα δυο τηλεφωνήματα στην Τανσού Τσιλέρ και αντίστοιχο τηλεφώνημα στον Ελληνα πρωθυπουργό. Οι Αμερικανοί με τις τότε παρεμβάσεις και τους χειρισμούς τους που είναι γνωστές συνέδραμαν ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλικάμωση.

Ελήφθη υπόψη κάποια επιστολή για να υπάρξει η αμερκανική παρέμβαση; Τις κρίσιμες ώρες που το Αμερικανό Πεντάγωνο τηλεφωνούσε και ξανατηλεφωνούσε στον Ελληνα Υπουργό Αμυνας, έψαχναν να δούνε τα κείμενα που ειχανε ανταλλάξει μαζί μας; Αμφιβάλλω. Ηθελαν να παρέμβουν, δεν ήθελαν έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο, δεν ήθελαν η Τουρκία να εκμεταλλευτεί την πολιτική αβεβαιότητα της Ελλάδας εκείνη την περίοδο και να την οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη.

Αναμφίβολα σήμερα, η επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλινκεν είναι πολύ θετική. Θετικότατη. Μιλά ότι οι ΗΠΑ σέβονται απόλυτα την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.

Γράφει ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας. Ότι αναγνωρίζουν τον ρόλο των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις στα ελληνικά νησιά.
Είναι μια επιστολή με μεγάλη πολιτική σημασία χωρίς όμως νομική δέσμευση. Θα ενοχλήσει ασφαλώς την Αγκυρα και θα μπει στο δικό μας διπλωματικό οπλοστάσιο στις μελλοντικές ρητορικές αντιπαραθέσεις με τη γειτονική μας χώρα.

Είναι όμως μια θερμή επιστολή που θα μας είναι χρήσιμη σε ένα ξαφνικό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο; Είναι μια επιστολή πολύτιμη που θα την έχουν δίπλα τους στο Εθνικο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Πεντάγωνο όταν θα βλέπουν τους Τουρκους να ετοιμάζονται να καταλάβουν μια ελληνική βραχονησίδα;

Η ιστορική εμπειρία λέει ότι είναι θα είναι η βούληση των Αμερικανών να βοηθήσουν την Ελλάδα σε ένα νέο θερμό επεισόδιο. Από το να καλέσουν στο τηλέφωνο τον πρόεδρο της Τουρκίας και να τον σταματήσουν, μέχρι να στείλουν αμερικανικά μαχητικά και να δείξουν τις προθέσεις τους επι του πεδίου.

Και όταν οι Αμερικανοί θέλουν κάτι, όταν δεν θέλουν να αφήσουν την Ελλάδα μόνη της, λίγη σημασία έχουν τι έχουν γράψει στις επιστολές τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: Δεν θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση – Πότε αναμένεται να πάρει εξιτήριο

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» «χτυπά» και την Αττική - Σε ποιες περιοχές βρέχει καταρρακτωδώς

Νορβηγία: Ο 37χρονος τοξοβόλος σκότωσε 5 άτομα σε 34’ – Φέρεται να ήταν προσηλυτισμένος στο Ισλάμ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή