Έξι μήνες πολέμου στη Μέση Ανατολή: Ο απολογισμός, το τελεσίγραφο και η συνέχεια
Πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας - Απομονωμένος ο Νετανιάχου
Το τηλεφώνημα που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν σε υψηλούς τόνους και συμπυκνώνεται σε μια φράση: «Συμπληρώθηκαν έξι μήνες πολέμου, πρέπει να τελειώσει!».
Η χθεσινή εντολή που έδωσε ο ισραηλινός στρατός να αποσυρθούν όλες τις χερσαίες δυνάμεις από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας πλην μιας ταξιαρχίας, ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Ερμηνεύτηκε ως μια ανταπόκριση στο αμερικανικό τελεσίγραφο, αλλά αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι η εκεχειρία έρχεται. Το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα στην αυτοάμυνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Μόνο που έπειτα από έξι μήνες πολέμου, έχουν πεθάνει μόνο αθώοι. Διότι οι αριθμοί όμως σε αυτούς τους έξι μήνες πολέμου είναι αμείλικτοι. 33.000 νεκροί Παλαιστίνιοι, τα δύο τρία είναι παιδιά και γυναίκες, 75.000 τραυματίες, 1.200 νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες από της Χαμάς και 200 νεκρά στελέχη των διεθνών υπηρεσιών.
Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να εγγυώνται την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους, προσφέρουν στρατιωτική ενίσχυση και διπλωματική υποστήριξη όμως η διεθνής κοινότητα πιέζει. Και με το δίκιο της. Ο Νετανιάχου είναι μάλλον απομονωμένος και στο εσωτερικό του, καθώς υπάρχει διχασμός και με τους κυβερνητικούς του εταίρους.
Στη διπλωματική σκακιέρα, το Ιράν βρίσκεται σ' ένα στρατηγικό δίλημμα με κίνδυνο ακόμη γενικότερης ανάφλεξης μετά και τον βομβαρδισμό του συγκροτήματος της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό από την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ. Οι ισραηλινοί πύραυλοι σκότωσαν Ιρανό βετεράνο στρατηγό, τον υποδιοικητή του και στελέχη της οργάνωσης Χεζμπολάχ.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατηγόρησε το Ισραήλ ότι με την επίθεση στη Δαμασκό παραβίασε τη Σύμβαση της Γενεύης για τις διπλωματικές σχέσεις. Σε αυτούς του έξι μήνες το Ιράν απέφυγε την απευθείας σύγκρουση με το Ισραήλ, όμως τώρα ίσως αισθανθούν υποχρεωμένοι να απαντήσουν δυναμικά, προκειμένου να διατηρήσουν της αξιοπιστία τους απέναντι στη Δύση και την περιφερειακή τους ισχύ. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η προειδοποίηση του συμβούλου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν ότι οι ισραηλινές πρεσβείες «δεν είναι πλέον ασφαλείς»; Πολλές ισραηλινές πρεσβείες στην περιοχή έχουν ήδη κλείσει. Η απάντηση του Ιράν μπορεί να μην δοθεί βέβαια στη Μέση Ανατολή, γι' αυτό και υπάρχει παγκόσμια εγρήγορση. Θα μπορούσαν να στοχεύσουν πρεσβείες, προξενεία, πολιτιστικά κέντρα, μεμονωμένες προσωπικότητες στη Δύση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of Israel» και 28 ισραηλινές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο παραμένουν κλειστές λόγω των φόβων για ιρανικά αντίποινα. Η μπάλα όμως στο τέλος και για το επόμενο χρονικό διάστημα βρίσκεται στο προσωπικό γήπεδο του Νετανιάχου. Και αν συνεχίζει να συμβαίνει αυτό που πολύ χαρακτηριστικά περιέγραψε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις βαν Χόλεν, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας ότι «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ο Νετανιάχου συνεχίζει, ουσιαστικά, να υψώνει το μεσαίο δάχτυλο στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος θα είναι διαρκής και χωρίς να ξέρει πώς θα καταλήξει.
Είναι όμως ξεκάθαρο ότι αποτελεί θέμα πολιτικής επιβίωσης του πρωθυπουργού του Ισραήλ. Και είναι ό,τι χειρότερο για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που έχει μπροστά του προεδρικές εκλογές.