Γιατί η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν δεν είναι αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα…

Η Αλεξία Τασούλη αναλύει στο Newsbomb.gr πώς αποτιμά η Ελλάδα τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Τζο Μπάιντεν
Πώς αποτιμά η Αθήνα τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
AP PHOTO

Όταν μια συνάντηση κρατά μία ώρα και δέκα λεπτά σίγουρα δεν την λες σύντομη. Όταν έχει προηγηθεί μάλιστα και μια χαλαρή συνομιλία λίγο πριν από την αναμνηστική φωτογραφία στη σύνοδο των G 20 στη Ρώμη και δυο αξιοπρόσεκτες κινήσεις του Τζο Μπάιντεν, δείχνει , ότι υπάρχουν θετικές διαθέσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.

Όταν δηλαδή ο Μπάιντεν αφήνει τη θέση του για να τον πλησιάσει και όταν τον χαιρετά με στρατιωτικό χαιρετισμό είναι σημάδια ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αρνητική πρόθεση προς τον Ταγίπ Ερντογάν.

Και ερχόμαστε στη συνάντηση, η οποία όπως φάνηκε ήταν ειλικρινής και καθόλου μα καθόλου τυπική, αφού τηρήθηκε όλο το διπλωματικό πρωτόκολλο που ακολουθείται σε προγραμματισμένες συναντήσεις δύο ηγετών.

Η ειλικρίνεια είναι κάτι που επιθυμεί η Ελλάδα.

Διότι είναι θετικό για τη χώρα μας ότι ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Τούρκο ομόλογό του ότι στο θέμα της αγοράς των F-16 υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που περνά μέσα από το Κογκρέσο και από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων την προεδρία της οποίας έχει ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Είναι θετικό για την Ελλάδα ότι συμφώνησαν σε ένα μηχανισμό βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Είναι ακόμη θετικό για την Ελλάδα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που έλεγε ότι μίλησαν για την Ανατολική Μεσόγειο. Διότι δείχνει την αμηχανία του Τούρκου προέδρου να διαχειριστεί τις τοποθετήσεις του State Department και Αμερικανών αξιωματούχων που ζητούν εξομάλυνση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναμφίβολα ο Ερντογάν βγαίνει κερδισμένος από τη συνάντηση, διότι ενισχύει το αποδυναμωμένο προφίλ του στο εσωτερικό και δίνει απάντηση σε κατηγορίες στο εσωτερικό του που τον θεωρούν να βαδίζει προς το τέλος της πολιτικής του διαδρομής.

Αλλά και η Ελλάδα δεν έχασε από αυτή τη συνάντηση αφού ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τα μηνύματα από τον πλανητάρχη και να χαμηλώσει τους προκλητικούς του τόνους.

Δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι ο Ερντογάν θα αλλάξει την επιθετική ρητορική του. Όταν όμως ζητάς και παίρνεις συνδιαλλαγή με την Ουάσινγκτον, η λογική λέει ότι συμμορφώνεσαι προς τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας και δεν προκαλείς, δεν πας κόντρα στους Αμερικανούς όταν μιλάνε για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Τουλάχιστον αυτό λέει η λογική.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεοδωρικάκος: Καρατομείται η ηγεσία της Άμεσης Δράσης - Δεν θα διακόπτεται καμία καταδίωξη

Κορονοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου για την πανδημία - Έρχονται μέτρα

Σάλος με τη δήλωση Πορτοσάλτε για τους ντελιβεράδες (vid)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή