Η ελληνική εξωτερική πολιτική στην Αφρική
Στη Ρουάντα ο Δένδιας και η αναβαθμισμένη παρουσία της Τουρκίας στην ήπειρο
Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι φιλοδοξεί η Ελλάδα να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βόρειας Αφρικής και Ευρώπης εντάσσονται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που έχει αναπτύξει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η ελληνική διπλωματία για να έχει έντονη παρουσία και στην Αφρική.
Το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου με τη χώρα μας είναι ένα από αυτά.
Με το Κάιρο συνομιλούμε τακτικά ειδικά μετά την οριοθέτηση ΑΟΖ, έχουμε αναλάβει άτυπα τον ρόλο του διαμεσολαβητή στις συνομιλίες και στις επαφές που θέλουν να έχουν οι Αιγύπτιοι με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Πιο ανατολικά, με τη Λιβύη, η επίσκεψη του πρωθυπουργού, το άνοιγμα της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και του ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη αλλά και οι επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών έχουν ως στόχο να μην αφήσουμε την Τουρκία να κυριαρχεί λόγω της αυξημένης στρατιωτικής τους παρουσίας και του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Με την Τυνησία η παρουσία του Νίκου Δένδια τον περασμένο Σεπτέμβριο για να παραδώσει 100.000 εμβόλια για τον COVID-19, έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θέλει βοηθήσει και την Τύνιδα.
Η πανδημία δεν έχει σύνορα και η χώρα μας αξιοποιεί την εγγύτητα που έχει με την Αφρική και μεταφέρει εμβόλια και ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Για τον λόγο αυτό την επόμενη Πέμπτη ο υπουργός εξωτερικών θα ταξιδέψει και σε άλλη μια χώρα της Αφρικής τη Ρουάντα προκειμένου να παραδώσει ο ίδιος μεγάλο αριθμό εμβολίων.
Στο υπουργείο εξωτερικών δεν είναι αφελείς και όλη αυτή η κινητικότητα με τις Αφρικανικές σχέσεις έχει και άλλη αιτία.
Η Τουρκία συστηματικά τα τελευταία χρόνια κινείται σε χώρες της Αφρικής σε πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο.
Από το 2005 μέχρι σήμερα έχει τετραπλασιάσει την παρουσία διπλωματικών αποστολών σε χώρες της Αφρικής, έχει οργανώσει δυο Τουρκο-Αφρικανικές Συνόδους, ενώ προγραμματίζεται και Επιχειρηματική αντίστοιχη σύνοδος.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επισκεφτεί 27 αφρικανικά κράτη, τα περισσότερα από μη αφρικανό ηγέτη με πιο πρόσφατες τη Νιγηρία και την Αγκόλα.
Σε στρατιωτικό επίπεδο εκτός από τη Λιβύη, έχει συνάψει συμφωνίες με την Αιθιοπία, το Μαρόκο και την Τυνησία για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2.
H τόσο λοιπόν ενισχυμένη παρουσία της Τουρκίας στην αφρικανική ήπειρο, της δίνει ένα διπλωματικό όπλο το οποίο θα μπορεί να αξιοποιήσει στις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ενωση. Άρα ένας παραπάνω λόγος για εμάς να στρέψουμε και προς τα εκεί την προσοχή μας και η Ρουάντα να μην είναι ο τελευταίος σταθμός της ελληνικής κυβέρνησης.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.