Άλλο ένα κορονο-πάρτι από τα πολλά που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη.
Πρόκειται για την πλατεία στην οποία διοργανώθηκαν ανάλογα πάρτι και τα προηγούμενα 24ωρα με τις εικόνες να προκαλούν τεράστια ανησυχία.
Οι τελευταίοι συμμετέχοντες στο ιδιότυπο πάρτι της Κυριακής αναχώρησαν από την πλατεία λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Δείτε την εικόνα μετά το πάρτι της Κυριακής στην Κυψέλη:
Oι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα τα κορονοπάρτι που γίνονται σχεδόν κάθε βράδυ σε πεζόδρομους της Αθήνας αλλά και σε πλατείες όπως αυτή στην Κυψέλη καθώς πανομοιότυπες εικόνες με συνωστισμό υπήρχαν και σε άλλες γειτονιές της Αττικής όπως το Περιστέρι, του Ψυρρή κλπ.
Το δόγμα της ΕΛΑΣ
Οι εικόνες συνωστισμού και πάρτι σε δημόσιους χώρους προκαλούν προβληματισμό, ωστόσο, φαίνεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. προκρίνει σχέδιο ήπιας αντίδρασης από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Οι επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη θεωρούν ότι η παρέμβαση της Αστυνομίας σε πλατείες γεμάτες με κόσμο θα είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση συμπλοκών και γενικευμένης έντασης. Δεν είναι τυχαίο που παρά τα πάρτυ με μεγάλη συμμετοχή στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, δεν υπήρξε αστυνομική επέμβαση.
Παρατηρείται, μάλιστα, μετατόπιση του κόσμου από τη μία πλατεία στην άλλη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. απέτρεψαν το Σαββατοκύριακο το συνωστισμό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση των θαμώνων της πλατείας σε άλλα πάρκα του κέντρου της Αθήνας.
Όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές, «είναι εξαιρετικά επίφοβο και επικίνδυνο να επέμβει η Αστυνομία σε ένα χώρο όπου διασκεδάζουν 500-1000 άτομα. Πλέον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι συναθροίσεις δεν επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες πλατείες αλλά σχεδόν σε όλα τα κεντρικά πάρκα και πλατείες της Αττικής. Είναι αδύνατο η Αστυνομία να επιτηρεί όλες τις πλατείες. Ακόμα και εάν γινόταν αυτό, απλά θα υπήρχε μετατόπιση του κόσμου σε άλλους δημόσιους χώρους».
Η αλλαγή επιχειρησιακού δόγματος για τη διαχείριση του συνωστισμού στις πλατείες αποφασίστηκε μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης. Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε και η «οπισθοχώρηση» της ομάδας Δράση, η παρουσία της οποίας πλέον στους δρόμους της Αθήνας είναι εμφανώς πιο «διακριτική».
Προβληματισμό προκάλεσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στις Αρχές και ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε έξω από αρκετά μπαρ που σέρβιραν ποτά σε πλαστικά ποτήρια. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι δεν τηρήθηκε από πλήθος κόσμου το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Κεντρικές λεωφόροι της Αθήνας είχαν αξιοσημείωτη κίνηση μετά τις 21.00 το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου.
Οι αστυνομικοί έχουν εικόνα για πάρτυ που διοργανώνονται διαδικτυακά και συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου. Οι διοργανωτές κοινοποιούν τον τόπο και την ώρα των πάρτυ λίγο πριν την πραγματοποίησή τους.
Όσον αφορά στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, τα ξημερώματα της Κυριακής ξέσπασαν επεισόδια στις 5.00 το πρωί, στο ύψος των δικαστηρίων της πρώην σχολής Ευελπίδων. Η ομάδα που προκάλεσε τα επεισόδια βρισκόταν μέχρι αργά στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Κατά την αποχώρησή της εκτόξευσε πέτρες και άλλα αντικείμενα προς αστυνομικές δυνάμεις. Από τα επεισόδια προκλήθηκαν φθορές σε αυτοκίνητα, ενώ η Αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις.
Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι κατά πληροφορίες τους στην πλατεία Αγίου Γεωργίου βρίσκονταν και κάποιοι χούλιγκαν, οι οποίοι ενδεχομένως να πρωταγωνίστησαν στην επίθεση σε βάρος αστυνομικών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Επίσημη πρώτη για τα self tests: Με αρνητικό αποτέλεσμα η προσέλευση των εργαζομένων - Ποιους αφορά