Υπόθεση Μπελέρη: Η Αθήνα καλεί Ράμα να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο
Η κατάσταση στη Χειμάρρα παραμένει τεταμένη και υπάρχει φόβος και δικαιλογημένη ανασφάλεια
Εν αναμονή της νέας δίκης που έχει οριστεί για την Τρίτη στα Τίρανα και ενώ σε πρωτόδικη απόφαση έχει απορριφθεί το αίτημα να ορκιστεί ο κ. Μπελέρης, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών καλεί τον πρωθυπουργό της Αλβανίας να μην κάνει επί της ουσίας επίδιεξη ισχύος και να επιδεινώσει και άλλο τις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας.
Ο κ. Γεραπετρίτης μάλιστα, μιλώντας στα ΝΕΑ είπε ότι: «Ο σεβασμός, στο
πολιτικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι του κυρίου Μπελέρη και στην εκπεφρασμένη βούληση των πολιτών της Χειμάρρας δεν μπορεί να αγνοείται. Αυτό αντίκειται στο κράτος δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Πολλώ δε μάλλον όταν το υποκείμενο του δικαιώματος βρίσκεται υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης, δεν έχει κριθεί ένοχος από δικαστήριο και, παρά την παρέλευση ήδη μακρού χρόνου, ούτε καν έχει αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης κατ’ ουσίαν. Αναμένουμε, συνεπώς, από την αλβανική κυβέρνηση απτά δείγματα εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου και όχι σχόλια επί εκκρεμούς δίκης. Για τον πρόσθετο λόγο ότι, κατά ρητή νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η διατύπωση δυσμενών κρίσεων από κυβερνητικούς αξιωματούχους εναντίον κατηγορουμένου συνιστά πρόδηλη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας».
Η κατάσταση στη Χειμάρρα παραμένει τεταμένη και υπάρχει φόβος και δικαιλογημένη ανασφάλεια καθώς όταν φτάνουν στο σημείο να προφυλακίζουν τον δήμαρχος κανείς απλός πολίτης δεν είναι βέβαιος ότι δεν θα του συμβεί κάτι κακό. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας μέχρι στιγμής βρίσκεται έναντι στη βούληση του λαού της Χειμάρρας και
αδιαφορεί για τις συνέπειες.
Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, τα ελληνοτουρκικά, έχει ενδιαφέρον μια άλλη αναφορά του κ. Γεραπετρίτη στη συνέντευξή του: «Με την Τουρκία συζητάμε σήμερα σε νέα βάση. Έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε το επίπεδο αμοιβαίας κατανόησης και να εδραιώσουμε τις αναγκαίες διαπροσωπικές σχέσεις». Αυτό σημαίνει ότι πλέον έχει ξεκινήσει η συζήτηση σε αυτή τη νέα βάση για την οριοθέτηση
υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
«Η ωρίμανση των συνθηκών για την έναρξη της συζήτησης αναφέρεται στην περαιτέρω εμπέδωση κλίματος νηνεμίας στην περιοχή μας, στην παγίωση των μηχανισμών αποσυμπίεσης των εντάσεων και στην εν τοις πράγμασι εφαρμογή των συμφωνιών και μνημονίων που έχουν ήδη υπογραφεί. Εξαρχής είπαμε ότι η προσέγγιση των δυο χωρών θα πρέπει να γίνεται κατά στάδια, με φρόνηση και σύνεση. Δεν θα περιοριστούμε στα εύκολα, δεν θα κρυφτούμε στα δύσκολα. Είναι, όμως, σημαντικό για κάθε επόμενο βήμα να έχει αποδειχθεί εμπράκτως και σε διάρκεια η ειλικρινής και γνήσια διάθεση των μερών και να έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα από τα προηγούμενα στάδια των διαβουλεύσεων» τόνισε και ενώ με τη νέα χρονιά αρχίζει ένα νέος εντατικός διπλωματικός μαραθώνος με επαφές δια ζωσης σε όλα τα επίπεδα.