Μαύρο χρήμα: Στην «τσιμπίδα» της ΕΛ.ΑΣ. 13 άτομα για συναλλαγές ύψους 350.000 ευρώ
Συνολικά 13 άτομα ταυτοποιήθηκαν στην Ελλάδα για μεταφορά μαύρου χρήματος, κατά τη διάρκεια μεγάλης ευρωπαϊκής επιχείρησης για την καταπολέμηση της διακίνησης παράνομου χρήματος στην Ευρώπη.
Η ελληνική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετείχε στην έρευνα και απέτρεψε απατηλές συναλλαγές ύψους 350.000 ευρώ, μέσω της διακοπής παράνομων τραπεζικών μεταφορών από τραπεζικά ιδρύματα.
Η Ελληνική Αστυνομία σχημάτισε δικογραφίες σε βάρος 13 ατόμων, τις οποίες υπέβαλε στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.
Ενδεικτικό του «βάρους» της επιχείρησης είναι ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές εντόπισαν συνολικά 7.000 απατηλές συναλλαγές και απέτρεψαν την παράνομη μεταφορά 67.500.000 ευρώ.
Η έρευνα έγινε με την υποστήριξη της Europol, της Interpol , της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, της FinTech FinCrime Exchange και των εταιριών Western Union, Coinbase , Fourthline και Microsoft το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2021
Συνολικά συνελήφθησαν 1.803 άτομα. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση των Εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο (EC3) της Europol, σε συνεργασία με την Ιnterpol, παρείχε επιχειρησιακή και αναλυτική υποστήριξη στις συμμετέχουσες χώρες, ενώ παράλληλα την επιχείρηση υποστήριξαν περισσότερα από 400 τραπεζικά ιδρύματα και λοιποί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.
Συνολικά, εντοπίστηκαν 18.351 μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), ταυτοποιήθηκαν 324 εντολείς – καθοδηγητές (Money mule recruiters – Herders) ενώ 1.803 άτομα συνελήφθησαν και ξεκίνησαν 2.503 ποινικές έρευνες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκαν 7.000 απατηλές συναλλαγές και απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους 67.500.000 ευρώ.
Στην επιχείρηση από την Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία, σε συνεργασία με τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, διερεύνησε 72 υποθέσεις παράνομης μεταφοράς χρημάτων με την χρήση ενδιαμέσων (money mules).
Οι τρόποι δράσης (modus operandi) στις υποθέσεις που διερευνήθηκαν ήταν:
- επίθεση ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phishing),
- παρέμβαση σε εταιρικές θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Business E-mail Compromise– BEC),
- απάτες Τεχνικής Υποστήριξης – Technical Support Scams και
- απάτες με την υπόσχεση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (Forex Scams).
Συνολικά, στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους 353.100 ευρώ, μέσω διακοπής παράνομων τραπεζικών μεταφορών από τα τραπεζικά ιδρύματα.
Από τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, ταυτοποιήθηκαν 13 άτομα που δραστηριοποιούνταν - ενεπλάκησαν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules).
Για τις υποθέσεις αυτές, σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας οι οποίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.
Σημειώνεται ότι η δράση αυτή αποτελεί συντονισμένη επιχείρηση υπηρεσιών επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη και εντάσσεται στο πλαίσιο των «Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT» (European Multi – Disciplinary Platform Against Criminal Threats) για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών ενώ στηρίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ αστυνομικών και εισαγγελικών Αρχών καθώς και τραπεζικών ιδρυμάτων.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Βρετανία: Η γυναίκα-αράχνη που σκότωσε τον 6χρονο έλεγε στους αστυνομικούς οτι το παιδί αυτοκτόνησε!
Κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες: Ποια είναι η καλλονή αστυνομικός που κατηγορείται
Άγριες Μέλισσες Spoiler: Το Διαφάνι θα αιματοκυλιστεί – Ο Λάμπρος μπροστά στο μεγάλο δίλημμα