Η διπλωματική διάσταση του σεισμού - Το παρασκήνιο με την Κύπρο και οι δυσκολίες με τη Συρία
Δεν θα αποσταλεί τελικά η ομάδα διάσωσης από την Κύπρο στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή η Λευκωσία έθεσε δυνάμεις της στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Η Αγκυρα αρχικά είχε αρνηθεί την προσφορά καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Δυστυχώς επικράτησαν πολιτικοί λόγοι», ανέφερε χαραkτηριστικά ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου και «είναι αδύνατο να μεταβούμε».
Στη συνέχεια όμως υπό την πίεση της επείγουσας κατάστασης και με την επιρροή των Ευρωπαίων, άλλαξε γνώμη. Η κυπριακή αποστολή ετοιμάστηκε και υπήρχαν δυο επιλογές, ή θα πηγαιναν στην Αθηνά ή θα τους παραλάμβανε άλλο αεροσκάφος από τη Λάρνακα.
Μεσολάβησε όμως δημόσια διάψευση από τα κατεχόμενα τα οποία βρίσκονται σε απευθείας γραμμή με την Τουρκία. ;Eτσι χτες, ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Γιάννης Κασουλίδης ανκοίνωσε ότι ακυρώνεται η μεταφορά.
Από τη μία είπε ότι υπήρξε πρόβλημα με τη μεταφορά των διασωστών με ρουμάνικο αεροσκάφος και από την άλλη ότι υπήρξε ενημέρωση ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται περαιτέρω διασώστες από άλλες χώρες.
Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι υπήρξε διαφορετική διπλωνατική αντιμετώπιση της Τουρκίας στο Ισραηλ. Ο Στρατος του Ισραήλ πήγε εκεί και έστησε ένα μεγάλο κινητό νοσοκομείο για να περίθαλψουν τους σεισμοπληκτους. Στην αποστολή συμμετέχουν 150 Ισραηλινοί στρατιώτες.Το Ισραήλ και η Τουρκία δεν έχουν καν διπλωματικές σχέσεις, αφού έχουν διακοπεί εδώ και χρόνια. Το Ισραήλ και η Ελλάδα, δυο χώρες που ο Ερντογαν έχει στόχοποιησει εδώ και καιρο, είναι αυτές που έσπευσαν απο τις πρώτες να βοηθήσουν.
Σε διπλωματικό επίσης επίπεδο η αρωγή στη Συρία είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς οι οδοί βοήθειας που υπήρχαν στη χώρα έκλεισαν σταδιακά με τα χρόνια. Επί του παρόντος, έχει απομείνει μόνο ένα πέρασμα σε εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες, το Bab al-Hawa. Παραμένει ανοιχτό μόνο λόγω εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Ανίτα Σταρόστα, υπεύθυνη της οργάνωσης Medico για τη Συρία, μίλησε στην Deutsche Welle λέγοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες στη μεταφορά της βοήθειας σε πόλεις όπως το Χαλέπι, που ελέγχονται από το καθεστώς Άσαντ. «Βέβαια ο πρόεδρος της Συρίας υποσχέθηκε βοήθεια καλώντας παράλληλα και τον ΟΗΕ να την στηρίξει. Αλλά αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει περίπτωση ο συντονισμός να μην περάσει μέσω Ασάντ, ακόμη κι αν προέρχεται από τον διεθνή παράγοντα. Κι αυτό είναι προβληματικό»
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ απευθύνθηκε και στη Ρωσία ζητώντας της να μεσολαβήσει και να ασκήσει πίεση στη Συρία, προκειμένου να μην βάζει εμπόδια στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Όλοι οι διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα πρέπει να ασκήσουν την πίεσή τους στο συριακό καθεστώς για να διασφαλίσουν ότι μπορεί να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα», δήλωσε η Μπέρμποκ.
Η Αντελχάιντ Μάρσανγκ, μια ανώτερη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι η Συρία χρειάζεται τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια μετά τον σεισμό, ο οποίος ήταν «μια κρίση πάνω από πολλαπλές κρίσεις».
Η βοήθεια στη Συρία, με την οποία η Γερμανία δεν έχει επίσημες σχέσεις, αποστέλλεται μέσω διεθνών ΜΚΟ, την ώρα που η Μπέρμποκ ανακοίνωσε ότι θα παρασχεθεί επιπλέον 1 εκατ. ευρώ στον όμιλο βοήθειας Malteser International και ότι το Βερολίνο εργάζεται για να διαθέσει περισσότερα χρήματα σε άλλες διεθνείς ΜΚΟ της χώρας.