Τα βιογραφικά των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε απόψε στη δημοσιότητα τα βιογραφικά στοιχεία των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος.
Το ευρωψηφοδέλτιο παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ενώ κατά την ομιλία του άσκησε και δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.
Υποψήφιοι είναι:
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ
Η Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα.
Πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και πτυχίο στην Τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό από το INALCO (Institut National des Langues Orientales) στο Παρίσι.
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη Paris-I στο Παρίσι και πήρε το διδακτορικό της πάνω στην Ιστορία από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), επίσης στο Παρίσι.
Ήταν επί 9 χρόνια (1995-2004) καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και από το 2004 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Έχει διδάξει, ως επισκέπτρια καθηγήτρια, σε πολλά Πανεπιστήμια, στην Ευρώπη και στην Αμερική ενώ διαθέτει μεγάλο συγγραφικό έργο. Γνωρίζει τρεις γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Τουρκικά.
Είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπως και μέλος του ΔΣ της «Αυγής» και του ραδιοφώνου «στο Κόκκινο». Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και των ΑΣΚΙ.
Αρθρογραφεί στις εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή». Είναι μέλος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής της Ακαδημίας για την Ευρωπαϊκή Ιστορία που έχει συγκροτηθεί στο Παρίσι από το Transform! Europe.
ΑΡΣΕΝΗΣ ΚΡΙΤΩΝ
Ο Κρίτων Αρσένης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977 και είναι γιος του Δημοκράτη και της Μαρίας. Είναι ευρωβουλευτής από το 2009.
Η «ατζέντα» του επικεντρώνεται στο Περιβάλλον (χημικά Συρίας, Σκουριές, Προστασία δασών, fast track εγκρίσεις επενδύσεων χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, εκτροπή Αώου-Αχελώου), τη Γεωργία-Αλιεία-Κτηνοτροφία (Σπόροι, Μεταλλαγμένα), Αρπαγή δημόσιας γης (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, Σκουριές, Ελληνικό, αεροδρόμια) και τα Δικαιώματα (Φαρμακονήσι, ΕΡΤ).
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μέλος των επιτροπών Περιβάλλοντος και Υγείας, Αλιείας και Διεθνούς Ανάπτυξης. Βραβεύτηκε δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2010 και 2011 ως ο καλύτερος ευρωβουλευτής σε τομείς αρμοδιότητάς του (Αλιεία και Δάση).
Βραβεύτηκε το 1998 από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για τη δράση του για τη διάσωση της Άνω Πόλης. Την περίοδο 2005-2009, σχεδίασε και συντόνισε την εκστρατεία «Αειφόρο Αιγαίο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, και παρέλαβε το 2009 το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο από την Ε.Ε. και την EUROPA NOSTRA.
Έχει σπουδάσει Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Παν/μιο Θεσσαλίας και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Kennedy του Harvard (2003), σε οικονομικά Διεθνούς Ανάπτυξης.
ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος γεννήθηκε το 1971 στο Γκρατς της Αυστρίας και εργάζεται στην Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.
Έχει πτυχίο τεχνολόγου μηχανικού οχημάτων και κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων. Είναι Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ από το 2000 και πρόεδρος του σωματείου από το 2012.
Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε διεθνή φόρα και συναντήσεις για το νερό (Παγκόσμιο Εναλλακτικό Φόρουμ για το Νερό – Μασσαλία, 2012, Reclaiming Public Water – Βαρκελώνη, 2013, Anti-austerity Alliance (Water Tax) – Δουβλίνο, 2014).
Ήδη από το 2006 αγωνίζεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης και ως ιδρυτικό μέλος του συντονιστικού φορέων και πολιτών, SOSTE το ΝΕΡΟ, πρωτοστατεί από το Μάρτιο του 2013 στο κίνημα με δράσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.
ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Ο Δημήτρης Βαρνάβας είναι οφθαλμίατρος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Πρόκειται για υποψηφιότητα που εκφράζει τις αγωνίες της κοινωνίας μετά τα ανελέητα πλήγματα που υπέστη το αγαθό της υγείας στα χρόνια του μνημονίου και δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα ν΄ αποκτήσουν εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι χιλιάδες των ανθρώπων που απασχολούνται στο χώρο της υγείας.
Η εκπροσώπηση των Νοσοκομειακών γιατρών από τον Δημήτρη Βαρνάβα ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια και προέκυψε ως συλλογική προσπάθεια ενός δικτύου προοδευτικών γιατρών και εργαζομένων σ΄ όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας.
Σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο είχαν η καμπάνια που ξεκίνησε η ΟΕΝΓΕ για την εξάλειψη της διαφθοράς (φακελάκια, μίζες), οι αγώνες για την υπεράσπιση των ανασφάλιστων που έχασαν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, η συγκρότηση Κοινωνικών Ιατρείων, οι κινητοποιήσεις για τη διατήρηση Νοσοκομείων που απειλούνται με λουκέτο και η κυρίως διασφάλιση ενός δημόσιου, δωρεάν και ποιοτικού συστήματος υγείας που πρέπει να καλύπτει όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις.
ΓΛΕΖΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στ' Απεράθου της Νάξου το 1922. Tο 1935, ως μαθητής δημιούργησε αντιφασιστική ομάδα με στόχο την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την αποτίναξη της Δικτατορίας της 4ης Αυγούστου.
Με τον Απόστολο Σάντα κατέβασε από την Ακρόπολη τη ναζιστική σημαία στις 30 Μαΐου 1941, ενώ εξακολούθησε την αντιστασιακή του δράση μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τόσο για τη δράση του αυτή όσο και για τους μεταγενέστερους κοινωνικοπολιτικούς του αγώνες, πέρασε 16 χρόνια σε φυλακές και εξορίες, ενώ τρεις φορές καταδικάστηκε σε θάνατο.
Για την πολύπλευρη δράση του έχει βραβευθεί, μεταξύ άλλων, από την Ακαδημία Αθηνών, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και έχει λάβει το Χρυσό βραβείο «Λένιν» για την Ειρήνη.
Έχει υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση στ' Απεράθου, στην Αθήνα στην Αττική και στην Πάρο.
Δούλεψε 4 χρόνια ως φαρμακοϋπάλληλος για να σπουδάσει. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλές εφημερίδες και διατέλεσε Διευθυντής σε τέσσερις.
Ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης σε 32 Δήμους και επίτιμος Διδάκτορας στα Πανεπιστήμια Πατρών, Θεσσαλονίκης, Αθηνών και στο Ε.Μ.Π., για την προσφορά του αντίστοιχα στις επιστήμες της Υδρογεωλογίας, Υδραυλικής, Γλωσσολογίας και Μεταλλουργίας
ΓΟΛΕΜΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΧΑΡΗΣ)
Ο Χαράλαμπος (Χάρης) Γολέμης κατάγεται από τη Λευκάδα, γεννήθηκε στον Κολωνό και ζει στο Χαλάνδρι. Είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και νόμιμος εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου transform! Οικονομολόγος, με πτυχίο από την ΑΣΟΕΕ και μάστερ από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, εργάστηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας Ελλάδος.
Υπήρξε εμπειρογνώμων του Κέντρου Διεθνικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ (UNCTC) με αντικείμενο τον έλεγχο των τιμών μεταβίβασης (transfer pricing) στις ενδοομιλικές συναλλαγές και επιστημονικός συνεργάτης της ΟΤΟΕ για θέματα χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Προέρχεται από την ανανεωτική, κομμουνιστική και ευρύτερη Αριστερά (ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ-ΑΑ, ΑΚΟΑ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ). Διετέλεσε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Ο Πολίτης, συνεργάζεται από παλιά με τις εφημερίδες Αυγή και Εποχή και φέρει την ευθύνη της ελληνικής έκδοσης του ευρωπαϊκού περιοδικού transform!
Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στη δεκαετία του 1990 από τους πρωτεργάτες της Κίνησης Πολιτών «Όχι στο Μάαστριχτ. Για μια άλλη συνθήκη Ευρωπαϊκής Ένωσης». Συμμετείχε εξ αρχής στο κίνημα για μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση, το Παγκόσμιο, το Ευρωπαϊκό και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Πρόσφατα ενεργοποιείται, μεταξύ άλλων, στην Εναλλακτική Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Κινημάτων (Alter Summit).
ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ
Η Αναστασία Θεοδωρακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγροτική Οικονομία και σε θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης, στη Σορβόννη στο Παρίσι. Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα μέχρι την εξαγορά της από τη Τράπεζα Πειραιώς. Από τα φοιτητικά της χρόνια οργανώθηκε στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς (ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, Ε.ΑΡ) και από το 1989 στο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.
Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου και ως Πρόεδρος της Συνέλευσης ανέλαβε για ένα μεταβατικό διάστημα καθήκοντα Προέδρου της Διοίκησης.
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς καθώς και της Γραμματείας του, με τομέα ευθύνης τη σχέση του Κόμματος με τα Κοινωνικά Κινήματα όπως και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς».
Από το 2000 ασχολήθηκε με το κίνημα ενάντια στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και συνέβαλε στη συγκρότηση και λειτουργία του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.
Συμμετείχε σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ (Φλωρεντία, Παρίσι, Λονδίνο, Αθήνα, Μάλμοε, Κωνσταντινούπολη) καθώς και στις συναντήσεις του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ (Βραζιλία, Ινδία, Μάλι, Κένυα, Τυνησία).
Πρόσφατα ενεργοποιείται στην Εναλλακτική Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Κινημάτων (Alter Summit).
ΚΑΛΥΒΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
Ο Αλέκος Καλύβης είναι μέλος της Πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και μέλος της επιτροπής επεξεργασίας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και έχει την ευθύνη του Πολιτικού σχεδιασμού .
Γεννήθηκε το 1953, στην Αθήνα. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα. Από το 1978 και μετά ασχολήθηκε ενεργά με την συνδικαλιστική δράση και το 1980 εκλέχθηκε στη διοίκηση του Συλλόγου Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ).
Διατέλεσε γενικός γραμματέας του ΣΥΕΤΕ (1983-1987), γενικός γραμματέας της ΟΤΟΕ (1991-1994) και από το 1995 εκλέχτηκε στην διοίκηση , στην εκτελεστική επιτροπή και στο προεδρείο της ΓΣΕΕ, στην οποία μέχρι το 2009 ήταν Αναπληρωτής Πρόεδρος.
Ήταν στέλεχος του ΚΚΕ επί πολλά χρόνια. Είναι ιδρυτικό μέλος από το 1991 του Συνασπισμού, του οποίου διετέλεσε μέλος της ΚΠΕ και της Πολιτικής Γραμματείας και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ.
Έχει γράψει πολλά άρθρα και εργασίες γύρω από το συνδικαλισμό καθώς και κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και ευρωπαϊκά ζητήματα. Είναι ιδρυτικό μέλος των κινημάτων των ευρωπορειών κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και ιδρυτικό μέλος και στέλεχος του συντονιστικού του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.
Συμμετείχε στην επιτροπή Απασχόλησης της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και στην κοινοτική Επιτροπή Διαλόγου για την Αγορά Εργασίας.
Διετέλεσε, επίσης, μέλος της διοίκησης του ευρωπαϊκού ιδρύματος με έδρα το Δουβλίνο με αντικείμενο την έρευνα συνθηκών εργασίας και διαβίωσης στην Ευρώπη καθώς και μέλος της διοίκησης του Αρχείου Ιστορίας Συνδικάτων. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους.
ΚΑΝΑΚΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
Ο Νικήτας Κανάκης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Λακωνία και την Αρκαδία. Σπούδασε οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ειδικεύτηκε στην παιδοδοντία και την οδοντιατρική ειδικών ασθενών στο Πανεπιστήμιο του Leeds στη Μεγάλη Βρεταννία.Είναι επίσης απόφοιτος (MSc) του τμήματος Διεθνούς Ιατρικής- Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.Μέλος των Γιατρών του Κόσμου εδώ και είκοσι χρόνια έχει συμμετάσχει σε εκαντοντάδες ανθρωπιστικές και επείγουσες ιατρικές αποστολές σε όλο τον κόσμο (Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Κόσοβο, Ερυθραία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Ινδία, Τουρκία, κλπ).
Έχει διατελέσει πρόεδρος Της Οργάνωσης.
Πολιτικά αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Συμφωνίας της οποίας είναι σήμερα Γενικός Γραμματέας.
ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ ΜΑΡΙΑ
Η Μαρία Καραμεσίνη είναι καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με ειδίκευση σε θέματα αγοράς εργασίας και κοινωνικής πολιτικής και διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής.
Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και επιστημονικών άρθρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα για την ευρωπαϊκή πολιτική απασχόλησης καθώς και την ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική.
Από το 1997 μέχρι σήμερα, είναι ανεξάρτητη εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα φύλου, αγοράς εργασίας και πολιτικής ισότητας των φύλων.
Είναι επιστημονικά υπεύθυνη πολλών ερευνητικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων η μεγάλη πανελλαδική έρευνα για την απορρόφηση των πτυχιούχων πανεπιστημίου στην ελληνική αγορά εργασίας (2004). Πρόσφατα συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας στην αγορά εργασίας και το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη.
Έχει μακρόχρονη δράση στο φεμινιστικό κίνημα και την αριστερά. Σήμερα είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, της Γραμματείας του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου και της Γραμματείας του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.
Συμμετέχει στους Ευρωπαίους Οικονομολόγους για μια εναλλακτική πολιτική στην Ευρώπη (EuroMemo group) και στο δίκτυο transform! europe.
ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι συνταγματολόγος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Σπούδασε στη Νομική της Αθήνας και τη Σορβόννη. Ηταν γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Αθήνας και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Παρισιού.
Eργάσθηκε ως ερευνητής σε ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ινδίας.
Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στην διαδικασία κατάρτισης του Αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) του ΟΗΕ και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, της UNICEF, της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους.
Πέραν από την δικηγορική του συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων, συμμετέχει ενεργά στα μαζικά κινήματα κατά των μνημονίων και υπέρ των ελευθεριών.
ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ ΘΕΜΗΣ
Ο Θεμιστοκλής (Θέμης) Κοτσιφάκης είναι πρόεδρος της ΟΛΜΕ, εκπαιδευτικός της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Τέθηκε σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο του 2013 μαζί με 2.500 εκπαιδευτικούς της ΤΕΕ. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ETUCE).
Κατοικεί στα Βριλήσσια και κατάγεται από την Κρήτη. Συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά κινήματα μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εκπαίδευσης και το Alter Summit.
Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο χώρο της υγείας και μετέπειτα της παιδείας. Διατέλεσε Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας στο Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» (1982-1987) και στην Α-Γ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής (1996-2002).
Είναι συγγραφέας εκπαιδευτικών βιβλίων και επιστημονικών εργασιών ενώ αρθρογραφεί στον Τύπο για θέματα εκπαίδευσης.
ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
O Στέλιος Kούλογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η μετεκπαίδευση του στην δημοσιογραφία συνεχίστηκε στο Παρίσi, στο Τόκιο και στην Ινδία. Διετέλεσε ανταποκριτής στο Παρίσι και στη Μόσχα και ήταν ειδικός απεσταλμένος στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.
Από το 1995 παρουσίαζε στην ΕΡΤ την βραβευμένη εκπομπή «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα». Έχει σκηνοθετήσει μια σειρά ντοκιμαντέρ που βραβεύθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι συγγραφεάς 8 βιβλίων.
Το 2008 ίδρυσε το ενημερωτικό site tvxs.gr Η διεθνής οργάνωση για την προστασία της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» χαρακτήρισε πρόσφατα το Στέλιο Κούλογλου "επί μακρόν σύμβολο της ερευνητικής δημοσιογραφίας".
ΚΟΥΝΕΒΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα (Kostadinka Kuneva) γεννήθηκε το 1964 στην πόλη Σιλίστρα της Βουλγαρίας. Είναι πτυχιούχος ιστορίας του πανεπιστημίου "Αγ. Κύριλλος και Αγ. Μεθόδιος" στο Βελίκο Τέρνοβο και μητέρα ενός παιδιού.
Η οικονομική κρίση και τα προβλήματα της χώρας της δεν της έδωσαν τη δυνατότητα να εξασκήσει το επάγγελμα για το οποίο σπούδασε.
Ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2001 οπότε ξεκίνησε, όπως χιλιάδες συμπατριώτες της, να εργάζεται ως υπάλληλος και εγκαταστάθηκε με τη μητέρα και το παιδί της στα Πετράλωνα. Από το 2003 έως και το 2008 εργάστηκε σε μεγάλη εργολαβική εταιρεία, την ΟΙΚΟΜΕΤ, η οποία είχε αναλάβει τις υπηρεσίες καθαριότητας δημόσιων εταιρειών, μεταξύ των οποίων και ο ΗΣΑΠ.
Από το 2002 άρχισε να δραστηριοποιείται ενεργά με το συνδικαλισμό. Γράφτηκε στο σωματείο το 2002 και το 2004 οι συνάδελφοι της την εξέλεξαν στη διοίκηση της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ).
Στις 23.12.2008 καθώς επέστρεφε αργά το βράδυ από τη βάρδια της κι ενώ είχε ήδη υποστεί απειλές για τη δράση της, δέχτηκε αιφνίδια επίθεση με καυστικό οξύ (βιτριόλι). Επέζησε χάρη στη μεγάλη φροντίδα των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα του Ευαγγελισμού, όπου νοσηλεύτηκε επί μήνες αλλά και χάρη στη μεγάλη συμπαράσταση των Ελλήνων που βοήθησαν την οικογένεια της να αντέξει τις συνέπειες, από αυτό το αναπάντεχο χτύπημα και των συναδέλφων της στο σωματείο που επέδειξαν μεγάλη αλληλεγγύη.
Ξέρει από πρώτο χέρι πόσο σημαντική είναι για τη ζωή όλων μας η αλληλεγγύη. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποβληθεί σε αρκετά χειρουργεία τα οποία βελτίωσαν τη φυσική της κατάσταση. Ένα μέρος αυτών των επεμβάσεων έγιναν στη Γαλλία όπου και μετακινήθηκε από το 2012 γι' αυτό το σκοπό. Δεν μετάνιωσε ποτέ για τον αγώνα που δόθηκε στο σωματείο υποστηρίζοντας τα εργατικά δικαιώματα και την τήρηση του εργατικού δικαίου.
Οι στόχοι αυτοί είναι περισσότερο επίκαιροι από ποτέ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο".
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο Γιώργος Κυρίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Εξαρχειώτης με καταγωγή από την Ήπειρο και την Αχαΐα. Σπούδασε στο Πάντειο. Από το 1988 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην Αυγή και από το 2007 στο Κόκκινο 105,5. Εργάστηκε επίσης στο Σκαι, στον Αδέσμευτο Τύπο και ως ευθυμογράφος στα περιοδικά ΜΕΝ και ΚΛΙΚ. και στην Athens Voice, ενώ κείμενα του έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Γαλέρα και στην ιταλική εφημερίδα Manifesto. Πριν ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία εργαζόταν ως μαρμαράς και ως υπάλληλος σε βιβλιοπωλείο. Εντάχθηκε στην Αριστερά στα μαθητικά του χρόνια, οργανωμένος στον Ρήγα Φεραίο. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού. Ιδρυτικό μέλος και πρώην της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
ΛΑΣΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Ο Χρήστος Λάσκος γεννήθηκε το 1961. Εργάζεται ως καθηγητής στο 5ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος Φυσικής και Οικονομικών.
Έχει μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Φιλοσοφία και διδακτορικό στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης.
Αρθρογραφεί στην Αυγή και την Εποχή. Από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς έχει εκδοθεί το 2010 η εργασία του «Η μαρξιστική συζήτηση για την παρούσα κρίση», ενώ, το 2011 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις ΚΨΜ, το βιβλίο «Χωρίς Επιστροφή» σε συνεργασία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το 2012, το «22 Πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι».
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος της Οργανωτικής Γραμματείας για τη Μακεδονία.
ΜΑΝΩΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
Η Δήμητρα Μανώλη γεννήθηκε στο Ελληνικό Φαρσάλων το 1962. Το 1976 για βιοποριστικούς λόγους μετακόμισε με την οικογένεια της στη Ν. Ιωνία του Βόλου, όπου και διαμένει.
Εργάστηκε από μικρή ηλικία ως βιομηχανική εργάτρια στην Βαμβακουργία Βόλου. Μετά το κλείσιμο της Βαμβακουργίας το 1995, εργάσθηκε σκληρά σε διάφορες δουλειές για την επιβίωση της οικογένειάς της. Από το 1998 εργάστηκε ως καθαρίστρια του Υπουργείου Οικονομικών, στη ΔΟΥ Ν. Ιωνίας Βόλου.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, μαζί με τις υπόλοιπες 594 καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών.
Είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής των 595 ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Εδώ και επτά μήνες, μαζί με τις συναδέλφισσες της, δίνει καθημερινά τη μάχη στο δρόμο για δουλειά και αξιοπρέπεια.
Οργανώθηκε για πρώτη φορά στην αριστερά το 1982 στη ΚΝΕ και μετά στο ΚΚΕ. Με τη διάσπαση του 1989 εντάχθηκε στο Συνασπισμό και μετέπειτα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι παντρεμένη με το Χρήστο Μανώλη, βιομηχανικό εργάτη και συνδικαλιστή και έχει 2 παιδιά, τη Χριστίνα και τον Αντώνη.
ΜΑΡΤΑΛΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Ο Σωτήρης Μάρταλης είναι καθηγητής στη Δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και στη μεταπολίτευση στρατεύθηκε στην επαναστατική Αριστερά στις γραμμές της ΟΣΕ. Εκλέχθηκε επανειλημμένα στο ΔΣ του συλλόγου φοιτητών Γεωλογικού, καθώς και στο ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Γκύζη.
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, το 1981, ήταν ένας από τους πρώτους στρατευμένους που συμμετείχαν σε πορεία του Πολυτεχνείου, αποτελώντας στέλεχος του κινήματος στρατιωτών-ναυτών-σμηνιτών: «Για να πέσουν τα τείχη σιωπής γύρω από τους στρατώνες».
Διορίστηκε στη δημόσια εκπαίδευση το 1987 στη Ρόδο, εκλέχθηκε στην τοπική απεργιακή επιτροπή, στην απεργία που πραγματοποιήθηκε το 1988 για πρώτη φορά σε πανελλαδικές εξετάσεις και την ίδια χρονιά εκλέχθηκε στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, στο οποίο επανεκλεγόταν όσα χρόνια παρέμεινε στη Ρόδο, θητεύοντας στις θέσεις αντιπροέδρου και γραμματέα.
Επανερχόμενος στην Αθήνα, υπηρέτησε σε σχολεία της Δυτικής Αθήνας (Ίλιον), εκλέχθηκε στην Κεντρική Απεργιακή επιτροπή της ΟΛΜΕ στη μεγαλύτερη απεργία του κλάδου το '97, εκείνη των 57 ημερών. Εκλέχθηκε πολλές φορές στο ΔΣ της Γ΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, καθώς και τρεις φορές Γενικός Σύμβουλος στην ΑΔΕΔΥ.
Είναι στέλεχος της ΔΕΑ από την ίδρυσή της. Έλαβε μέρος στην ίδρυση της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Διαδήλωση στη Γένοβα» στην οποία και συμμετείχε, καθώς και στην ίδρυση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Συμμετείχε σε διεθνείς συναντήσεις και διαδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και στη διοργάνωση του 4ου ΕΚΦ που έγινε στην Αθήνα. Συμμετείχε σε πολλές διεθνείς συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.
Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Διεθνιστική Αριστερά», στην εφημερίδα «Εργατική Αριστερά», στην «Αυγή» καθώς και στα site Rproject και Iskra.
Είναι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο από το 2004 συμμετείχε ενεργά στις διαδικασίες συγκρότησής του. Εκλέχθηκε στην Πρώτη Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια στη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
ΜΕΣΤΑΝ ΟΣΜΑΝ ΟΥΜΙΤ
Ο Ουμίτ Μεστάν Οσμάν (Umit Mestan Osman) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σούνιο Ξάνθης.
Μετά το μειονοτικό δημοτικό Σουνίου πήγε στο γυμνάσιο Πολυσίτου και μετέπειτα στο 4ο Ενιαίο Λύκειο Ξάνθης.
Σπούδασε Μοριακή Βιολογία και Γενετική στο Δ.Π.Θ. και από το 2008 είναι ελεύθερος επαγγελματίας.
Ήταν μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και μέλος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.
ΜΗΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Γιάννης Μηλιός είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο και διευθυντής του περιοδικού Θέσεις από το 1982.
Στρατεύτηκε στο Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Είναι μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυση του μέχρι το Φεβρουάριο του 2008.
Στο 6ο τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας (Ιούνιος 2010) εξελέγη μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας και διετέλεσε υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής.
Σήμερα είναι μέλος της ΚΕ και της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, θέση στην οποία εξελέγη στο 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούλιος 2013).
ΜΠΕΝΟΣ ΑΛΕΞΗΣ
Ο Αλέξης Μπένος είναι γιατρός, καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική του ΑΠΘ.
Είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Πολιτική Υγείας (IAHP) από το 2000 έως το 2004 και μέλος της διοίκησης της μέχρι και σήμερα όπως και του παγκόσμιου Κινήματος των Λαών για την Υγεία (PHM).
Μέλος της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (το 1973), της Β' Πανελλαδικής, της Κίνησης για την Υπεράσπιση των Πολιτικών & Κοινωνικών Δικαιωμάτων και τελικά του ΣΥΡΙΖΑ από το 2004.
Σήμερα είναι μέλος της Οργάνωσης Μελών Κέντρου Θεσσαλονίκης και της Γραμματείας της Θεματικής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Δραστηριοποιείται στο κίνημα αλληλεγγύης, την πρόληψη των τροχαίων εγκλημάτων και στηρίζει το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.
ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Γιάννης Μπουρνούς είναι 34 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία & τις Νέες Τεχνολογίες, στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Από το 2010 εκπροσωπεί το ΣΥΡΙΖΑ στην Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ).
Ως φοιτητής πήρε μέρος στα πανεκπαιδευτικά κινήματα κατά των «Νόμων Αρσένη» και κατά της αναθεώρησης του Άρθρου 16. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής και του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ.
Εντάχθηκε στη Νεολαία Συνασπισμού το 1998 και υπήρξε Γραμματέας Σπουδάζουσας Αθήνας (2000-2002), μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου (1999-2007) και της Γραμματείας του Κ.Σ. (2002-2007). Διετέλεσε μέλος του 5μελούς Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δημοκρατικών Αριστερών Νεολαιών (ENDYL).
Συμμετείχε στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης και έχει πάρει μέρος σε διεθνείς κινητοποιήσεις, συνέδρια και αποστολές αλληλεγγύης στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Άρθρα και παρουσιάσεις του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και υπεύθυνος του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Συνασπισμού (2008-2013). Σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της Γραμματείας του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του κόμματος.
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
Ο Ηλίας Γ. Νικολόπουλος είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Το 1980 αναγορεύθηκε κρατικός διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 2). Η διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, με θέμα «Οι έννοιες της νομιμότητας και της νομιμοποίησης στην Ελλάδα από το 1967 έως το 1974», αποτέλεσε την πρώτη αυστηρή επιστημονική και κριτική νομική ανάλυση της δικτατορικής περιόδου.
Από το 1992 διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο και Ανθρώπινα δικαιώματα στη Σχολή Αξιωματικών της Ε.Λ.Α.Σ και από το 2011 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Έχει πλούσια ερευνητική, διοικητική εμπειρία, καθώς και πλούσια συγγραφική δράση για τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους θεσμούς Λαϊκής συμμετοχής - Άμεσης Δημοκρατίας.
Στις εκλογές του 2002 και του 2006 εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών.
Ως φοιτητής συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα.
Διετέλεσε για σειρά ετών δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων.
Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΗΚΚΙ και μέλος της τριμελούς Διοικούσας Επιτροπής του.
Από το 2010 πρωτοστατεί στον αγώνα κατά των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και στην ανάδειξη των παραβιάσεων του Συντάγματος.
ΞΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
Ο Νίκος Γ. Ξυδάκης γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά. Κατάγεται από τη Μύκονο. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στον Πειραιά και την Ερμούπολη Σύρου. Σπούδασε γραφικές τέχνες (ΤΕΙ Αθήνας, 1976-77), χωρίς να τις ολοκληρώσει. Πήρε πτυχίο από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1984). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1999-2004).
Στη δεκαετία του '80 εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων. Από το 1987 εργάζεται ως δημοσιογράφος. Έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά κι εφημερίδες, ως συντάκτης, κριτικός βιβλίου και εικαστικών, σύμβουλος έκδοσης, αρχισυντάκτης και εκδότης. Ενδεικτικά: Βαβέλ, Σύγχρονα Θέματα, Πολίτης, Οδός Πανός, Εκ Παραδρομής, Χάος, Γυναίκα, Ταχυδρόμος, Elle, Madame Figaro, Αθηνόραμα, Πρώτη, 01, ρ/σ 902, Seven-X TV, εφημ. Πολίτης (Λευκωσία), Δίφωνο, Φωτογράφος, Εντευκτήριο.
Συμμετείχε στην ιδρυτική ομάδα του περιοδικού «Σύμπτωμα» της Ομάδας Φοιτητών Οδοντιατρικής (1979-1982). Συμμετείχε στην εκδοτική ομάδα και διηύθυνε την εφημερίδα «Η Μυκονιάτικη» (1988-2001). Συμμετείχε ως αρθρογράφος στην ιδρυτική ομάδα της εφημερίδας «Εποχή» (1988-1992).
Από το 1992 εργάζεται στην εφημερίδα «Καθημερινή». Το 1999 ανέλαβε προϊστάμενος πολιτιστικών της κυριακάτικης έκδοσης και από τον Δεκέμβριο του 2003 αρχισυντάκτης της εφημερίδας.
Δοκίμια και πεζογραφήματά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, καταλόγους εκθέσεων. Έχει επιμεληθεί τις ομαδικές εκθέσεις: "All Fashioned: Ζωγραφική στην Ελλάδα, σήμερα" (2002, Λάρισα, Θεσσαλονίκη) και "Αναφορά στον Γύζη" (2004, Τήνος).
Έχει τιμηθεί από το Ίδρυμα Μπότση με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων ως Πολιτικός Αρθρογράφος της Χρονιάς (2009). Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Είναι μέλος της AICA-Hellas (Εταιρεία Ελλήνων Τεχνοκριτών): το 2002-2005, Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Εταιρείας, το 2007-2009 μέλος του Δ.Σ.
Ζει στην Αθήνα, με τη σύζυγό του, Σίσσυ Αλμπανοπούλου, κλινική ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια, και τους γιους τους Γαλάτη και Αντώνη, φοιτητές Μαθηματικών και Τουρισμού αντίστοιχα.
Το 1998 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Μύκονο με τη Μυκονιάτικη Κίνηση Πολιτών. Το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων συνεργαζόμενος με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της Αριστεράς.
ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1955 στην Αθήνα και κατάγεται από την Ήπειρο. Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.
Προέρχεται από το μαζικό φοιτητικό κίνημα της μεταπολίτευσης. Διετέλεσε μέλος του Προεδρείου του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ (1976-79), του Ρήγα Φεραίου και στη συνέχεια του ΚΚΕ εσωτερικού και της ΕΑΡ.
Εργάστηκε από το 1980 έως το 2004 ως πολιτικός μηχανικός, ενώ έχει ειδικευτεί στην ανάπτυξη μορφών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Το 1988 μετείχε στην τετραμελή ομάδα σύνταξης του κοινού πορίσματος ΕΑΡ-ΚΚΕ που οδήγησε στην δημιουργία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ευρωβουλευτής) από το 2004 έως το 2009.
Διετέλεσε βουλευτής Β' Αθήνας από τις 4 Οκτωβρίου 2009 μέχρι και τις 11 Απριλίου του 2012. Επανεξελέγη βουλευτής Β' Αθήνας στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, αποτέλεσμα που επικυρώθηκε και στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιούνη 2012.
Τον Ιούνιο του 2011 εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Γεωργίας, Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Είναι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Τον Ιανουάριο του 2013 εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ευρωομάδας «Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά» στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι τακτικό μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU).
Τον Απρίλιο του 2014 εξελέγη υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας μια νέα θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.
ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ ΣΟΦΗ
Η Σόφη Παπαδόγιαννη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και έχει καταγωγή από το Διαβολίτσι της Μεσσηνίας.
Μεγάλωσε στου Ζωγράφου. Σπούδασε Κοινωνιολογία στη Γερμανία, στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση.
Από τα μαθητικά της χρόνια συμμετείχε ενεργά στους κοινωνικούς και λαϊκούς αγώνες, μέσα από τις γραμμές πρώτα της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και στη συνέχεια από αυτές του Συνασπισμού (ΣΥΝ) και του ΣΥΡΙΖΑ. Επί σειρά ετών έχει διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) και της Π.Γ. του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, με ευθύνη στο οργανωτικό γραφείο και στον τομέα της υγείας. Σήμερα κατοικεί στο Γαλάτσι. Είναι παντρεμένη με τον Κώστα Παπαδιγενόπουλο και έχει ένα δωδεκάχρονο γιο.
Η Παπαδόγιαννη Σόφη είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (Π.Γ.) του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΕΡΚΑ ΠΕΤΗ
Η Πέρκα Πέτη (Θεοπίστη) είναι Πολιτικός Μηχανικός -Συγκοινωνιολόγος MSc.
Mέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και συντονίστρια του τμήματος Χωρικού Σχεδιασμού και Υποδομών. Μέλος της Αντιπροσωπείας και υποψήφια για τη Διοίκηση του ΤΕΕ.
Γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1961. Από τα φοιτητικά της χρόνια (ΑΠΘ 1979), ως μέλος της ΠΠΣΠ, ως ανένταχτη, ως μέλος του ΣΥΝ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σταθερά παρούσα στους κοινωνικούς αγώνες και στα κινήματα.
Εργάσθηκε στον ιδιωτικό και στη συνέχεια στον δημόσιο τομέα ( ΚΥΔΕΠ, ΔΕΚΕ, Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, Δ/νση Περιβάλλοντος Π.Κ.Μ.).
Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Γεν. Γραμματέας των Μηχανικών του Δημοσίου ,μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΤΚ Μακεδονίας. Υπεύθυνη για το πόρισμα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.
Ιδρυτικό μέλος και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την «Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας» το 2002 και το 2006 και με την «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» το 2010.
Μέλος της Κ.Π.Ε. του Συνασπισμού και υποψήφια βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης το 2009 και το 2012. Είναι μητέρα δυο παιδιών.
ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΠΗ
H Πέπη Ρηγοπούλου γεννήθηκε από Μικρασιάτες Πρόσφυγες στην Αθήνα. Σπούδασε Χημεία στην Αθήνα και Ιστορία Τέχνης στο Παρίσι. Διδάσκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι συγγραφέας βιβλίων σχετικών με τον Πολιτισμό, την Τέχνη, τον Μύθο, την Ψυχανάλυση.
Έχει διοργανώσει συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τα δικαιώματα του ανθρώπου, τα κινήματα αντίστασης και αλληλεγγύης και την πόλη της Αθήνας. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις και μία σειρά από ντοκυμαντέρ και video. Συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά για θέματα πολιτισμού και πολιτικής.
ΡΟΜΠΟΛΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
Ο Σάββας Γ. Ρομπόλης γεννήθηκε στην Καισαριανή. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Τελείωσε το 7ο Νυχτερινό Γυμνάσιο –Λύκειο Παγκρατίου. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (D.E.S.) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris I). Διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών (Thèse d' Etat) του ΙΧ Πανεπιστημίου των Παρισίων (Paris IX). Γνωρίζει Γαλλικά και Αγγλικά.
Εργάστηκε ως επιστημονικό προσωπικό στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ως Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ως Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 1990 είναι Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ)
Διετέλεσε εμπειρογνώμονας της ομάδας εργασίας για τη Μετανάστευση του ΟΟΣΑ (SOPEMI-OECD, 2000-2010). Συμμετείχε σε όργανα Διοίκησης, σε ομάδες εργασίας, σε συνέδρια και πραγματοποίησε διαλέξεις σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διαθέτει πλούσια ερευνητική εμπειρία και είναι συγγραφέας βιβλίων, άρθρων και επιστημονικών εργασιών σχετικών με τα ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ
Γεννήθηκε το 1957 στα Τρίκαλα, παντρεμένη μητέρα δύο παιδιών.
Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, εργάστηκε στη μέση εκπαίδευση (1980-1989) και ως ελεύθερη επαγγελματίας (1989-2006).
- 1982 χάλκινο μετάλλιο στους πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό.
- Εκλέγεται δημοτική σύμβουλος στους Δήμους Αθήνας και Αμαρουσίου (1994-2006).
- Εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2000, το 2007 και το 2009. Το 2010 καταψηφίζει το πρώτο μνημόνιο και αποχωρεί.
- 2004 λαμβάνει την παλαιστινιακή υπηκοότητα από τον Γ. Αραφάτ, για να εκπροσωπήσ