Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: Η μυστηριώδης εξαφάνιση Γερασιμόπουλου
Ο καρδιολόγος Επαμεινώνδας Γερασιμόπουλος απήχθη από το σπίτι του από 4 άνδρες που είχαν εισβάλει και δέσει την οικογένειά του. Αγνοείται από το 2008. Τι του συνέβη τελικά;
Η υπόθεση απαγωγής και εξαφάνισης του καρδιολόγου Επαμεινώνδα Γερασιμόπουλου το 2008 συντάραξε την ελληνική κοινωνία και παράλληλα άφησε πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις των δραστών. Μέχρι και σήμερα ο γιατρός αγνοείται και δεν έχει βρεθεί ούτε το πτώμα του.
Ο Επαμεινώντας Γερασιμόπουλος γεννήθηκε το 1957 και μεγάλωσε στην Παλιόχωρα Αβίας Μεσσηνίας. Ζούσε στο Παγκράτι από μικρός και τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως καρδιολόγος στο ΙΚΑ Παγκρατίου, ενώ είχε το ιατρείο του στον Προφήτη Ηλία Παγκρατίου.
Το μοιραίο βράδυ, στις 4 Δεκεμβρίου του 2008, που ήταν και η τελευταία φορά που τον είδε κάποιος, γύρισε από τη δουλειά του στο σπίτι του όπου βρήκε δύο άνδρες με κουκούλες να τον περιμένουν. Είχαν δέσει και φιμώσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του.
Με την απειλή όπλου τον μετάφεραν στο γκαράζ. Από εκεί τον έβαλαν μέσα στο αυτοκίνητό του και έφυγαν μαζί του. Άλλοι δύο συνεργοί, που φέρεται ότι υπήρχαν στο σπίτι, πήραν το δεύτερο αυτοκίνητο της οικογένειας και ακολούθησαν. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του γιατρού.
Το χρονικό της υπόθεσης
Το βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου του 2008, η 45χρονη Άννα Γερασιμοπούλου επέστρεψε στη βίλα της στην οδό Αιγαίου στη Βάρκιζα. Μαζί της ήταν ο 9χρονος γιος της, η 11χρονη κόρη της και ο πατέρας της.
Γύρω στις 21:00 η Άννα συνόδεψε τον πατέρα της μέχρι έξω. Επιστρέφοντας στο σπίτι ξέχασε να κλειδώσει την πόρτα του γκαράζ και δεν έβαλε το συναγερμό, μιας και περίμενε τον άντρα της που σε λίγο θα επέστρεφε. Είχε πάει στο φαρμακείο του αδελφού του και στη συνέχεια θα πήγαινε να δει έναν ασθενή.
Όπως αργότερα είπε η ίδια, με το που μπήκε στο σπίτι ένιωσε μια απειλή. «Κατάλαβα ότι κάποιοι με ακολούθησαν. Έτρεξα να κλείσω την γκαραζόπορτα, αλλά δεν πρόλαβα».
Είδε ξαφνικά μπροστά της δύο νεαρούς με κουκούλες, γάντια και κάλτσες πάνω απ’ τα παπούτσια, οι οποίοι πιθανότατα είχαν μπει στην έπαυλη από την εσωτερική πόρτα του γκαράζ. «Κόλλησαν το πιστόλι στον κρόταφο της κόρης μου και με απείλησαν ότι θα τη σκότωναν εάν δεν τους έδινα τον κωδικό και τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου», είχε πει περιγράφοντας στους αστυνομικούς την εισβολή των δύο ληστών, που την έδεσαν και της κάλυψαν το κεφάλι με μια μαξιλαροθήκη.
Στη συνέχεια, την οδήγησαν μαζί με τα παιδιά στην κρεβατοκάμαρα, όπου τους έδεσαν με κορδόνια και τους φίμωσαν με μονωτικές ταινίες. Από το σπίτι αφαίρεσαν 2.000 ευρώ, 700 ευρώ από τον κουμπαρά του μικρού, κοσμήματα, μια γούνα, μία τηλεόραση, ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, 3 κινητά τηλέφωνα.
Οι δυο ληστές χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους και μιλούσαν με τους δυο συνεργούς τους που περίμεναν απ’ έξω κρατώντας τσίλιες. Από τις μεταξύ τους ομιλίες η Άννα περιέγραψε αργότερα στην αστυνομία ότι:
- Ο ένας από αυτούς, ο πιο ευγενικός, μίλαγε πολύ καλά ελληνικά.
- Ο δεύτερος, ο πιο βίαιος, μιλούσε σπαστά ελληνικά.
- Μεταξύ τους μιλούσαν μια γλώσσα, πιθανόν ρώσικα.
- Από τον ασύρματο ακουγόταν μια φωνή, μάλλον γυναικεία.
Αργότερα, οι ληστές πήγαν στην κουζίνα όπου κάθισαν να φάνε ένα μιλφέιγ που είχε φτιάξει η Άννα για τα παιδιά της και ήπιαν ένα μπουκάλι ουίσκι που βρήκαν στην κάβα του σπιτιού, περιμένοντας τον Γερασιμόπουλο να επιστρέψει.
Ο 51χρονος τότε καρδιολόγος επέστρεψε στο σπίτι του γύρω στις 23:00. Την ώρα που έμπαινε ανυποψίαστος στο σαλόνι, οι δύο ληστές του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν με μανία. Με την απειλή όπλου τον μετάφεραν στο γκαράζ. Από εκεί τον έβαλαν μέσα στο αυτοκίνητό του και έφυγαν μαζί του. Οι άλλοι δύο συνεργοί πήραν το δεύτερο αυτοκίνητο της οικογένειάς και ακολούθησαν.
Γύρω στις 3 τα ξημερώματα η Άννα κατάφερε να απελευθερωθεί και τηλεφώνησε αμέσως τον αδελφό της και την αστυνομία.
Στο γκαράζ βρέθηκε μεγάλη ποσότητα από το αίμα του Γερασιμοπούλου, κάτι που φανερώνει ότι εκεί έγινε κάποια συμπλοκή.
Οι έρευνες της αστυνομίας
Πρόσωπο – «κλειδί» στην αρπαγή του γιατρού θεωρήθηκε η Γεωργιανή οικιακή βοηθός, που δούλευε 10 χρόνια ως εσωτερική στην υπηρεσία της οικογένειας. Μόλις πέντε ημέρες πριν εισβάλουν οι κουκουλοφόροι, είχε πάρει άδεια για να πάει στην πατρίδα της. Η γυναίκα διατηρούσε καλές σχέσεις με πολλούς συμπατριώτες της, τους οποίους βοηθούσε να βρουν δουλειά, ενώ ένα μήνα πριν από την εξαφάνιση του γιατρού είχε επισκεφτεί έναν από αυτούς στη φυλακή.
Η ίδια είπε ότι ήταν ο γιος μιας φίλης της, στον οποίο πρόσφερε οικονομική βοήθεια. Όταν έμαθε τα νέα, διέκοψε την άδειά της και επέστρεψε στην Ελλάδα. Κλήθηκε για κατάθεση, αλλά δεν πρόσφερε κάτι σημαντικό στις έρευνες. Οι αστυνομικοί σκέφτηκαν ότι, ίσως, σε ανύποπτη στιγμή στο παρελθόν, «βοήθησε» τους δράστες, με την αφέλειά της να αποκαλύψει άθελά της λεπτομέρειες για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να αποδειχθεί και η σύζυγος του γιατρού δήλωνε βέβαιη ότι δεν είχε καμία σχέση.
Η αστυνομία ξεκίνησε άμεσα εκτεταμένες έρευνες στις γύρω περιοχές και σε ξηρά και θάλασσα, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα.
Την επόμενη ημέρα βρέθηκε η BMW, το ένα από τα δύο αυτοκίνητα του Γερασιμόπουλου, στο Φασίδερι Εκάλης. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε και το δεύτερο αυτοκίνητο στην περιοχή Φασκομηλιά, στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης. Και τα δύο αυτοκίνητα βρέθηκαν καμένα και χωρίς να υπάρχουν ίχνη.
Τα μόνα στοιχεία που είχε στα χέρια της η αστυνομία ήταν το DNA από το σάλιο των δραστών στο μπουκάλι ουίσκι που ήπιαν, στα ποτήρια και τα πιρούνια από το γλυκό που έφαγαν. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Γερασιμόπουλου δεν παρουσίασαν καμία κίνηση τις επόμενες ημέρες.
Οι αρχές εξέτασαν, επίσης, φακέλους επτά παρόμοιων επιθέσεων με εισβολές κακοποιών, που είτε λήστεψαν τα θύματά τους και εξαφανίστηκαν με τα αυτοκίνητά τους, είτε τους οδήγησαν στο πλησιέστερο μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών για να αδειάσουν τους λογαριασμούς τους.
«Ας μην κρυβόμαστε, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Νώντας να μη βρίσκεται σήμερα στη ζωή», είπε αργότερα ο αδελφός του θύματος, δικηγόρος Τάκης Γερασιμόπουλος. «Πλέον μόνο κάποια σύμπτωση περιμένουμε, να τους πιάσει ίσως η Αστυνομία από ενδεχόμενη εμπλοκή τους σε άλλα αδικήματα, εάν δεν το έχουν ήδη σκάσει στο εξωτερικό».
Τα πηγάδια της φρίκης και η σύνδεσή τους με την υπόθεση
Το επόμενο διάστημα και εφόσον δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι ο Επαμεινώνδας Γερασιμόπουλος ζει, οι έρευνες της αστυνομίας στράφηκαν στον εντοπισμό της σορού του.
Άντρες της ΕΛ.ΑΣ που ερευνούσαν τις χωματερές και τα πηγάδια των γύρω περιοχών βρέθηκαν μπροστά σε ένα μακάβριο και πολύ μυστήριο θέαμα. Ανακάλυψαν 4 πτώματα σε πηγάδια, κανένα όμως δεν άνηκε στον Γερασιμόπουλο. Ωστόσο, αποτέλεσαν στοιχεία για άλλη υπόθεση.
Οι περίεργες επιστολές
Λίγο καιρό μετά την εξαφάνιση του γιατρού, τέσσερις «ορφανές» επιστολές εστάλησαν. Πρόκειται για ασύντακτες και ανορθόγραφες, ιδιόχειρες επιστολές με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα, ενώ αποστολέας αυτών ήταν άγνωστος.
Η 1η επιστολή στάλθηκε στην σύζυγο του γιατρού Άννα Γερασιμοπούλου. Η 2η, στάλθηκε στον δημοσιογράφο Γιάννη Ντάσκα. Για την 3η επιστολή δόθηκαν τηλεφωνικές οδηγίες από άγνωστο άτομο στον ιδιωτικό ερευνητή Ανδρέα Ανδρικόπουλο. Ο άγνωστος τον κατεύθυνε στα Μέγαρα, στο 39ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, όπου βρήκε την επιστολή κάτω από ένα τούβλο. Με τον ίδιο τρόπο οδηγήθηκε και στην 4η επιστολή στη Λεωφόρο Πάρνηθος.
Μέσω των επιστολών, ζητούσαν από τη σύζυγο 1.000.000 ευρώ προκειμένου της δώσουν στοιχεία για το σύζυγό της, ωστόσο όπως φάνηκε εκ των υστέρων, ήταν ανάξιες λόγου.
Οι συλλήψεις
Στο διάστημα των επόμενων ετών, η αστυνομία έκανε 5 συλλήψεις αλλοδαπών συμμοριών που έδρασαν στην περιοχή. Ωστόσο, καμία από αυτές τις συμμορίες δεν κατόρθωσαν να τη συνδέσουν με τον Γερασιμόπουλο.
Το 2019, 11 χρόνια μετά, ο φάκελος του Επαμεινώνδα Γερασιμόπουλου έκλεισε επίσημα μπαίνοντας στην κατηγορία «Ανεξιχνίαστα Εγκλήματα».
Με την υπόθεση ασχολήθηκε και η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη «Φως στο τούνελ», αλλά τελικά δεν κατόρθωσε να διαφωτίσει την υπόθεση.
Υποθέσεις για τα κίνητρα των δραστών
Υπόθεση πρώτη: Στόχος ήταν η απαγωγή
Ένα σενάριο ήθελε το κίνητρο των δραστών να ήταν εξ αρχής η απαγωγή του γιατρού, ωστόσο αν είχαν τέτοιο σκοπό δεν θα ασχολούνταν να μαζέψουν χρήματα και τιμαλφή από το σπίτι, αφού θα έπαιρναν αργότερα τα πολύ περισσότερα λύτρα.
Από την άλλη, δεν επικοινώνησαν ποτέ για να ζητήσουν λύτρα.
Μια πιθανή απάντηση θα ήταν ότι ίσως ο Γερασιμόπουλος πέθανε στα χέρια τους και φοβήθηκαν να προχωρήσουν. Αντίστοιχες όμως άλλες περιπτώσεις απαγωγών έχουν δείξει ότι οι απαγωγείς, ακόμη κι αν ο όμηρός τους έχει πεθάνει, προσποιούνται ότι είναι ζωντανός μέχρι να εισπράξουν τα λύτρα.
Υπόθεση δεύτερη: Στόχος ήταν μόνο η ληστεία
Οι δράστες πράγματι πήραν όσα μπόρεσαν – πολύ λιγότερα απ’ όσα υπολόγιζαν. Αλλά γιατί να περιμένουν τον Γερασιμόπουλο και δεν έφευγαν νωρίτερα και γιατί να τον απαγάγουν;
Ως απάντηση σε αυτό το σενάριο θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήθελαν να τον οδηγήσουν σε κάποιο ΑΤΜ για να σηκώσει λεφτά, όμως αν ήταν αυτός ο στόχος γιατί δεν φάνηκε κάποια κίνηση στον λογαριασμό του;
Επίσης, γιατί έκαψαν τα δύο αυτοκίνητα, που η αξία τους ήταν μεγαλύτερη από 80.000 ευρώ, αντί να τα πουλήσουν στη μαύρη αγορά και να βγάλουν επιπλέον χρήματα;
Υπόθεση τρίτη: Στόχος ήταν η ληστεία και στη συνέχεια η παραπλάνηση της αστυνομίας
Σχετικά με αυτό το σενάριο, η αστυνομία έχει εκφράσει τις εξής σκέψεις:
«Έχουμε να κάνουμε με ένα έγκλημα που συνέβη στη διάρκεια τέλεσης ενός άλλου. Ληστεία μετά φόνου… Πιθανότατα ο Γερασιμόπουλος τραυματίστηκε θανάσιμα είτε σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της συμπλοκής του με τους δράστες στο γκαράζ του σπιτιού του. Οι δράστες τότε αποφάσισαν να πάρουν μαζί τους το πτώμα, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να παραπλανήσουν τις έρευνες. Για το ίδιο λόγο έκαψαν αργότερα και τα δύο αυτοκίνητα».
Σε αυτή την περίπτωση όμως, για ποιο λόγο εξ αρχής τον περίμεναν να γυρίσει και γιατί τον πήραν μαζί τους;
Διαβάστε ακόμα:
Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: Μυστήριο στο δωμάτιο 1046
Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: Η άγρια δολοφονία της Εύης Γατίδου παραμένει ατιμώρητη εδώ και 25 χρόνια
Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: Το σκοτεινό μυστήριο της πτήσης MH370 - Τι απέγινε τελικά το αεροπλάνο