Δημοτικές εκλογές 2014: Ο Σ. Καλαφάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Σε συζήτηση σπουδαστές του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης συμμετείχε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, με θέμα: «πτυχία με αξία σε μία πόλη με ευκαιρίες».

Δημοτικές εκλογές 2014: Ο Σ. Καλαφάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
3'

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε στις προκλήσεις και ευκαιρίες που υπάρχουν για συνεργασία μεταξύ Δήμου και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, εξαίροντας τις καλές πρακτικές του ΑΤΕΙ-Θ στον τομέα της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, ενώ ο πρόεδρος του Αλεξάνδρειου ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Κωσταντίνος Αβραμίδης, καλωσορίζοντας τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη στήριξη και συμπαράσταση του Σταύρου Καλαφάτη στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και στους φορείς της πόλης τονίζοντας: «Πιστεύω ότι, ως δήμαρχος θα ενισχύσει και θα εντείνει τη συνεργασία με τους ακαδημαϊκούς φορείς, προς όφελος της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας».

Ο ίδιος εξέφρασε για το Σταύρο Καλαφάτη την εκτίμηση ότι «εφόσον εκλεγεί δήμαρχος, θα έχουμε έναν άνθρωπο που θα μπορούμε να συνεργαστούμε σε βάση αξιόπιστη και αποτελεσματική» και συμπλήρωσε: «Αν δεν περιμένουμε από νέους ανθρώπους, να δώσουν ώθηση στην πόλη, τότε δεν θα μπορούμε να ελπίζουμε πολλά πράγματα. Μία δημαρχία με τον Σταύρο Καλαφάτη θα είναι ίσως μία δημαρχία που μπορεί να αλλάξει την πορεία της πόλης».

Ο Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας και στο φαινόμενο του brain drain, της «διαρροής εγκεφάλων» και της νεομετανάστευσης, τονίζοντας ότι ειδικά η Θεσσαλονίκη έχει ανεξάντλητο πνευματικό κεφάλαιο, νέων κυρίως ανθρώπων, που εξοπλίζονται με γνώση και εφόδια σε τέσσερα εκπαιδευτικά ιδρύματα: Αλεξάνδρειο ΤΕΙ, Αριστοτέλειο, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι ο Δήμος μπορεί να έχει σοβαρή και αποτελεσματική παρέμβαση για να έχουν τα πτυχία των νέων μετρήσιμη αξία, να έχουν οι ίδιοι οι νέοι ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τα εφόδια που λαμβάνουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της διασύνδεσης και συνεργασίας ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων για τις οποίες ο Δήμος μπορεί «να λειτουργήσει ως καταλύτης, που φέρνει κοντά τη βιομηχανία της γνώσης, με το πεδίο δράσης και απασχόλησης, με την ενεργό και υγιή επιχειρηματικότητα».

Παρέθεσε δε ως επιτυχές παράδειγμα τη σχέση του ΑΤΕΙΘ με επαγγελματικούς φορείς και επιχειρήσεις και τόνισε ότι ο Δήμος μπορεί «να λειτουργήσει ενισχυτικά, παντρεύοντας τους πόλους της γνώσης, με τους πόλους της απασχόλησης».

Επιπλέον σημείωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να κάνει και πολλά περισσότερα, δίνοντας κίνητρα σύστασης και νέων επιχειρήσεων στα όρια του Δήμου, αρχίζοντας από τη «σταδιακή δημιουργία μιας έξυπνης πόλης, με τις νέες τεχνολογίες σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας» και προσθέτοντας τους άξονες «καθαριότητα, οργάνωση, ευταξία. Παντού».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «εντάξει» κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ανέλυσε προβλέψεις του προγράμματος του συνδυασμού που περιλαμβάνουν:

· Ηλεκτρονικές συναλλαγές και εξυπηρετήσεις. Να ξέρει η επιχείρηση, πως θα μπορεί να ολοκληρώσει κάθε συναλλαγή με το Δήμος μέσα σε μέρα.

· Υιοθέτηση κινήτρων για την προσέλκυση και στέγαση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων εντός των ορίων του Δήμου. Θα εξεταστούν λύσεις όπως μειωμένα δημοτικά τέλη, επιπλέον ευκολίες (π.χ προνομιακή προβολή στα ΜΜΕ του Δήμου), διάθεση Δήμου χώρων για έναρξη επιχειρήσεων (παροχή χώρου και εξοπλισμού-χρήση χώρων της ΔΕΘ), με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας της πόλης.

· Ευέλικτα δημοτικά τέλη με στήριξη νέων επιχειρηματιών και διαμόρφωση ζωνών επιχειρηματικότητας.

· Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συνέργειες με τον επιχειρηματικό κλάδο για την ενίσχυση-επένδυση σε startup εταιρείες με seed capital.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή